tisdag 15 mars 2011

Helenius: " Jag har alltid varit bra på straffar "


(Helenius kom in och tog bonuspinnen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Inte var dag man ser en tränare byta målvakt lagom till straffarna – efter att den målvakt som spelade från start spelade bra. Men så blev det när SSK och Modo möttes i kvalseriens första omgång.

– Poppe har tänkt på det förr och vi har väl sagt att han (Riku) är hetast på straffar. Jag har sagt till Poppe att det var en möjlighet, inte så att jag sa att han SKA göra det men att det var något de kunde göra, sedan var det upp till Poppe att ta det beslutet och det gjorde han nu.  Skönt att Riku kunde gå in och bidra med en straffseger, säger Stefan Ladhe.

Jag skrev min TT-text på SSK och målvaktsbytet som gav seger. Ni hittar den texten bland annat här.

Blev lite mer snack med Riku Helenius som även sa så här om…

… det varit på gång innan att göra så här?
– Före matcher och under förlängningar har Poppe alltid sagt att blir det förlängning så var beredd på att vi kanske byter målvakt i straffläggningen, men sedan har det inte blivit så – förrän nu.

… att tränarna tyckte att Riku såg hetast ut på alla straffträningar
– Pontus har ju spelat nästan alla matcher så jag har fått mycket träning på straffar, på alla matchvärmningen till exempel. Vi brukar sluta dem med straffar och då är det oftast bara backupen som tar dem.

… när han fick signal om bytet:
– Jag hade en liten aning om att det kunde bli så här. Pontus gjorde en kanonmatch, sedan sa Poppe bara att nu är det dags att byta, när övertiden är slut så byter vi. Det var bra att vi tog bonuspoängen där.

… han var nervös när han kom in och visste att SSK behövde bonuspinnen.
– Nä inte nervös så utan det är mer att man … man blir tänd. Man kan ju inte göra mer än sitt bästa och det är bra när man känner att man går igång. Inte så att man blir nervös utan mer att man tänder till, då tar man i lite extra sedan.

… beslutet att plötsligt göra det här målvaktsbytet.
– Det är så han är Peter Popovic. Han går på känsla, gör saker utifrån vad han har för magkänsla så jag visste att det kunde bli så här, det var ingen stor grej. Det var bara att gå ut och köra.

… hur viktiga de här två pinnarna kan bli i slutänden av en tio matcher kort serie:
– Jag vet att vi behöver poäng, att vi kommer få slåss hårt för dem. Så det var bra att vi tog två pinnar du.
– Du tog en och Pontus tog en, säger Stefan Ladhe med glimten i ögat.
– Ja precis, säger Riku och så garvade båda gott.

… straffarna:
Första straffen, hm. Jag vet inte, den vart inget bra från mig, jag gick ner för tidigt. Han fick ner mig för lätt. Vid andra straffen… jag vet inte om han missade eller träffade mig här (visar att pucken landade någonstans på armen som han håller mot kroppen). Och tredje… Äh han bara tappar den ju. Det var inte mycket att göra på den. Jag stod bara där och väntade men det hände ingenting, ha, ha.

… han såg straffarna på andra sidan?
– Ja, eller jag såg ju att det blev mål och blev glad för det. När man ska ta straffar så går man bara in i sig själv. Det gäller att vara neutral, att inte bli för glad om ens lag gör mål och inte för ledsen om de missar. Och så försöker man hålla fokus på nästa puck bara. Men när Julle hade gjort mål så var det ju klart, då blev jag glad!

… han har gjort så här förr?
– Ha, ha jag vet inte. I juniorhockey kanske? När jag spelade i Nordamerika.

… att tränarna tyckte han var hetast på straffar:
– Jag har alltid varit bra på straffar, sedan är jag långt och det hjälper en att ha långa ben när man ska gå ner och sätta ut benskydden. Plus att jag är lång och då täcker man upp stor del av målet.

… han trodde att Modo blev överraskade?
– Nej jag vet inte… I SM-liiga har det hänt några gånger att man gör så här. Och jag tror inte det stör eller överraskar de så mycket.

… sina matcher mot Modo den här säsongen:
– Jag plockades ut i en match och fick hoppa in och ersätta Pontus i en, det blir tre perioder totalt och så straffar nu, snart har jag spelat en hel match mot Modo, ha, ha, ha.

… att det blev två pinnar, inte tre:
–Det var en riktigt bra match av hela laget. Och två poäng är bättre än en eller noll! Så det blev en bra start. Visst hade vi velat ha alla tre poängen men det är bara att köra på, tro på det vi har bestämt och göra så gott man kan.

7 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Jag har faktiskt tänkt på det. För Pontus har varit grym i år, men haft det tungt på straffar. Dock har jag ju inte vetat hur bra Riku är på dom...

Men fingertoppskänsla av Poppe ochsom vanligt vaket och koll av Lahde!

Bengan sa...

Och när ska ni Södertäljeanhängare gratulera oss gnagare till semifinalplatsen? Vi har ju gratulerat er till platsen i kvalserien! Jag tycker det är väldigt oartigt och otrevligt att inte gratulera till en sån stor framgång.
Kent Fredriksson "Jag tippar Södertälje nia och AIK sist" kanske kan gå i bräschen...

kent sa...

På alla siter med en kommenteringsfunktion tillgänglig återfinns stalkaren "Bengan" som anser sig blivit illa behandlad.

Att man hittar honom även här är ju knappast ett spelbart odds. Men hans maniska i att nämna mig i parti och minut gör mig beklämd.

Marie, jag fattar inte att du tillåter han att husera på din blogg.

Årligen insjuknar 1,5 procent av befolkningen i någon typ av mental störning. Det är allvarliga saker och inget man skall rycka på axlarna åt.

Marie Hallman sa...

Niklas! Ja det var vaket, verkligen

Bengan: Ge dig nu. Snälla. Hur elak kan man bli, "gratulera till kvalserieplatsen" Det är inte ens roligt. Skärpning.

Kent: Jag har haft en tanke om att ha en så öppen sajt som möjligt och jag har inte tekniska möjligheter (vad jag vet) att spärra en person. Men jag kansek får börja radera inlägg snart , men jag hinner inte sitta en gång i kvarten och göra det så det blir inte bra ändå. Önskar bara att Bengan la ner de här idiotierna nu självmant.

kent sa...

Jag förstår dig Marie. Det är ju inte Nordkorea vi lever i. Öppenhet är en dygd.

Han lär inte sluta. Så enkelt brukar det sällan vara.

Jag får helt enkelt sortera ut vissa element när jag läser kommentarerna.

Rock on

bigge sa...

Kent: AIK:are brukar ju vara snabba med att påpeka att "AIK berör" enbart på urval att något annat lags supportrar kommenterat en artikel om AIK. Så kanske kunde du vända på det och börja säga att "Kent berör" ;)

Mc Kärring sa...

Bengan är stöddig här!
Vi är stöddiga öga mot öga!

Bengan 13 eller 72?