måndag 24 augusti 2009

"OS spelar man ju för att vinna"

Blev en hel del frågor till Bengt-Åke Gustafsson under presskonferensen där truppen till Czech Hockey Games 3-6 september presenterades.

Och så här säger förbundskaptenen om….

… den idag (måndag) presenterade truppen:
- Den bygger mycket på vad spelarna hade gjort i våras och vilka jag vill se nu. Sedan är det alltid många spelare som tyvärr inte är hundraprocentiga (skadefria) som jag skulle vilja titta på också (bland andra Joel Lundqvist). Men det är som det är, det är bara hoppas att alla som jag tagit ut nu är friska och fräscha och kan vara med om en vecka, med tanke på träningsmatcherna och så så finns det ju alltid risk att man tappar någon på vägens gång.

…Mikael Tellqvist som inte var aktuell i våras för VM men som nu är uttagen och därmed även aktuell för OS i februari:
- I våras spelade han inte ens ju (i Phoenix). Det är svårt att ta med folk (till ett VM) som inte får spela matcher, plus att VM gick på stor rink, man får se det som är runtikring också. Nu har han spelat (tränings)matcher, han får en helt annan träning här än under ett slutspel i NHL då man som målvakt som inte spelar får i stort sett någon träning alls, det är helt andra förutsättningar för honom nu när han är tillbaka i Europa och är tillgänglig på ett annat sätt. Det ska bli kul att få titta på honom.

… backarna där bland andra Niclas Hävelid gör comeback i Tre Kronor:
- Hävan är tillbaka i Europa, Tjärna (Daniel Tjärnqvist) också, det är bra. Det finns så mycket erfarenhet här i det här gänget. Det är bara Oscar (Hedman) som inte är så erfaren men han var med en del förra året och gjorde bra ifrån sig. Det ska bli kul att se hur han har utvecklats under sommaren och vad han kan göra när han får vara med här.

… varför Djurgårdsbacken Marcus Ragnarsson inte är med och vad de två pratade om senast de såg i veckan, efter matchen mellan Djurgården och Färjestad på Stora Mossen:
- Jag kollade hans status med kroppen och allt sånt och det är inte hundra. Och är han inte hundra procent klar, då ska man inte vara med. Om han inte varit skadad? Då är det inte omöjligt att han varit med.

… att Färjestadsbacken Sanny Lindström, som senaste spelade i Tre Kronor i Karjala Cup i november förra året nu får en ny chans i landslaget:
- Sanny är en kille där du vet vad man får. Det är en stabil och bra killen, en bra lagspelare, kanske inte offensiv på något sätt men en stabil och duktig back som nu dessutom är tillbaka i Sverige från sin tid i Schweiz. Då får man chansen att titta lite närmare på honom, för även om man hade hyfsad koll på honom i Schweiz så är det lättare att titta på honom nu när han är tillbaka (i elitserien).

… de forwards som tagits ut:
- Det står Boston bakom Pebben, men det är för att Frölunda inte lämnat in papprena än så han är reggad där fortfarande. Sedan dyker det upp en debutant, Andreas Falk i HV71. Annars är det folk som var med förra året. Som Andreas Engqvist, han gjorde ju illa sig i december i förra året men var bra innan dess. Det ska bli kanonkul att se honom vara med här.

… om varför debutanten Falk kom med:
- Han gjorde en kanonsäsong förra året. Och hade inte HV71 gått så långt som de gjorde ( i slutspelet) så hade jag nog tittat på honom tidigare (under en träningslandskamp) men nu fanns det aldrig tid att testa honom. Så det ska bli kul att jobba med honom, se hur han är som människa och hur han funkar i vårat tänk.

…varför inte Djurgårdsforwarden Jacob Josefson eller någon annan ”young gun”forward från JVM laget tar en plats här:
- De är inte bra nog än helt enkelt. De är jätteduktiga men räcker inte till än, framför allt inte när man som jag nu tittar mycket på vad man gjorde förra året också. Det här laget bygger mycket på gamla erfarenheter. Men det kan ju ha hänt något under sommaren där, det får man se sedan.

… det blir svårare i höst för unga spelare att ta sig in i Tre Kronor?
- Nä det är inte svårt, inte om man levererar. Om man är bra och aktuell för ett VM-lag så vil jag gärna titta på de killarna. Det är inget snack om den saken. Men jag tänker kanske lite annorlunda nu, eftersom allt måste spridas på ett lite större perspektiv. Då kanske gränsen flyttas in lite men det är upp till killarna att ha en bra säsong och göra det de är bra på. Sedan är det bara hoppas att jag upptäcker det och plockar in dem…

… att Tre Kronor nu har en hel del ”hemvändare” i elitserien och KHL tillgängliga:
- Det finns en grymt bra kapacitet i de spelarna, de kommer vara mycket akutella när det gäller VM och allt och jag vill få in de så fort som möjligt ( i landslaget) igen, ta vara på deras kunskap och få in dem i landslagstänket och så.

… om varför han tagit ut Jimmie Ölvestad till laget:
- Det är en energispelare. Jag har sett honom i ett par matcher nu. Det känns väldigt positivt.

… att Marcus Nilson är uttagen trots sin skadade axel:
- Ja vi får ju se om han kan spela men… som jag förstått det så är det bara axeln, det ska inte vara någon fara med den men vi får väl se.

… hur EHT-upplägget ser ut i höst:
- Upplägget är som det är med tre turneringar före jul. Sedan är det ju inget före LG (Games i april) och VM och när det är LG så är lagen utslagna så egentligen är det de här tre turneringarna (före jul) som ligger under spel. Så jag kommer nog, med tanke på OS att framför allt titta på de här killarna som är med då så mycket som möjligt men det gäller ju att de är friska också så att de kan leverera.

… hur stor chans de landslagsetablerade spelarna som spelar i elitserien och KHL har att bli uttagna till OS-laget.
- Det finns många som är aktuella, som finns med i mina tankar. Men de som är med här nu, det är jäkligt intressant att få se hur de ser ut och känns och så under några dagar tillsammans.

… hur han håller koll på spelarna i KHL:

- Det finns ju TV som tur är men det går ju att kalla hem de till turneringar också och det är en helt annan grej att få ha dem här och få känna på dem och testa dem här än att bara se deras matcher på TV. (Bengt-Åke kommer för övrigt åka på en höstresa till NHL också, Maries anm).

… målsättningen i OS:
- OS spelar man ju för att vinna. Man åker ju inte dit för att få spela semi och vara nöjd med det. Men nu vet man ju inte hur lagen kommer se ut än men tittar man på förhand så är väl både Ryssland och Kanada mer favoriter än vi, men så var det väl före Turin-OS också…

… vilka spelare som han hade velat ha med och titta på nu om det inte varit skadade:
- Det finns massor, det kan ni räkna ut själva. Men det är inte intressant nu. Däremot är de förhoppningsvis friska till nästa turnering så att vi kan spetsa upp det då. Och så att de killarna då får möjligheten att vara med och göra upp om OS-platserna då.

… om han tror det är sista gången som NHL-spelarna kommer vara tillgängliga för spel i OS?
- Ja, på något sätt så känns det väl så. Som att man inte är beredd att låta spelarna ta tre veckor ledigt för att åka till Ryssland och spela, särskilt som ryssarna inte vill ha avtal med NHL, eller de har något som inte funkar så bra. Och så länge det inte fungerar så tror jag det blir svårt att få dem acceptera det där (ett OS-uppehåll) där borta, avslutar Bengt-Åke Gustafsson.

Den så kallade "långa listan" över namn som man måste vara med på för att överhuvudtaget ha en chans på en plats i OS-truppen måste vara inne senast sista september men kommer enligt Tre Kronors presschef att presenteras redan i mitten eller slutet av de här veckan.

Det slutliga OS-laget med 20 utespelare och tre målvakter ska tas ut före årsskiftet. Efter det får man bara byta spelare som är skadade och då bara byta in spelare som finns med på den så kallade "långa listan".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om han nu går efter gamla meriter från förra säsongen, varför är inte en spelare som Bremberg med?
Linkan är väl inte direkt känd för att få chansen i landslaget heller.
Frågade du något om läget kring honom?

Marie Hallman sa...

Anonym: Nej jag frågade inte om Linkan. Han har ju inte varit med i Tre Kronor sedan Vm 2007 heller och har väl aldrig varit någon av BÅG:s favoriter.