fredag 11 mars 2011

Hockeyfredag!

Fredag brukar vara hockeyallsvenskans dag men eftersom ingen räknat med Gnaget i slutspel blir det nu kvartsfinal varje dag och i dag är det kvart nummer tre som ska avgöras mellan AIK och HV71. I Jönköping. Jag spanar in den framför tvn och hoppas kunna få tag på någon efteråt, levererar det snacket i kväll i såfall.
Men tills dess, lite surr från veckan som gick.


SOM SAGT VAR…
”Hälsa honom att han borde försöka ta pucken någon gång”
(Skellefteåstjärnan Mikko Lehtonen, skickar i Expressen, en frän passning till Linköpingsmålvakten Fredrik Norrena. Lehtonen älskar att göra mål på sin landsman och har nätat i fem av de sju senaste fajterna på Linköpingskeepern)

”Du vet ju vad du är och du blir vad du blir”
(Sångaren Jan Johansen gör en nytolkning av refrängen av nationalsången.)

”De är tre månader äldre och tre månader bättre”
(AIK:s sportchef Anders Gozzi försöker förklara hur och varför laget har växt under säsongen.)

”Är man AIK:are och har blivit fostrad av AIK, så går man inte till Djurgården för då pissar man på klubbmärket”
AIK-forwarden Daniel Bång till Bladet (han poserar märkligt nog med en slagborr på bilden). Ett uttalande som funkar lika bra åt andra hållet, by the way.


DOKTOR GNAGET
Patientens tillstånd: 2-0 i matcher mot HV. Eller som ett AIK-fan sa häromdagen” väck mig inte nu”.
Doktor Gnaget ordinerar: Full fart framåt. Allt är en bonus nu.

DOKTOR DIF
Patientens tillstånd: 0-2 i matcher mot Luleå. Men knappast utspelade.
Doktor DIF ordinerar:  DIF är större, tyngre och bättre i längden. En seger i kväll och sedan är det bara mala ner Luleå.

DOKTOR KRINGLA
Patientens tillstånd:  I väntan på kvalserien.
Doktor Kringla ordinerar: Ta det som en inspirerande utmaning. Det har funkat förr.

VECKANS LAG (antal gånger i laget)
Victor Fasth (mv) AIK (5)
Janne Niinimaa, b, Luleå (4)
David Printz, b, Djurgården (1)
Richard Gynge, f, AIK (1)
Jaroslav Hlinka, f, Linköping (1)
Daniel Rudslätt, f, AIK (1)

VECKANS…

… gamlingarnas revansch: Färjestads ”hemvändare” har gjort en halvblek säsong med sina lönekuverts mått mätt och har fått kritik för att vara på väg utför. Men i när kvartsfinalerna väl drog i gång vaknade dinosaurierna till liv. Rickard Wallin och Christian Berglund var plötsligt bäst på planen mot Brynäs i torsdags. Det kanske krävs lite slutspel för att vakna?!

... resa: Luleåbacken Janne Niinimaas knäskydd försvann med posten. Då körde ett par kompisar hela vägen från Uleåborg och tillbaka med ett reservskydd som gjorde att Niinimaa kunde göra comeback. Tyvärr för Djurgårdens del då men vilka polare han har finländaren!

…antiklimax: Mika Hannula kvitterade med ett par minuter kvar av tredje och plötsligt kändes vägen mot en seger öppen. Men inte. Sebastian Enterfeldt snubblade in 2-1 efter bara 22 sekunder av förlängningen.

…blunder: Janne Karlssons märkliga målvaktsval satte myror i huvudet på både spelare, fans och alla möjliga experter. Intet ont om Andreas Andersson, men varför bänka en av Sveriges två allra bästa målvakter när den andra av dem (Victor Fasth) står i motståndarmålet. Bänkningen blev ju en hyfsad diss av förbundskaptenen också som tror mer på Danne Larsson än hans egen tränare gör. Skumt. Och ett klart felval som skapade oro hos HV71. Nu är Danne tillbaka i kassen i kväll men frågan är om det är försent?

…up yours: AIK har dissats hela säsongen och belackarna har bara väntat på en Rögle, dvs den totala kollapsen runt jul och sedan slagpåseläge fram till kvalserien, over and out. Men det blev slutspel och det blev två raka segrar i de två första kvartsfinalerna. Inte undra på att Richard Gynge klättrade på sargkanten för att fira slutspelsavancemanget. Eller som Josh MacNevin sa till Expressen: ”Jag vill ha en ursäkt av alla som sa att vi skulle hamna i kvalserien. Dom kan dra åt helvete”.

…viktigaste mål: Det blev en galen sista omgång där de fem lag som var inblandade i båda streckstriderna åkte hiss upp och ner i tabellen, i raketfart. När Anton Lander satte 2-1 efter 11.33, skickade han SSK till kvalserien och sitt eget Timrå upp på fast mark. Att sedan SSK fick se Johan Davidsson skicka in den puck som tog HV till seriesegern med sju sekunder kvar gjorde att det till slut skiljde två pinnar mellan SSK:s helvete och Timrås gigantiska suck av lättnad.

… det blir aldrig som man tror: Eller vad ska man säga om Daniel Josefsson, SSK-backen som gick till stjärnspäckade Modo för att få spela slutspel. Och hamnade i kvalserien. Å andra sidan kan det bli bättre än man tror också. Eller vad sägs om Fredrik Svensson, AIK-backen som ratades av SSK och nu spelar slutspel med AIK?

BLOGGEN HISSAR OCH DISSAR
GLÖDHET:  Victor Fasth. AIK:s och helt klart även seriens MVP. Ingen spelare har varit så enskilt viktig för sitt lag som AIK-keepern även om jag tycker det blir fel att ge honom ALL cred. Men han skapar trygghet åt utespelarna, de gör det lätt för honom. Eller som Fasth konstaterade om att sprida lugn, ”Det funkar åt båda håll”

ISKALLA: Modo och Frölunda. Så mycket pengar, så lite sportslig utdelning. Helt otroligt egentligen.

GODBITEN:  SSK-fansens uppställning bakom laget under de sista seriematcherna var mäktig. Det klagas ofta på just bristande intresse i Södertälj, med viss rätt med tanke på publiksiffrorna till vardags. Men det glödde verkligen på läktarna av sång och passion i de sista hemmamatcherna. Stort.

WHAT THE F..K?  Vad fan hände i Kinnarps arena i första kvartsfinalen egentligen? När en gigantisk pensel plötsligt fanns på isen efter att AIK hade gjort mål och ingen visste hur man skulle ta penseleländet därifrån. Eh… Var HV71 så chockade över AIK:s insats att man behövde en extra timeout eller?

Inga kommentarer: