lördag 19 mars 2011

Christian Eklund: " Allt är så allvarlig i ett slutspel så man behöver en kul grej också"

("Fimpen" både sliter och håller uppe humöret. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)
Hårt jobb, javisst. Men det behövs någon som håller humöret uppe i laget också. Inte minst när man hade hamnat i ett 0-3 underläge som man bara måste ta sig ut.

Christian Eklund gör båda delar i Djurgården. Ingen sliter och eldar i gång laget som han. Och ingen kan hitta på knäppare grejer för att få det där välbehövliga skrattet mitt i allvaret.
Och det var just därför som han fick för sig att lägga mer energi på en slutspelskrans (se bild) än ett skägg:

– Det är en rolig grej att göra bara. Jag har så dålig skäggväxt så jag fick låta det växa där det går, ha, ha.

(Slutspelskrans!. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Er tandläkare har ju lite liknande frilla?
– Ja men det här är en hyllning till honom, till Lars-Erik… och det är ju så att allt är så allvarligt i ett slutspel, så att man behöver en kul grej också. Något att skratta åt och det här är väl ett skämt som har gått lite överstyr, ha, ha.

Som ni ser på bilden ovan så behöver kransen trimmas lite för att få en rak överkant. Det ska fixas under lördagen. På söndagen väntar allvaret. En sjunde och avgörande match, efter att Djurgården blivit första laget på tio år som lyckas gå från 0-3 till 3-3. Då för tio år sedan vann laget som ledde från början, nu vill DIF bli historiska och bli första lag som fullbordar en vändning.

– Det kommer att bli ett krig. De som orkar mest och har mest power kommer att vinna. Luleå har lite fördel av hemmaplan men det ska bli riktigt kul. Vi har ju chansen att bli historiska. Det är inte varje dag man har det!

Hur mycket ligger det i bakhuvudet?
– Äh, jag har inte tänkt på det förr men nu sitter man här och har grymt kul. Bra lag ska ju spela så länge det bara går. Tussilagon, vitsipporna och gräset ska ha kommit upp innan vi kan sluta spela…

Vad är det då som har gjort den här upphämtningen möjlig?
 – Vi har följt våran match plan till punkt och pricka, eller ja det var ju inte meningen att ligga under med 0-3 som det blev men bortsett från det så har vi följt våran matchplan. Vi visste hela tiden att det skulle bli en lång serie, det var vi inställda på. Men det gäller att gnugga på och inte bli orolig om man tappar någon match här och där som vi gjorde i början.

Någon tappad match var det ju inte, det var ju tre raka torsk?!
– Ja, men vi fortsatte köra efter gameplan ändå! Vi gjorde små, små justeringar som gjorde att det vände och sedan gäller det som sagt att inte få panik. Och det fick vi inte heller.

(Christian Eklund driver på laget på ett magnifikt sätt. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Det är små justeringarna, kan du berätta lite mer i detalj vad det är?
– Ja det kan jag men det gör jag inte, he, he. Det är hemligt. Du kan få veta när vi är klara med det här men just nu vill jag inte säga. Men det handlar mest om att fortsätta spela vårat spel, smälla på och spela slutspelshockey. Det är en lång serie och då vinner den som orkar mest. Nu är det väl 50-50 inför söndag vem som går vidare, men det är ju helt klart bättre odds än vi hade för en vecka sedan…

Vad var det som gjorde att det gick så trögt i början då?
– Nä men det var så dåligt väder, ha, ha, vi ville inte ha semester då. Jag spelar hellre en månad till nu och är ledig sedan, skämtar Eklund men fortsätter sedan med lite större allvar:

– Jomen vi visste ju att kommer vi bara ihop som ett lag så går det och det gjorde vi. Det var ingen som gnällde runt eller sa att det var kört. Utan vi sa att vi ska jobba på och nu har vi en klart bättre sits.

Några som däremot anses ha gnällt är Luleåspelarna som enligt Djurgården har väldigt lätta fötter och problem med balansen. Christian Eklund myntade häromdagen begreppet systrarna Abbot om Luleås tvillingar.

– Ja, he, he, men det var faktiskt inget medvetet sådär utan det bara kom. Jag råkade bara säga det i tv, sedan blev det en grej av det. Men vi kände väl att de föll lätt, sedan får alla som ser matcherna bestämma själv vad man tycker om det… och så var det väl lite kul att få ge de en känga, he, he. Men att det blev just de två som jag sa så om blev väl en tillfällighet. Just den matchen var det de två som jag syftade på och sedan blev det bara så.

I lördagens kvartsfinal hamnade Abbotts i rampljuset av andra orsaker. Cam försökte sparka Mika Zibanejad på baksidan av ben och lår med skridskoskenan men innan dess blev det ett gruff med båda tvillingbröderna inblandade efter en smäll i nacken på Mika Zibanejad från en av dem, Cam.

– Jag såg inte riktigt vad som hände där men en av dem fick en spårning där… och hoppade på Mika, han fick igen och då dök brorsan upp. Men båda åkte ut och vi gjorde mål så det var väl bara att tacka och ta emot, he, he. Och jag vet ju hur det känns att ta en dum utvisning, ha, ha, skrattar ”Fimpen” och fortsätter:

– Domarna var bra i dag annars, ha, ha De släppte smågrejer som de ska göra. Tog inga dumma grejer men det är väl lätt att säga när man vinner kanske.

(Christian Eklunds favoritsysselsättning, smälla på. Här i förra matchen uppe i Luleå. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Och förutom att ha tvingat fram en sjunde match så bör Djurgården ha tvingat till sig ett mentalt övertag på Luleå. Bara en sån sak som att Djurgården med Mark Owuya i spetsen har nollat Luleå två matcher på rad.

– Det är klart att det känns bra att ha tre raka vinster. Och det är klart att de börjar fundera lite nu. Men det är väl som sagt 50-50 nu, de har ändå fördel av hemmaplan på söndag, sedan har väl inte dem 14 000 i ryggen som vi hade i dag. De har väl 4 000 bönder som står och gapar. Sedan är det väl skönt för dem att slippa resan. Men det kanske åker upp lite folk härifrån? Några gjorde ju det till första matchen, de är fan helt underbara, säger Christian Eklund och fortsätter:

– Det var skönt för fansen att vi vann. Jag trodde att Globen skulle rulla iväg där ett tag. Och det är grymt skönt och kul att få spela såna här matcher. Det är något man kommer minnas och sitta och ljuga om när man är gammal gubbe, men då kommer jag nog minnas lite fel och säga att det var 25 000 fans här, ha, ha.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fimpen är kung!

Anonym sa...

Kung Fimpen!

Wayne sa...

Grym intervju, Marie.

Jag älskar tamigfan Fimpen av hela mitt hjärta. Seriöst alltså. Vilken jävla Järnkamin!

R sa...

Fimpen Eklund en riktig djurgårdare.
Grym intervju :) Vad säger du om ljudet/trycket från läktarn igår? jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Det var kungligare än alla slutspelsmatcher förra året tillsammans. Mvh

Anonym sa...

Härliga Fimpen!

Jimmie sa...

Kul att Fimpen och Tim får massa mer speltid, de gjorde det sjukt bra i går!

Anonym sa...

Haha, Fimpen... <3

Jojo

Marie Hallman sa...

anonym x 2= ja han är för skön Fimpen!

Wayne: Tack!! Förstår det, han är en riktig glädjespridare både inom laget och på isen.

R: Det var bra tryck! Men vi sitter så himla högt upp att det krävs att hela arenan sjunger för att det ska uppnå galet nivån. Vilket det gjorde vid något tillfälle och när alla hoppade så skakade det i både golvet och stolarna. Helt galet. Mycket bra jobbat.

anonym, fimpen och anonym: ja precis!! Fimpen har varit mästerlig senaste matcherna, som han jobbar och får med sig alla. Grymt.