fredag 18 februari 2011

Nolander: "Det är underbart när publiken börjar bua åt dem"

 (Nolander gav, med sitt tredje mål för säsongen, AIK chansen att även sno bonuspoängen. Vilket man gjorde. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Otroligt viktig seger på straffar för AIK mot Frölunda. Gnaget klättrade från elfte till nionde platsen och har nu lika många poäng som SSK men är platsen före på bättre målskillnad.

– Ja det var skönt! Vi gjorde en bedrövlig första period. Den var sanslöst dålig. Vi vann inte en enda puck och de var hetare än oss på allting sedan lyfta vi oss det var starkt, säger Peter Nolander.

Men det var inte nervositet som låg bakom spelet i första, menar AIK-backen:
– Nej, vi visste ju att de skulle komma ut hårt men så är det ibland bara. Det var starkt av oss att höja oss som vi gör, sedan är ju andra riktigt bra.

Vad hände i pausen där emellan?
– Nej men vi insåg väl att vi måste åka skridskor och ta tag i det. Roger sa vad han tyckte, poängterade att vi ta för oss, ta tag i det, åka skridskor och tacklas. Alla såna smådetaljer som vi inte gör i första.

Och tittar man på skottstatistiken så ser man tydlig skillnad. Frölunda vann skotten i första med 9-4, i andra var AIK i förarsätet och vann skotten med 14-7. I tredje blev det jämnare, sex för Frölunda, nio för AIK.

– Tredje är inte lika bra som andra av oss men den är helt okej. Vi har våra chanser. I förlängningen tycker jag att vi dominerar och är det bättre laget. Vi var närmare vinst där än vad de var, säger Nolander.

Sedan blev det straffar, tio totalt men AIK:s Christian Sandberg avgjorde på den nionde, det vill säga AIK:s femte straff. Nolander stod i båset och njöt i fulla drag:

– Ja det är klart man tittar! Det är inget men vill missa. Straffar är spännande och lite kul för oss som inte lägger straffar att titta på. Sedan har vi ju Fasth i mål. Han är duktig och det kändes som att det var vår tur nu att vinna på straffar.

Varför lägger inte du straffar då?
– Du får fråga Roger, ha, ha. Nä men det är inte min starka sida… fast jag gjorde i och för sig ett snyggt straffmål i dag på träningen men jag ligger nog långt ner på listan hos tränarna där.

Om du fick frågan, lägger du en straff då?
– Det tror jag!

Hur har det varit i andra klubbar med straffläggandet?
– Det har inte varit nära där heller, ha, ha.

Hur mycket straffar kör ni på träningarna?
– Ja vi kör en hel del. Det är väldigt olika, beroende på vilken typ av träning det är men vi kör väl straffar ett par gånger i veckan. Då har vi en strafftävling på slutet där det gäller att göra mål.

Den där bonuspoängen kan ju faktiskt avgöra allt nu när det är så tajt?
– Ja precis, varje poäng är viktig och varje match blir viktigare och viktigare nu men samtidigt så är det ju det vi spelar för. Det ska vara lite nerver och spänning.

Men vad säger du om Fasths räddning från Niklas Andersson första straff  (som var nummer sex totalt), där Fasth dyker fram och snor pucken av Frölundaforwarden?
– Den är fin! Han har kört den några gånger så det känns som att han har fått in perfekt tajming på den. Jag tror han dyker framåt precis när skytten tittar ner. Men han (Fasth) gör det riktigt bra och vinner åt oss på straffarna. Och även i första var han grym, det känns som att han räddar oss lite i första också.

Hur gick tankarna efter derbyförlusten förresten? Och inför den här matchen?
– Efter derbyt var det väldigt tungt och med tanke på det målet som vi släpper in med tre minuter kvar så… det var nog det som var allra tyngst. Det var lite onödigt när vi hade gjort så bra period så fick Djurgården göra ett kvitteringsmål, det var tungt. Sedan är ju straffar som det är, det är ett lotteri men det hör ändå hit och är kul att titta på.

Jamen känns det som lotteri nu med när ni vann?
– Jodå, det är ett lotteri och det vet man men det är en del av spelet. Sedan är det klart att det blir extra surt att förlora när det är derby, vi har en underbar publik som bjuder på ett riktigt bra tryck och firar 120 år. Att vi då inte kunde ge en seger tillbaka till fansen var jobbigt, de var värda det, säger Nolander.

Men någon tid att deppa på finns inte. Med sju matcher kvar och en helt galen streckstrid (se tabell), så finns det bara ett läge. Ladda om och ös på.


– Vi försöker bara se möjligheterna. Det finns lag som har det betydligt tuffare mentalt än oss. Vi siktar fortfarande på slutspel och känner att vi har chansen att nå det. Det är betydligt värre för Frölunda och Modo som känner en mycket kraftigare press på sig än vad vi gör. De löper större risk att misslyckas och jag är övertygad om att vi har en fördel i det mentala.

Är det inte ett misslyckande om ni skulle hamna i kvalserien då?
– Jo det är det väl om man tänker på att vi har slutspel som mål men vi tänker inte ens i de banorna, vi kör på och försöker ta en match i taget bara, säger Nolander.

Och visst märks det skillnad. När jag var in till Frölundas omklädningsrum efter förlusten mot SSK före uppehållet var det tomhet och förtvivlan som slog emot mig. Ångesten låg som en våt filt över spelarna. När AIK förlorar är det så klart också deppigt och sura miner, men det är inte samma ångest och panik som jag tycker mig känna i alla fall.

– Nämen de har ju en betydligt större press på sig, både från föreningen och från hela Hockeysveriges sida. Det är betydligt tyngre för de än för oss att ligga här nere. De till hör ändå de här rika klubbarna, de har stora tunga namn som ska producera. Det är klart att det skapar förväntan. Vi kommer underifrån, har allt att vinna, det är så jag känner det i alla fall. Vi har allt att vinna, det är en bra känsla som vi har i det.

Märker ni spelare av på isen att det är tungt mentalt för Frölunda?
– Ja, absolut. Som bortalag här (i Scandinavium) så är det ju underbart när publiken börjar bua åt dem. Det känns ju kanon ju! Det skapar press på dem och höjer oss. Vi känner bara att fan vad skönt! Nu är publiken missnöjd, det är bra för oss. Ju längre matchen gick och det stod 1-1 så kände vi att det var en fördel för oss. De hade en jäkla energi i första men sedan försvann den, det var inte alls samma i andra och tredje, även om det kanske berodde på att vi höjde oss också.

I morgon lördag väntar ny tuff match, mot serietvåan HV71 borta:

– De brukar vara bra här så det blir tufft men det känns som att det är lite upp till oss. Är vi på tårna så kan vi ta poäng.

Ni har haft lite tufft mot dem, en strafförlust, två brakförluster och sedan faktiskt en vinst senast med 3-2.
– Jo men det där att vi har haft tufft för, det är dags att ändra på det nu. Det är bara upp till oss att prestera. Vi ska göra en bra match, de har skadeproblem och spelar vi som vi ska så är jag övertygad om att vi kan vinna, det är inget snack om saken.

De ligger tvåa, kör de lika hårt då?
– Det är klart att det kan bli underskattning men det tror jag inte. De är vana vid att ligga i toppen. De vill ha en bra känsla inför slutspelet och jag är övertygad om att de går för serieseger, säger Nolander.

Den officiella tabellen försöker han att inte titta på. Men AIK har en egen liten tabell där man utgår från de tio sista omgångarna i serien och där det gäller att komma så högt upp som det går i den.

– Sedan är det ju så att vi kommer vinna någon match, förlora någon match men oavsett så får man inte gräva ner sig. Det är perfekt att det är match varannan dag nu, då har man inte tid att fundera. Det är bara att ladda om.

Inga kommentarer: