måndag 28 mars 2011

Nygårds: " Vi hade fått världens energitapp och de världens flow "


Södertälje dominerade totalt i första. Fram till 19.59, då slängde Joakim Hillding in en puck framför SSK-målet som ändrade riktning via Mikko Kaltevas bralla och susade in bakom ställd Pontus Sjögren. En puck som hade gått förbi om inte brallan varit i vägen men nu förändrade hela matchen.

Det krävdes videokoll för att säkerställa att målet kom under speltiden och det gjorde det. Sedan rasade SSK ihop totalt.
– Ja ungefär så var det. Vi spelar bra till 19.50, till det där målet i slutsekunden. Sedan när vi klev ut på rinken i andra så såg det ut som att vi hade fått världens energitapp och de världens flow. Men det är första perioden som vi skulle ha vunnit och gjort fler mål i. Sedan ändrades karaktären på hela matchen, konstaterar SSK:s sportchef Per Nygårds.

Jag fick tag på honom i bilen på väg hem från Växjö. Efter en kväll där det verkligen har tajtats till i toppstriden. Växjö toppar på 15 pinnar, SSK är fortfarande tvåa på elva medan Modo är trea på 10, samma poäng som fyran Rögle som tog tre pinnar uppe i Övik.

Men frågan är så klart hur ett kvitteringsmål i slutet av första kan sänka SSK så totalt?!
Nygårds hann bara prata i fem minuter med tränarna innan de skiljdes åt efter matchen men försöker sig ändå på en förklaring:

– Det är märkligt såklart men det händer inte bara hos oss, det har hänt förr. Som när Finland leder med 5-0 på hemmaplan och ändå torskar mot Tre Kronor. Det är klart att det händer ibland i en grupp människor även om det är osannolikt och inte borde få hända heller. Men jag vet inte, om man tappar den fokus och den förmåga man har att samarbete i hög fart, eller om man blir orolig och tänker att fan nu får de mål, och så kommer man ifrån sin gameplan – tankemässigt och tappar sin energi, säger han och fortsätter:

– Det är alltid farligare när ett lag som spelar hemma gör mål, för då har man hemmaplan och råg i ryggen. Det blir sånt jävla tryck och det släpper loss en sån enorm energi och det hände i dag. För oss blir det tvärtom, när de gör tvåan då går de än mer på rus medan vi skingrar oss lite grann. Det är ju i andra det avgörs, de går ifrån till tre mål och lyckas få energi till alla på isen samtidigt samtidigt som vi bara får energi stickvis här och där. Och det räcker inte. Har man en kollektiv stark energi så lyfter man men så blir det inte i dag utan de får utdelning medan vi tittar på pucken istället för at titta på mottagaren och skytten och då hamnar man ofta i stress, kommer ur sin position och gör grundläggande fel på grund av att man känner att resultaten är på väg åt fel håll.

Och det var de rejält. Växjö ökade på till 2-1 efter 56 sekunder av andra, knappt fem minuter efter kom 3-1 och i slutet av perioden 4-1. SSK bytte målvakt i pausen men det hjälpte inte utan Växjö kunde avsluta med ett femte mål halvvägs in i tredje. Och förnedringen var total.

Vad krävs nu inför onsdagens match mot Örebro?
– Det beror på hur man tar en sån här match. Man måste på något sätt respektera sin dåliga insats, lägga den bakom sig och komma igen som en stark idrottsmänniska i en stark grupp så att vi har en stark grupp till onsdag igen. Men framför allt så hoppas jag vi hittar tillbaka till spelet som vi hade mot Timrå i näst sista matchen, då var det riktigt bra.

Hur gör man det efter en sån här total knockout?
– Om man nu fick en sån smäll som du säger så bryter man ihop. Men jag tror inte att man ska skingra sig från sin delaktighet i att laget inte når sitt maximum och det är dit upp, till max som vi måste upp nu mot Örebro. Vi måste ta oss an den mentala delen nu, måste börja jobba mentalt nu för att vara på topp både fysiskt och mentalt. Det handlar om saker som vilka beslut tar du i natt när du ska gå och lägga dig, hur väljer du att fortsätta förbereda dig, vilken energi bestämmer du dig för att du ska sprida eller inte sprida i gruppen.

Laget och tränarna stannade kvar i Växjö över natten, för att träna där på tisdag förmiddag innan man sedan reser hem.

Du har själv varit tränare, vad vill du att de ska göra för att samla ihop sig?
– De skulle ha möte med laget i kväll, för att försöka få gruppen att hitta det jag pratar om, det mentala så att det är på max på onsdag. Rent fysiskt kan man inte göra så mycket, men det mentala triggar i sig igång det fysiska, hur man förbereder sig och så. Plus att bra fysiska vanor, har man såna så underlättar det att må bra mentalt.

Kvalserien, som under de första omgångarna såg ut att bli en promenad i parken för SSK är nu ruggigt oviss och kanske gick det för enkelt i början då Södertälje kom hem med storvinster efter att ha mött Örebro och Mora och en bonuspoäng mot Modo hemma i premiären.

Kan den starten ha påverkat och styrt in tankarna på fel banor? Gick det för enkelt?
– För enkelt gick det väl inte, för även om vi tog poäng så var det inte så enkelt. Tycker jag. Men vi fick målmässig utdelning det fick vi.

Kan det ha invaggat laget i någon slags falsk säkerhet?
– Det tycker jag inte att det ska ha gjort.

Jag tror i och för sig inte heller det, för snacket med spelarna var ändå att de hade fått slita för poängen även om man fick många mål med sig.
– Den uppfattningen hade jag också, att spelarna visste hur det var. Sedan vann vi välförtjänt mot Rögle, den var vi värda att vinna.

Men då var då och nu är nu och inte blev förlusten bättre av att Lukas Kilström fick en axel på hakspetsen och klev av med misstänkt hjärnskakning.

– Jag vet inte hur det är med honom, det verkade inte vara någon hjärnskakning trots allt men jag har inte pratat med vårat medicinska team än så jag kan inte ge något besked där just nu (måndag kväll).

Hur blir det med Arto Laatikainen?
– Han är borta (resten av kvalserien). Ett ledband i knäet är av och enligt läkarna så blir det inget spel alls på sex veckor.

Att båda han och Pierre Hedin är borta, hur mycket betyder det?
– Det är klart att det påverkar eftersom Arto spelar 25 minuter per match och har sån skicklighet som han har. Sedan är det svårt att värdera hur det hade sett ut med honom, men vi hade gärna haft honom med, vi värderar hans spelskicklighet högt. Pierre är också viktig, han är en erfaren elitspelare som har spelat runt 18-19 minuter per match. Det blir så klart skillnad mot Tim (Heed) och Blaz (Gregorc) som inte har spelat så mycket, samtidigt som de får en chans att göra mycket nu.

5 kommentarer:

Steffe sa...

*Suckar* Blir trött på alla självklara plattetyder han rapar upp. Ingen självrannsakan överhuvudtaget - att han själv inte varit kompetent nog att sätta samman ett lag som bara ska köra över ett ALLSVENSKT lag som Växjö på bortaplan. Det hade gett honom mycket mer respekt och credd om han erkänt sina egna tillkortakommanden och där han funderat på att ställa sin plats till förfogande och även ta Poppe och övriga i ledningen med sig. Men så länge de gör en Bagdad-Bob, hävdar att läget är bättre än vad det är och inte kan se sjukdomsbilden själva (inkompetent ledning som inte kan sätta samman och leda ett elitserielag) så kommer det att gå illa för Södertälje. Riktigt illa.

Marie Hallman sa...

Steffe: jag förstår din frustration men man får se det från hans sida också. Att hoppa av och ta tränarna med sig med fyra matcher kvar för säsongen, utan ersättare är ju inte så smart. Det man får hoppas är ju att det blir någon rejäl förändring inför kommande säsong.

Marie Hallman sa...

steffe: glömde ta med men dock har ju inte Nygårds satt ihop de här laget.Han kom in sent och har till stor del fått ta det som blev. plus att han inte bestämmer allt själv, finns ju en styrelse som har sista ordet. kanske dags att börja där?

Steffe sa...

Jag menade inte att han och Poppe ska gå omedelbart med bara fyra matcher kvar. Men det hade varit klädsamt om han självmant inser sina tillkortakommanden och ställer sin plats till förfogande efter säsongen och att han då tar Popovic, Bemström och Stefan Jonsson med sig.

Visst, han har inte gjort hela lagbygget. Men inte ens de lirare han plockat in, Månsson och Lehoux har ju varit speciellt lyckade. Och det var väl han som värvade superfloppen Saarinheimo också om jag inte minns fel?

Och han har faktiskt haft rätt lång tid på sig att sätta sin egen prägel på lagbygget. Ibland måste man inse när man inte räcker till och ta konsekvenserna av det. Det blir ju bara löjligt när han och Poppe håller på som de gör med Bagdad-Bob snacket.
Först när man inser sjukdomsbilden och vad som är fel, det är då först som man kan nå framgång.

Se på AIK. Där insåg man att det inte gick att fortsätta i samma hjulspår, där tryckte man hårt på reset-knappen, rensade ut allt gammalt och tog in dugligt folk med stort hjärta för klubben som Anders Gozzi och Roger Melin.

SSK borde göra samma sak - sopa bort allt gammalt, börja om med ett helt blankt blad och kom tillbaka starkare än någonsin tidigare. Södertälje har ju en egen Anders men med namnet Eldebrink. Större SSK-hjärta är svårt att hitta. Anställ honom antingen som tränare eller sportchef. Det skulle vara en bra början på något nytt och fint. Det man är mest trött på är allt ryggdunkande som varit i SSK, kompisar anställer kompisar utan att först kolla hur duglig dessa är på att leda och bygga ett lag.

Marie Hallman sa...

Steffe: jo jag förstår vad du menar och visst måste man ändra något. Så är det, sedan vet jag inte om just sparka Nygårds är grejen men hela organisationen måste ses över. Något är ju galet.

Med AIK är det ju faktiskt så att man inte hade något val. När finnprojektet havererade så drog ju Harkimo och gänget och lämnade en enda stor spillra kvar. AIK hockey var inte ens önsvärda inom AIKs huvudförening och låg i fejd med fotbollen. Efter allt strul som varit så valde man att lämna huvudföreningen och skilja sig från fotbollen och DET var nog det bästa man gjort. Ever. Sedan hade man tur att personer som Gozzi ville kliva in i ruinerna och ta tag i det. Som den mannen har slitit, jag tror inte folk någonsin kommer fatta fullt ut vilken betydelse han har haft.