tisdag 1 mars 2011

Säsongens galnaste vecka

 
(Ödesveckan är här för AIK, SSK och de andra på de fem sista platserna. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)



Säsongens galnaste vecka är här och ja vad säger man mer än hjäääälp? Typ.
Spelarna brukar säga att det här är de roligaste matcherna att spela, de här matcherna som ”gäller någonting”. För en del lag är det uppenbarligen helt fel tänk, om de hade spelat sina ”gäller någonting”matcher  tidigare på säsongen hade de inte varit indragna i den sjukaste streckstriden på år och dagar och fått spela matcher som gäller något i slutspelet i stället.

Om man tittar på tabelläget efter 52 omgångar så har gapet mellan åttan och tolvan sett ut så här de fem senaste säsongerna (enligt swehockey.se):
2010-2011: 4 poäng
2009-2010: 16 poäng
2008-2009: 15 poäng
2007-2008: 12 poäng
2006-2007: 26 poäng (Malmö var dyngsist, de övriga i botten var alla nära slutspelsstrecket).

Säsongerna innan dess var det 50 omgångar eller färre.  Men ändå. Helt galet ju!

Jag antar att det är nu man ska tippa slutstriden men det går ju inte. Är ungefär lika adekvat som att plocka ut lottonummer känns det som.

Däremot kan man titta på vad som talar för och emot och det har jag här, lagen står i den ordning de står just nu:

8. Modo: 69 poäng, -3. Återstående matcher:  Frölunda (b), Luleå (h), AIK (b).
Tummen upp: Har allt i egna händer och en målskillnad som är klart bättre än alla andras, viktigt då det kan bli målskillnadsaffär om både slut och kvalspel. Har ett på pappret startk lag, Bartecko och Nagy har åter visat lite av den form de ryckte upp laget med när de värvades.

Tummen ner: Det verkar finnas en och annan bekväm spelare där uppe som inte fattar exakt hur risigt laget ligger till. Att man redan ligger på slutspelsplats kan även det invagga en falsk säkerhet. Spela på resultat går inte i hockey, har stjärnorna fattat det?

9. AIK: 69 poäng, -21. Återstående matcher: Luleå (h), Linköping (b), Modo (h).
Tummen upp: Har seriens stabilaste målvakt i Victor Fasth. Det sprider en trygghet i laget. Försvarsspel och boxplay mycket bra. Hade inte målskillnaden varit så risig hade man varit på slutspel. Slår fortfarande ur underläge, varje placering ovanför kvalseriestrecket är en bonus vilket ger ett mer avslappnat läge.

Tummen ner: Ett av seriens sämsta pp. Kanske det allra sämsta till och med. Det är ju livsfarligt varje gång AIK får en spelare mer på planen. Har även svårt att få in pucken, skapar chanser men kylan saknas emellanåt.

AIK matcher för övrigt exakt samma lag som senast, sa Gunnar Persson när jag ringde och kollade idag. Dvs Fasth står, Johan Andersson och twinsen Ahlström är bänkade.

10. Timrå: 68 poäng, -25. Återstående matcher: HV71 (b), SSK (b), Djurgården (h).
Tummen upp: Poängmässigt nästan lika bra utgångsläge som Modo och AIK, har redan slutspelsklara Djurgården i sista matchen och möjlighet att spela bort SSK på torsdag.

Tummen ner: Har tre raka torsk och den lilla uppåtgående trenden för en vecka sedan känns som ett minne blott. Två av tre matcher nu är på bortplanen. Har det svajjigt i målet med en matchotränad Åkerlund alternativt oprövade Fredrik Pettersson-Wentzel. PW har gjort några bra matcher men också några tabbar sedan han kom och nu hänger bilan över nacken, hur stabil är han då?


11. Södertälje: 67 poäng, -32. Återstående matcher: Brynäs (b), Timrå (h), HV71 (h).
Tummen upp: Har de två avslutande matcherna hemma och kan spela bort Timrå på torsdag. Möter favoritlaget Brynäs ikväll, som man vunnit samtliga fyra möten mot i vinter. Är vana vid att slåss i utsatta lägen. Har en kamphockey att ta fram i fall det blir grisigt nu på slutet. Har slutspelsklara HV71 i sista matchen, HV lär inte vilja skada några spelare då.

Tummen ner: Risigt pp, nästan lika uselt som AIK:s. Har förlorat på slutet trots att spelet sett bättre ut och vinner man inte då, när ska då poängen komma? Den dåliga målskillnaden kan komma att bli ett sänke som avgör.

12. Frölunda: 65 poäng, -33. Återstående matcher: Modo (h), Färjestad (h), Luleå (b).
Tummen upp: Två hemmamatcher borde kunna ge lite styrka. Kan dra ner Modo i kvalskiten i kväll om de andra tre lagen vinner sina matcher. Har två slutspelsklara lag på slutet. Och det på pappret allra starkaste laget.  

Tummen ner: En hemmapublik som buar så fort det går emot, det kan bli två tunga hemmamatcher detta. Tre poäng upp till fast mark, fyra till slutspel och därmed såklart sämsta poängmässiga utgångsläget. Plus den sämsta målskillnaden. Samt ett gäng spelare som inte förstått vad orden ”spela med desperation” betyder.  För många verkar desperation vara detsamma som handlingsförlamning när det i hockey betyder spela med ett extra glöd och driv. Men så har man också förväntningar av guds nåde på sina axlar. Fallet neråt blir avgrundsdjupt om det kommer.

SSK är enligt uppgift skadefria och kan köra på med samma lag som senast.


Redan slutspelsklara Djurgården är ju inte inblandade i den här striden på något sätt. Men de spelar borta i kväll, mot Linköping som de fortfarande kan snuva på fjärdeplatsen även om det ser väldigt tajt ut. 

Och nu är det dags att sluta slarva och spela bra i en hel match, annars blir det ju totalt antiklimax i den kommande kvartsfinalen.

Jag kommer åka till Gävle av alla ställen. Ska jobba åt Expressen där, tur att något av 08-lagen är på plats så jag inte är helt offside där.

Det är lite meck med Expressens texter men jag ska försöka lägga ut noterat från matchen i natt i alla fall och länkar alternativt texter under onsdagen från den matchen.

3 kommentarer:

Erik sa...

Ja det är till och mer galet nu än när det är Silly Season. Nu är det Silly på RIKTIGT...

Anonym sa...

Inte "hjälp" utan KUL!! :)

Det är väl det här man går på hockey för att uppleva. Nu gäller det! Vinna eller försvinna.

Jag litar på att killarna i AIK njuter av läget och laddar smart för torsdagsmatchen mot LHC.

Marie Hallman sa...

Erik och anonym: jo de tycker nog det är kul, det är fansen som får magsår