måndag 21 mars 2011

Rudslätt: "Det är bara att njuta så mycket det bara går"

(Rudslätt har längtat och väntat. Nu är det dags. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Dags för semifinal nu för AIK och Daniel Rudslätt, som gått och längtat och väntat men inte känner sig pirrig i magen.
– Nej magen är ganska lugn, ha, ha. Men självklart ska det bli kul. Jag försöker njuta för varje dag som går. Vi har ju haft uppehåll i en vecka nu, så det ska bli kul att komma igång och spela, säger AIK-forwarden.

Gnaget körde två dagars träning efter sista kvartsfinalen, var sedan ledig i två dagar och har sedan tränat sedan i söndags. Träningar som Rudslätt beskriver som ”ganska bra träningar”.
Hur gör man för att hålla ångan uppe och inte slacka till?
– Det är klart att det är lite svårt men spelar du varannan dag så är du inne i tempot men som tur var är det ju lika för båda. De har också haft en vecka ledigt. Och jag ser fördelar med det, att de som har skavanker och skador har fått tid att läka ihop och bli fräscha. Så i långa loppet är det nog en fördel att ha fått vila en stund. Nu kommer vi fräscha in i ett slutspel som kommer bli tufft och intensivt. Det är många som har mått bra av att fått ett brejk för kroppen.

Hade det varit svårare att möta något av lagen som kört till sju matcher?
– Det där är så olika. Ibland kan man tycka att det är bättre att köra på när man är inne i det men det är olika från gång till gång. Självförtroende känns det som att vi har med oss efter slutdelen av serien ändå. Där ska vi inte tappa något utan vi ska gå in med tro på oss själva och högt självförtroende, säger Daniel Rudslätt.

Färjestad är det enda laget som AIK inte har tagit en enda poäng av och 3-17 i målskillnad är ju inte heller någon höjdare att ta med sig in i ett slutspel. Men:
– Det är något vi får försöka rätta till. Nu har vi inte gjort speciellt bra matcher mot dem. Vi har varit missnöjda med det egna spelet där vi inte har kommit upp på den nivå som vi ska ha. Om det är dålig tajming att vi har mött dem när vi har haft någon svacka eller om det finns mer att hämta där vet jag inte men det är klart att det finns mer att hämta hos oss i alla fall, säger Rudslätt och fortsätter:

– Vi ska fokusera på vårat spel och det är att hålla uppe farten, det brukar motståndarna ha problem med, men vi har inte lyckats riktigt med Färjestad hittills.

Finns det något i deras spela som ni har haft svårt för?
– Nja, jag vet inte. Men de är väldigt täta också. Det var någon match på Hovet också där vi hade mycket puck men det var svårt att ta sig in på mål. Men nu tycker att vi är ett ännu bättre lag än vi var då. Det är många i laget som har gått upp ett snäpp till, förhoppningsvis kan vi ta oss in mer på målet och ta oss runt backarna på ett bättre sätt nu.

Ni har använt fyra målvakter mot Färjestad. Först Heino, sedan Toskala, därefter Fasth som blev utbytt mot Björn Bjurling, i fjärde stod Bjurling från start och i femte stod Fasth hela matchen?
– Ja, men jag tycker inte att någon av dem har gjort dåliga matcher. Sedan är det klart att är Viktor i den form som han har varit nu ett tag så är han en trygghet för alla oss utespelare. För hoppningsvis kan vi fortsätta på det defensiva spelet som vi har haft ett längre tag. Då blir det tufft för Färjestad.

Men självförtroendet finns inte bara i försvarsspelet, som varit magnifikt hela säsongen. Att slå ut serieledarna i fyra raka är så klart en skön grund att starta en semifinal på.

– Ja dels att vi vann i fyra raka men också i sättet som vi dominerade i de första matcherna, som vi spelade då så får sig självförtroendet ytterligare en kick. Sedan har vi spelat bra under lång tid i de sista 15 matcherna i serien så har vi visat hur bra vi kan vara. Det känns som att vi har spelat bra hockey under flera månader nu. Det bygger också på självförtroendet och på något sätt så litar man mer på sin och lagets egna insats då. Man känner sig trygg även om det går tyngre under matcherna. För det är ju så, det går upp och ner i matcherna och nu vet vi att vi har kvalitet nog i laget att komma tillbaka i matchen även om det har gått tungt i en liten stund.

För Rudslätts egen del har både spel och målproduktion blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått. De som klagade i början av säsongen har tystnat nu.

– Det har rullat på men jag tycker jag har spelat stabilt hela säsongen, men nu har poängen kommit på slutet också, det är kul att bidra på det sättet också.

 Det känns som du hade en mer defensiv roll i början men att du spelar mer offensivt nu?
– Kanske. Jag fick spela mycket defensivt i början och har inte spelat så mycket pp, då blir det inte så många poäng som jag brukar göra heller men sedan har hela vår femma funkat bra nu under lång tid. Och det offensiva spelet för mig har kanske kommit mer i och med att hela femman funkat bättre offensivt. Vi har gjort många mål nu på slutet i vår kedja och spelat ganska bra, då blir det rolig också.

Jag tycker att du, Gynge och Oscar Steen var mästerliga, inte minst på att städa av och hålla rent i andra halvan av tredje perioden i sista kvartsfinalen mot HV71. När de dessutom pressade på som tokiga.

– Tack, jo det har funkat bra defensivt men det var inte bara jag och Gynge och Steen utan Fish (Fredrik Carlsson) och Stefan Johansson som har spelat tillsammans med och funkat bra med oss. Defensivt har vi varit stabila alla fem och det är kul när man spelar såna vinna och försvinna matcher som vi har gjort ett tag Det är inspirerande att vara inne och hjälpa laget så, säger Rudslätt och plussar lite extra för just Carlsson:

– Han har varit nyttig för laget nu på slutet, och även fått lite rubriker för sitt slit och det är han verkligen värd. Han är en sån kille som inte mål men han borde få cred för att han gör ett sånt jättebra jobb hela tiden. Han är otroligt viktig för laget och den som har haft den enskilt största utvecklingen i laget den här säsongen.

Första matchen spelas i Karlstad. Matchstart klockan 19.00.

Vad tror du blir svårast mot Färjestad?
– Det kommer säkert att bli tuffare spel rent fysiskt nu. De har lite större backar som går mer på kropp, så kampmomentet kommer att snäppas upp ett par hack. Det gäller att vara redo för det men vi har också många killar som gillar att vara i hetluften och den striden måste vi vilja och vara beredda på att ta.

Blomdahl gillar ju att smälla på men sedan är det ju inte så många till hos er som gör det?!
– Jo jag! Ha, ha, ha nä men många av oss är ettriga och intensiva. Fredrik Svensson kan dela ut en dela ut en och annan smäll också. Stefan Johansson och Fredrik Carlsson är stora, Bång och Sandberg är starka och fysiska även om det inte tacklas så mycket. Vi kommer vara redo.

 Vilka får ni se upp med mest i Färjestad tror du? Dick Axelsson och Micke Johansson kanske?
– Ja de är såna som kan avgöra matcher så vi måste ligga på dem hårt, konstaterar Rudslätt.

I kvartsfinalen mellan Brynäs och Färjestad kastades det rejält med skit mellan lagen. Brynäs anklagade Färjestad för att filma, Karlstadslaget ansåg att Brynäs spelade fult. Sånt mentalt spel är AIK också beredda på.

– Det hur ju till att det händer saker. Sedan att det blir större än vad det är i tidningarna, så är det i ett slutspel men det ska vi också njuta av. Det är bara kul att det är stort fokus på våra insatser och ju längre du går desto mer fokus är det på din match. Så vi måste njuta och det tror jag att vi gör i laget också. Många i laget har ju aldrig spelat slutspel, men det här är bästa tiden på året. Det är bara att njuta så mycket som möjligt.

3 kommentarer:

Kalle sa...

Härligt :-) Bra intervju med Rudan.
Nu börjar det igen. Och vi är sämst fyra. Kan knappt fatta det fortfarande.

Anonym sa...

Härligt Rudan!

Topp 2!

Marie Hallman sa...

Kalle: Tack :) Det är stort, det är det. Synd att man inte bettade på det!

Anonym: Vore kul med final, verkligen. Och det är väl nu som killar som Rudslätt blir extra värdefulla med sin rutin. :)