söndag 27 mars 2011

Svensson: " Visst skulle det vara kul att få stanna"


(Svensson har trivs kalas i AIK. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Fredrik Svensson kom in via en tryout mitt under säsongen. Han fick en tuff start men har varit bra under slutspelet, där den rutinerade backen har spridit trygghet i försvaret. Hur det blir kommande säsong med AIK vet han däremot inte:

– Vi har inte pratat någonting, utan vi får se sedan hur det blir framöver.
Vad tror du?
– Jag har ingen aning, men jag har trivts jättebra hela tiden som jag har varit här så visst skulle det vara kul att få stanna.

Hur har resan i AIK varit?
– Jag känner väl att det har gått jävligt bra, jag har hållit en jämn nivå hela tiden när jag har spelat. Första matchen gick skitbra sedan hade jag otur och pajjade lungsäcken och revbenet och fick vila helt, inte göra någonting på en och en halv månad och då tog det så klart bra tid innan jag var i matchform. Men det kändes ändå bra både i grundserien och i slutspelet. Och har varit riktigt kul att få spela här.

Om du skulle betygssätta erat slutspel vad blir det för betyg då?
– Mot HV gjorde vi jättebra ifrån oss. I det två första matcherna hade vi jättebra fart och tryckte ner dem totalt. Sedan ryckte de upp sig och det blev lite jämnar men jag tycker att även i de två sista så har vi bra försvarsspel, är tajt och ger dem inte mycket tid eller yta. I den serien var vi 4-5 plus av fem möjliga. Sedan Färjestad… alltså jag vet inte.

Tog bensinen slut?
– Jag tror inte det. Inte fysiskt i alla fall. Men vi har inte kommit upp i samma fart som mot HV71. Vi tappade kylan och blev stressade, blev passiva i egen zon. Färjestad är bra när de tar sig in i anfallszonen, de fick lite för mycket yta och vi gav dem för mycket tid, framför allt i första matchen, säger Fredrik Svensson och fortsätter:

– På träningarna innan semin var det bra fart, bra fokus, träningarna var kanon. Men jag vet inte, vi kanske blev tagna av stundens allvar och kände kanske att vi … MÅSTE vinna men så är det ju inte. I slutspelet har man ju allt att vinna, man förlorar ju inget och det snackade vi om, sa att det bara var att köra. Men vi vaknade till för sent tyvärr.

AIK gjorde, precis som i de andra matcherna, första målet i semifinal fyra. Men Färjestad kvitterade ganska kort där på – precis som i de andra matcherna. Per Åslunds straffmål, 2-1, blev det sista målet i matchen även om AIK hade flera fina lägen och mycket väl hade kunnat få in ett par mål till bakom ett Färjestad som såg betydligt tröttare ut nu än tidigare.

Vad hade ni i den här matchen som ni inte haft tidigare i semifinalserien?
– I dag hade vi passionen, spelglädjen och farten. Vi njöt lite mer och hade gott om chanser. Känslan var att vi skulle göra fler mål men det blev tyvärr inte så.

Varför har ni haft så svårt för just Färjestad? Jag har saknat då långa anfallen, pressen på målvakten bland annat.
– Ja det har varit problem för oss att komma in och stanna framför målet, vi har haft svårt att bygga upp det där trycket. Samtidigt så är det ett bra lag som vi möter.

Men nu är säsongen alltså slut och Svensson har inte en susning om vad som händer sedan:

– Jag har bara fokuserat på den här säsongen nu, sedan vet jag hur det är. Jag är ju 35 år gammal, klart att man får vänta på besked då.

Men du verkar ha haft kul i AIK så här långt i alla fall?
– Jag, och jag har faktiskt fått tillbaka glädjen i spelet också. Dels för att jag har trivts så bra men också för att jag hade det lite tufft vid sidan av isen förra året, berättar Svensson som var med om att en nära anhörig gick bort i cancer förra vintern.

Sorgen finns kvar men den har varit lite lättare att bära i år i det unga och väl sammansvetsade AIK:

– Men jag är inte äldst! Rudslätt är äldst och Tärnström näst äldst. Och jag känner mig inte så gammal. Det har varit en kul säsong, det har jämt varit bra sammanhållning. Vi har haft kul ihop och det tror jag är en nyckel till att det ändå har gått så bra som det har gjort.


6 kommentarer:

mh sa...

Tack för den alldeles ypperliga rapporteringen av denna säsongen. Kan lova att jag läst vartenda inlägg du har skrivit denhär vintern!

Pelle sa...

Tack för den här säsongen Svensson men nej tack till nästa.
Ruggigt långsam på rören och jag vågar inte tänka på hur ännu mer långsam han blir till nästa säsong. Det räcker med att ha MacNevin som långsam back.
Dessutom skjuter Svensson aldrig, inte ens i powerplay. Jag räknar kallt med att Gozzi tar in någon yngre, snabbare och mer skottvillig back till kommande säsong. Svensson kan väl gå tillbaka till tråk-SSK och lira hockeyallsvenskan, där skulle han absolut fortfarande vara en topp-fyra back i truppen.

Jack sa...

Tvärt om. Svensson har varit riktigt, riktigt bra hos oss. Klart över förväntan. Så där tycker jag att du har fel. Han skall vara en defensiv back och han har hållit rejält tätt (och fritt) framför Fasth. Dessutom är han en av våra bästa backar i +/-. Jag ser absolut gärna att Svensson får köra på med oss ett år till.

Marie Hallman sa...

mh: tack själv! För pepp och att du läser :0)

Pelle och Jack: Jag är mer inne på Jacks linje...!

Anonym sa...

Pelle

Svensson är en bra defensiv back. Hans huvuduppgift är inte att skjuta mål, hans uppgift är att göra livet (på plan) surt för motståndarna så fort de kommer ur egen zon.

Marie Hallman sa...

anonym: precis. Han står precis där han ska stå. Såna backar behövs också.