torsdag 10 mars 2011

Kvartsfinal två: AIK-HV71 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Matchen: MMMM
Målvakter: Victor Fasth, AIK 100 % och Andreas Andersson, HV71, 91,3 %
Publik 7 570 (slutsålt om än inte fullt inne på arenan, bland annat på grund av tomma platser på HV:s läktare)
Domare: Morgan Johansson och Sören Persson

Bäst i AIK
MMM Victor Fasth, mv och Johannes Salmonsson, f.
MM Daniel Bång, f.
M Dick Tärnström, b.

Bäst i HV71: Oscar Sundh, f, och Martin Thörnberg, f.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
Kvällens...
... decibel: Närmade sig tinnitusnivå redan vid nedsläpp. Helt sjukt vilken decibel det blir när det är fullsatt och alla sjunger och vrålar samtidigt.

... rövare: Rastislav Pavlikovsky stod mitt i slottet och slängde i väg en puck bara sådär i inledningen som sånär gick in. Jonas Liwing hade en liknande variant men på lite närmare avstånd, nere vid stolparna som nästan gick in.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
... målvaktsval: HV71 ställde Andreas Andersson i mål. Obegripligt om ni frågar mig. Inte för att han är dålig men Danne larsson är friskt, fräsch och bättre. Men AIK tackade och tog emot.

... 1-0 (09.59) Patric Blomdahl (Daniel Bång, Christian Sandberg) Fint förarbete av Sandberg och Blomdahl, gör att Sandberg kan skicka pucken till Bång bakom målet, han trampar sedan runt i en halvcirkel, håller ifrån sig uppvaktningen och lyckas lägga in pucken mot målet, där Blomdahl styr in den med en skridsko samtidigt som han lyfter på just den grillan.

... tjuvnyp: var lite små mer eller mindre snygga tjuvnyp hela matchen mellan några spelare, bland annat Johannes Salmonsson och Oscar Sundh som hade någon liten internfajt sådär av bara farten på väg av ett byte.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
... ramträffar: Daniel Bång satte en klockren puck mitt i ribban i slutet av första, Johan Andersson siktade in sig på stolpen några minuter senare. För att nämna några…

... dåliga rykte: Patric Blomdahl hade en fin chans i slutet av andra, fullföljde, hade tre HV-spelare i ryggen och blev inknuffade i Andersson som föll som en fura baklänges in i målet. Blomdahl fick då smällar från samtliga tre HV-spelare inte minst en crosschecking i nacken av Juuso Hietanen. Men det var bara Blomdahl som åkte ut. Märkligt. Snacka om att åka på sitt namn. Jag tycker inte det var en utvisning och ska man nu ändå ta en så borde väl Hietanen ha fått en tvåa också.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
*** period 2***

... slalomrace: Johannes Salmonsson hade ett par fina slalomraider i HV-försvaret i början av andra som var riktigt hockeygodis. Man kan i och för sig tycka att han borde skjutit för han hade bra lägen men samtidigt... vilka finter. Det var koner i HV-tröja där ett tag.

... 2-0 (3.24) Kent McDonell (Dick Tärnström, Johannes Salomonsson) Spel 5 mot 4. Vunnen tek, pucken spelas upp til till Tärnström längs kanten, AIK-backen driver in framför mål och drar på ett slagskott som McDonell styr in bredvid Andersson.(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
... ramsa: ”Vad ska Jesus, vad ska Jesus, vad ska Jesus säga nu?” En klassiker som hördes redan i finalen mellan DIF och HV71 förra året (och säkert har hörts innan dess). Nu ekade den runt Hovet efter AIK:s 2-0 och påföljande press mot HV-kassen.

...oooooh:  HV-målvakten krockade med både egna och AIK-spelare vid ena stolpen, vid andra gled pucken sakta förbi, inte allt för långt ifrån att glida in. Det var nära, nära trean där.

... jättechans: en av många faktiskt men halvvägs i andra får Rudslätt ett kanonläge men får liksom inte upp pucken över en annars överspelad Andersson.

... klantutvisning: AIK drog på sig en utvisning för för många spelare på isen. Sånt får ju bara inte hända nu.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
... dubbelräddning: Teemu Laine fick två galet fina chanser, Victor Fasth tog båda. Finländaren hade första öppet mål och sköt snett från sidan, men AIK-målvakten hann få ut benet, det blev retur och ny chans rakt framifrån men Fasth var omutlig och plockade nu pucken.

...underskott: Jag tappade räkningen på bra AIK-chanser i andra, men de kom gång, på gång. Lite bättre flyt och Gnaget hade kunnat ha både fyra och fem måls ledning där.

...grepp: många tjuvnyp som sagt och många trötta skallar och ben vid paus två, det började bli lite grinigt där och en av domarna kopplade greppet om Per Ledins klubba och höll i så det blev lite vattenskidåkning där bakom en irriterad HV-forward.

*** period 3 ***

... gummiarm: HV 71 fick ett par fina chanser under de två första minuterna av tredje men det var gele i armarna på både de som först försökte trycka in pucken i röran framför mål och sedan på Oscar Sundh som inte fick kontroll på pucken.

... timeout: AIK-tränaren Roger Melin såg att spelet var på väg att fastna i AIKzonen och tog timeout redan efter 3.27 av tredje.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
...guldstjärna: AIKs försvar och boxplay var grymt bra. Speciellt boxplay var tätt, disciplinerat, lugnt och jäkligt svårt att ta sig igenom för HV71.

… spelglädje: AIK har en fantastisk spelglädje i sitt spel just nu. Spelerna fullkomligt sprudlar av glädje över att få täcka skott och att jaga, jaga, jag i varje byte. De ger inte HV-spelarna en enda millimeter gratis och om det är spelglädje hos AIK är det mest besvärade och irriterade miner på isen från de regerande mästarna.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
… passning: Johannes Salmonssons genomskärare in till Jonas Liwing halvvägs in i tredje var som en het kniv genom smör, den bara svoschade fram till bladet i exakt rätt sekund. Sedan blev det tyvärr inget av läget som följde men sååå snygg pass där.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
…tom kasse: HV71 tog ut målvakten efter 15.42, han skickades in igen vid 16.36, spelet gick åter ner mot AIK-zonen och Andersson fick lämna kassen igen med 16.59 på matchuret. HV71 spelade sedan med en man mer sista tre minuterna och tokpressade på men AIK stod pall.

… superräddning: Victor Fasth  gjorde ett gäng kanonräddningar, en av de tyngsta kom med 1.30 kvar när Jukka Voutilainen tvingade Fasth till en sidledsförflyttning efter att pucken gårr längs med mållinjen över till andra stolpen och där stod första Voutilainen och sedan Puistola och bombade på men Fasth höll sin karriärs första slutspelsnolla, i sin karriärs andra slutspelsmatch. Sanslöst.


(Laget tackar Fasth för en helt sjuk bra match. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
…3-0 (19.01) Stefan Johansson (utan assist) i tom bur. AIK-backen stod lång ner i egen zon och drog iväg ett skott som till slut letade sig stolpe och in i tom kasse. Till publikens dånande förtjusning.

Skotten i matchen: 24-34 (6-7, 8-12, 10-15)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna!

Anonym sa...

Sweet! Det var verkligen kul igår! Hoppas nu att grabbarna kan visa styrka och fortsätta på inslagen linje. Vi är bara halvvägs, om ens det. Det är fortfarande minst 2 matcher kvar.

Marie Hallman sa...

anonym Tack själv för att du läser :0)

anonym: ja precis, börjar man slappna av nu så tar HV över.

Erik sa...

"Fasth höll sin karriärs första elitserienolla" skriver du. Ibland verkar minnet vara märkligt kort hos vissa journalister. När AIK vann med 1-0 borta mot Frölunda i andra omgången. Vem vaktade AIK:s mål då enligt dig?
Och omgång 15. Brynäs-AIK 0-3. Vem var det som stod då enligt dig? Fasths okände tvillingbror med samma namn???

Hans första slutspelsnolla var det men däremot hans tredje i elitserien om man räknar in slutspelsmatcherna i elitserien.

I övrigt: Vilken enorm decibelnivå i Hovet. Det måste ha varit den högsta som har uppmätts där i mannanminne, alla kategorier. På en helt annan nivå än det svaga pipet från dif-anhängarna under deras matcher.

Erik sa...

Jag tycker den här musikvideon sammanfattar AIK väldigt bra och känslan i slutspelet :-)

http://www.youtube.com/watch?v=2VXo3gG5OeU

Anonym sa...

Erik, tror att Marie syftar på hans första slutspelsnolla :) Tack för en ûber bra blogg :)

Marie Hallman sa...

Erik: jag var lite trött där, ska stå sin karriärs första slutspelsnolla och inget annat. De andra nollorna kände jag så klart till, men jag ska ändra så det blir rätt.
Däremot så har du fel om trycket på Djurgårdens matcher. MInst lika bra där. Jag har varit på både slutspels och grundseriematcher och det har ju inte du så jag vet. Kul att även AIK fyllde Hovet nu och fick till ett kalasbra tryck.

anonym precis!! tack :0)