torsdag 17 februari 2011

Fetingböter för AIK och DIF

Så har då disciplinnämnden kommit fram till att AIK ska betala 200 000 kronor och Djurgården 125 000 kronor för händelserna i tredje derbyt då det var bråk både internt och mellan folk från olika sidor, det tändes bengaler (eller rökbomber som disciplinnämnden kallar dem) och vid ett tillfälle sprang barnfamiljer i panik när man kom i kläm mellan dårarna.

Beslutet är så långt så jag tänker inte lägga ut det men här har ni slutklämmen för AIKs del


"Disciplinnämnden anser att de skeenden som ovan beskrivits är mycket allvarliga och till stor skada för idrotten ishockey. Händelserna saknar motstycke inom svensk ishockey och det som inträffat bör därför tas på stort allvar. Nämnden ser särskilt allvarligt på händelsen där nätbarriärerna brutits och supportrarnas agerande tvingat sittplatspubliken att lämna sina platser. Mot denna bakgrund kan AIK inte undgå ett kännbart bötesstraff."

och för Djurgårdens del.  
 
"Disciplinnämnden anser att de skeenden som ovan beskrivits är mycket allvarliga och till stor skada för idrotten ishockey. Händelserna saknar motstycke inom svensk ishockey och det som inträffat bör därför tas på stort allvar. Nämnden ser särskilt allvarligt på händelsen där nätbarriärerna brutits och supportrarnas agerande tvingat sittplatspubliken att lämna sina platser. Mot denna bakgrund kan DIF inte undgå ett kännbart bötesstraff."

Disciplinnämnden skriver att man "mildrat" böterna då både AIK och DIF lagt ner enormt jobb på säkerheten. Men det är ändå 200 000 respektive 125 000 kronor som hade kunnat användas till bra saker.
Jag önskar att klubbarna kunde skicka notan vidare, rakt av,  till de som tyckte sig ha rätt att förstöra och dra på klubbarna den här kostnaden som kunde använts till spelarköp eller utveckling av juniorspelare.

Men det kommer ju aldrig att hända. Att de fåtaliga idioter som förstör för alla bra supportrar skulle ta på sig kostnaden  av eget initiativ kommer inte heller hända då dessa nötter helt saknar ryggrad.

Nu har de två sista derbyna varit precis de hockeyfester som de ska vara. Om det beror på de här bågarna vid entren som hittar pyroteknik och vapen, om det beror på vallgravarna och näten, om det beror på polisen, om det beror på allt det arbete som AIK och DIF lagt ner, om det beror på att åklagaren suger in en och annan bråkstake redan före matchen eller om - kors i taket - idioterna har insett att det inte är någon idé att hålla på (inte troligt) vet jag inte.

Men jag hoppas det förblir som det har varit de två sista derbyna, för de har varit kanon och oslagbara i hockeyvärlden.

12 kommentarer:

Micke sa...

Jag önskar större insikt i frågan innan du kommenterar dom. Mycket av det du hävdar att anledningen till att det har varit lugnare de senaste derbyna är direkt felaktiga. Dessutom tenderar pekpinnar (speciellt sådana som är av ren moralisk art) att snarare uppröra än faktiskt skapa en nyanserad debatt.

Ska du kommentera sådant här önskar jag större kunskap kring grundproblematiken.

Anonym sa...

Hoppas verkligen du skämtar Micke

Förmodar att du inte alls är bitter , tips till dig är att sluta gå in här på bloggen så kan du sitta och sura över att inte livet blev vad du hade hoppats

Micke sa...

Hej "Anonym"

Nej, jag skämtar inte. Vet inte riktigt vad i mitt inlägg som verkade bittert, eller vad i det jag skriver som gör att du känner att en slutsats är att jag att jag surar över livet.

Jag läser gärna bloggen eftersom jag verkligen uppskattar det Marie skriver och tycker det nästan alltid är läsvärt. Däremot har jag åsikter om när det kommer till de supporterrelaterade pekpinnarna så som i det här inlägget och valde därför att kommentera det.

Anonym sa...

Hej "Micke",

Vilken är då anledningen till att det har varit lugnare? Och vad är grundproblematiken bakom att det var så mycket stök under det tredje derbyt?

Micke sa...

Hej igen "Anonym",

Den absolut största anledningen är att separeringen av supportergrupperingar varit betydligt bättre. Vallgravarna är en lösning som är riktigt bra. Att man från första början inte haft en tydligare separering är för mig en gåta. Att det initiativet då inte heller kommer från respektive säkerhetsavdelning är också direkt dåligt. Det kommer istället från kanslipersonal hos Djurgården hockey.

Metalldetektorerna har noll inverkan. Att hävda att de är bra motmedel för att stoppa pyroteknik eller dyl. är direkt felaktigt. Personalen vid ingångarna skrattar bara åt det hela. Lösningen bygger på att man på samma sätt som på flygplatser kan be samtliga 11 000 personer att ta av sig metallföremål som kontrolleras separat. Verkligheten är givetvis inte så då varenda människa piper. Onödiga kostnader, spel för galleriet för att blidka politiker etc. som snarare skapar mer irritation i praktiken än vad de hjälper.

Man kan såklart gå mycket djupare än såhär, men jag har varken ork eller lust att ta det vidare med någon som inleder med att skriva att jag sitter och "surar för att livet inte blev vad du hoppats". Då har man satt nivån lite grann. Jag stannar vid de här två rätt ytliga exemplen på vad som fungerar och inte fungerar i kampen mot att få det mer kontrollerat på läktarna.

I spelet bakom är det extremt många populistiska beslut som tas och åsikter som vädras som inte har verklighetsförankring och det är något som är genomgående när det i media debatteras supporterproblematik. För att inte tala om när det ska talas om psykologin bakom varför det uppstår sådana här situationer och hur rivalitet kan få sådana proportioner de får.

Rickard sa...

Håller med Micke här med tillägget att larmbågarna är helt och hållet en "smart" sponsorgrej. Ungefär som att ett företag får dela ut matchens lirare; man ställer ut larmbågar gratis mot att man får liten text på klubbens hemsida. Självklart var det ingenting som faktiskt användes så som det påstods eftersom det vore en logistisk mardröm.

L sa...

Ja som vanligt bottnar mycket i okunskap om vad det handlar om och då folk inte är insatta och utanför kretsen uttalar sig blir det bara en massa fel. Så ni som är julgranar och annat löst folk som tror sig veta bäst och komma med moralkakor fram och tillbaka - håll käften! Oinsatta människor ska överhuvudtaget inte öppna truten när det handlar om supporterrelaterade saker.

Anonym sa...

Kul med folk som klagar på att en erfaren hockeyjournalist kommenterar händelser där hon själv varit på plats.

Marie Hallman sa...

Till allihop men framför allt MIcke: Nog har jag kunskap om "grundproblematiken" så det räcker och blir över. Och om du läser hela texten så skriver jag att jag inte vet vilken av alla åtgärder som haft effekt. Men jag är jävligt glad oavsett vilken det är att det har haft effekt och att de två sista derbyna blev den fest som (nästan) alla vill ha.
Jag nämnde för övrigt vallgravarna som du själv tar upp... sedan tycker jag faktiskt att precis som du får ha en åsikt så måste även jag som ändå jobbar på alla matcher och har sett vad som händer också få ha en åsikt.
För mig som skriver och håller på med hockey dygnet är det självklart för jävligt att ett fåtal personer ska a) förstöra ryktet för alla bra supporters och b) dra på klubbarna kostnader på hundratusentals kronor
Kanske skulle de som är där för att förstöra ta och skaffa sig större kunskap om den problematik som de medför för både klubbarna och alla underbara normala fans. Fast just det kanske de skiter i. Vet inte men det känns så.

Marie Hallman sa...

håller på med hockey dygnet RUNT skulle det stå...

Micke sa...

Tack för svaret Marie!
Var någonstans säger jag att du inte får ha en åsikt? Jag skriver att jag önskar jag större insikt (och det här gäller majoriteten av journalister) innan det spottas ur floskler. Exempel på sådana är "de skiter i det", "de är bara där för att förstöra". Skriver man på det sättet är det rätt klart för mig att man inte har förstått (eller ens kanske vill förstå) grundproblematiken.

Det är de goda och det är de onda i i den beskrivningen. Vilken fin värld när man kan dela upp allting sådär i fack som man känner att man har koll på.

Det är ett genomgående problem i debatten kring hur man kommer till bukt med läktarvåld och kan man inte ha ett djupare förstående än så kommer man inte heller att komma någonstans i debatten. Svaret till varför sådant här uppstår är allt som oftast precis som ditt svar "de vill bara förstöra".

Passar på att återigen säga att jag verkligen uppskattar din blogg här och det du gör. Precis som i det jag försöker få fram i mina kommentarer här så gillar jag när man går lite djupare i analyser och frågor, och där gör du ett betydligt bättre jobb än nästan alla tidningar där utrymmet alltid är begränsat. Keep it upp, du är uppskattad!

Marie Hallman sa...

Micke: Ok, kul att du gillar bloggen, när det gäller de bråk som varit på derbyna ser vi det från två olika håll tror jag. Men så kan det vara. Tack för att du läser och engagerar dig hur som helst :0)