måndag 28 mars 2011

Ridderwall: " Det är bara att lära sig av misstagen"

 (Stefan Ridderwall lämnar Djurgården. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det var väl inte helt oväntat, men för mig som har följt Stefan Ridderwall i några år så känns det lite ovant att tänka sig honom i en annan tröja än Djurgårdens.
Men så blir det.  Vart han tar vägen är än så länge oklart:

– Vi får se, men det (beslutet) växte väl fram under senare delen av säsongen från min sida. Det kan behövas ett miljöombyte, fast hjärtat säger att jag vill spela i Djurgården så måste jag tänka på min karriär. Sedan har Mark spelat bra och då fanns det inte utrymme för mig och det här var nog den enda situationen som det kunde bli, säger Stefan Ridderwall och fortsätter:

– Det känns såklart jävligt tråkigt att lämna Djurgården med allt vad det innebär men jag har varit i Djurgården i sju år, det var dags att se sig om efter något nytt.

23-åringen vet för dagen inte var han ska spela kommande säsong. Det finns några alternativ men några förhandlingar är inte igång med någon ny klubb än och vilka alternativ som finns får han inte säga. Just nu funderar han som bäst på vad han själv vill göra och vad som är bäst för framtiden.

– Men vilket det än blir så ska det bli jäkligt kul att testa något nytt. Det är surt att lämna Djurgården men ändå spännande att testa något nytt.

Åsikterna om Stefan Ridderwall är många. Men faktum är att han de två senaste åren har haft otur med skador, bland annat en långvarig hjärnskakning både förra säsongen och den här efter att ha fått en puck i huvudet båda gångerna. Och det kan man ju inte rå för.

– Jo, så är det ju. Är det ljumskarna som pajar så kan det vara för att man är dåligt tränad eller förberedd så är det ju inte med hjärnskakningar. Men jag fick ändå chansen även efter hjärnskakningen och det är bara mitt eget fel att det gick som det gick. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Det är bara hoppas det går bättre framöver, se framåt och hoppas att jag slipper fler hjärnskakningar. Sedan gjorde jag som sagt ingen bra säsong. Jag gjorde inte det som krävdes. Det är så det är, säger Ridderwall självkritiskt.

Vad blev fel då?
– Jag kom in och spelade bra på försäsongen, men i början av serien så jag vet jag nu att jag inte gjorde saker rätt. Jag spelade ett bra målvaktsspel men fick inte riktigt till det. Det var någon kasse här och där som jag borde ha tagit och det är ju det som det handlar om. Man ska göra någon räddning mer. Jag hade inte rätta flytet i spelet som krävs på den här nivån, konstaterar han och fortsätter:

– Jag gjorde väl inte tillräckligt på och vid sidan av isen för att rädda skotten och då gör man inte det. Det är något jag har dragit lärdom av att det är det som krävs. Men det är bara att lära sig av misstagen och ta med sig det till nästa säsong.

 (Fokuserad i DIF-dressen. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Du har fått mycket skit för att du inte har tränat tillräckligt enligt vissa. Kunde du ha tränat mer?
– Till viss del men det handlar inte om att jag inte vill ta i utan mer att man hamnar i något slags tänk att man ska spara sig till matchen. Att det är matchen som är det viktiga och allt det där. Sedan är det alltid tufft att bli jämförd med Mark. Det kan inte finnas någon i hela världen som jobbar hårdare än han. Och jag håller inte med om att jag inte jobbar hårt men jag har försökt spara mig till matcherna på vissa träningar och det håller inte. Det har jag kommit underfund med inte funkar nu, men jag kom på det för sent, tyvärr.

Men vad menar du med ”spara sig till matcher”?
– Det är mer en dålig vana. Under första övningarna på isen så är det en del som kör som fan, andra bara står där och jag är väl något mellanting och när jag kom underfund med att jag skulle ändra det så var de (tränarna) jättenöjda. Och då var det ingen skillnad på oss. Då körde jag på och hittade spelet men det var synd att jag inte gjorde annorlunda tidigare, då kanske säsongen slutat på ett annorlunda sätt för mig, avslutar Ridderwall.

Frågar ni mig, Marie, så tycker jag att Stefan Ridderwall har alla förutsättningar som finns att bli bra. Han har talangen och blicken för spelet, han har tekniken och det är egentligen bara han själv som avgör hur bra – eller dåligt – det kommer att gå framöver. Att han är självkritisk till det som har varit och att han kan tänka sig att ändra sitt sätt att träna och jobba är bra. Ska följa honom framöver också, om än i en annan tröja.

Vad som händer i Djurgården blir också intressant att följa.
Just nu har man ingen målvakt under kontrakt och frågan är om man tänker fortsätta den inslagna vägen med två yngre målvakter eller om man satsar på en erfaren och en yngre.
Jag har inte hunnit prata med någon om det så jag kommer återkomma i ämnet men Mark har anbud från Nordamerika, Tellqvist fick nobben förra året av DIF och lite öppet känns det allt även om allt kan ändra sig på en kvart typ.

Oscar Eklund har ju också lämnat DIF, för Kärpät. Jag har inte fått tag på honom än men det får bli när det blir. 

9 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Grymt trist!

Förstår ju dock både Ridderwall och Djurgården.

Jag tycker ju Ridderwall har så mycket målvakt i sig, nu måste han bara få ut det och få till det mentala och inställningen.

Marie Hallman sa...

Niklas: ja jag som följt honom i några år och tycker att han har talang önskar honom allt gott. KÄnns som han insett att talang inte räcker, så det kan bara bli bättre nu

Pelle sa...

Han kan gärna göra som farsan - gå till AIK och bli stor hjälte hos oss.

Då har vi en mycket duglig gardering även om Fasth mot förmodan skulle försvinna till NHL eller KHL och blir Fasth kvar har vi ju en enormt duglig backup. Dessutom kan han ju bo kvar i stan och så får han ju en ännu bättre målvaktstränare än vad han hade i dif.

Jag skulle välkomna honom med öppna armar i AIK och det kan jag nog garantera att fler skulle göra - precis som det var för hans pappa i början av 90-talet.

Anonym sa...

Pelle: Ni är så pinsamma. Men har man inget eget får man ju plocka från de som har...

Micke sa...

Marie: Kommer du att följa DIF J20 någonting nu när de går in i slutspelet?

Marie Hallman sa...

Micke: Inte på plats, hinner inte. Men jag ska försöka hinna åka dit någon dag under finalhelgen i allafall, vore kul.

Pelle sa...

Anonym: Ni får väl hålla hårdare i era spelare då och inte släppa dem så att vi kan ta dem och göra dem ännu bättre än vad de var hos er.

3000 på hovet sa...

Pette -> Exakt. Precis som med Jonas Liwing – Elitseriens bästa back.

Niklas Persson sa...

Pelle: Precis som Thomas Östlund då eller? Nej just det han var en medelmåtta i AIK och blev landslagsmålvakt i Djurgården...

Att eran målvaktstränare skulle vara så mycket bättre än Djurgårdens, vad har du för belägg för det?

Viktor Fasth som kört med Maciej Szwoch i Växjö i fyra säsonger, Maciej som jobbat ihop/under Thomas Magnusson som just det är målvaktstränare i DIF...;-)

Har dock svårt tro Ridderwall lämnar bänken i Djurgården för att sitta på den i AIK, så skulle tro Timrå som blev av med Pettersson-Wnetzel idag kan ligga bra till...

Det är också lustigt med alla fans, som tror att deras målvaktstränare är världens bästa för att deras målvakt spelar grymt bra... Målvaktstränare är ju inte magiker, dom får liksom jobba med det dom har...

Kan tro Magnusson i Djurgården är rätt bra annars, eftersom owuya petades ur Örebro förra året och var en av elitseriens bästa i år...