måndag 17 augusti 2009

Marie möter: Douglas Murray

Jag har ju gjort lite intervjuer med NHL-spelare nere på Hovet. Här kommer en till.
*******************************

Douglas Murray tacklade sig in i svenska folkets hjärtan.
Men rollen i San José är betydligt mer nyanserad än så.
- Jag vill bli mer involverad i offensiven. Försöker bli en mer komplett spelare för varje dag som går, säger landslagsbacken.

Det har hänt saker sedan Murray smällde på så det stod härliga till under VM i Quebeck. Att han numera är mer igenkänd och blir inbjuden till mer events och VIP-grejer är en liten detalj. Desto viktigare är att han fortsätter utvecklas på isen, bland annat tack vare nya tränare och ett nytt spelsystem i San José Sharks.

- Jag tycker fortfarande att jag kan bli bättre allround, ta bättre beslut. Det blev en rätt stor omställning för mig (i vintras) i och med att vårt spelsystem ändrades totalt.

- Vi fick nya coacher, då ändras mycket, hos oss var det framför allt i den offensiva delen, hur de vill att vi ska spela där men även defensivt. Det var mycket nytt att lära sig och jag ser fram emot att spela den här säsongen när man har systemet mer i ryggmärgen och kan koncentrera sig på den personliga utvecklingen lite mer.

Vad innebär det nya systemet för just dig?
- Att det är ett roligt system, där även vi backar används mer offensivt. Det är ett kul system att spela i även om det inte syns på min statistik, förklarar Douglas Murray.

Men en sak syns tydligt, antalet utvisningsminuter i grundserien sjönk drastiskt förra säsongen, från 98 minuter säsongen 2007-2008 till 38 minuter i vintras.
Å andra sidan hade Murray faktiskt bara 31 utvisningsminuter för tre säsonger sedan, 2006-2007.

- Jomen statistiken har sett ut så hela min proffskarriär, jag har tagit få utvisningsminuter hela tiden. Att det var högre året innan (dvs 07/08) berodde på att jag var mer involverad i slagsmål då än jag brukar vara. Men att ta en minor penalty (två minuter) i onödan, det har jag alltid varit noga med att inte göra. Tar jag en tvåa så är det för laget.

Om du ser på säsongen som kommer, vad vill du utveckla mest?
- Hm, på alla sätt. Men det enda man oroar sig för nu egentligen är att vinna. Jag personligen kan förbättra mig på alla sätt, även om skridskoåkningen alltid är en särskild grej att jobba med när det gäller mig. Men sedan … så har du såna där saker som att fatta rätt beslut om när man ska kliva upp, vara mer involverade i offensiven.. eller äh, det är i stort sett allting. Jag försöker bara jobba på att bli en mer och mer komplett spelare för varje dag som går, säger den stora backen med ett leende.

Han är proffs ut i fingerspetsarna. Morgontrött som få men kommer ändå en halvtimme tidigare till Hovet, trots att dagens träning på Hovet börjar i ottan med hockey(och sportreporterögon)sett, och gör intervjun på morgonen för att kunna träna på gymet direkt efter isträningen.

När bilen fastnar i en kö i rusningstrafiken är Murray noga med att höra av sig och berätta var han är och vad som hänt. Den noggrannheten märks på isen också.

Och att San José som vann grundserien och sedan var stora guldfavoriter, raskt åkte ur Stanley Cup redan i första rundan var:
- Förstås en stor besvikelse. Jag kan inte sätta fingret på vad som hände. Alla andra har försökt lista ut det där och frågar, hela tiden. Själv mår man bara dåligt i magen när man tänker på det. Sommaren är till för att glömma det som hände. Då får man tid på sig att smälta det. Man kan ju aldrig glömma det men man måste bearbeta sig själv så att när pucken släpps igen, då är det borta, säger Murray.

Och det finns annat han inte heller gärna tänker på. Den spelstil Douglas Murray har kostar på. Än så länge har det gått bra men visst har även Murray noterat Detroitbacken Andreas Liljas otäcka hjärnskakning efter ett slagsmål i vintras, en hjärnskakning som Lilja fortfarande känner av i form av bland annat en huvudvärk som inte vill släppa.

- Jo, det är ju sånt som…. Alltså när man spelar så kan man inte tänka på det. För gör man det så är det nästan större risk att man skadar sig än om man är försiktig men självklart så är det äckligt när det händer. Och självklart är det enormt tråkigt, men det är en del av vår sport.

Men kan du koppla bort det där?
- Man gör allt för att inte tänka på det, det måste man göra, men självklart så har man det i baktanken när en kompis som Lilja blir skadad och man ser och hör hur han mår på det sättet som det har blivit… då är det äckligt.

Har du någon gång tänkt att du ska avstå att smälla på? Avstå en fajt?

- Nä jag är inte riktigt lagd så.

Hinner du ens tänka efter där ute?
- Nej, i stridens hetta så tänker man inte så mycket. Man har väl tid att tänka men nä. Sedan är det inte så ofta som jag tar ett slagsmål ändå, jag gör det bara om jag vet att det kan hjälpa laget, säger Murray.

Som hellre tänker på kommande OS i Vancouver. Han fick inte vara med på VM i Bern i våras, enligt förbundskaptenen då Murray passar bättre på liten is.

- Äh jag vet inte. Det blev inget VM för mig och det finns väl anledningar til det men det som hände, hände. Det spelar ingen roll för mig. Jag har sagt och kommer alltid att säga att får jag chansen att ställa upp i Tre Kronor, då gör det jag det. Självklart.

OS då? Hur mycker tänker du på det?
- Helt allvarligt så tänker jag ingenting på det. Eller nä säger jag så så ljuger jag, ha, ha. Men tanken är väl att vara med i OS, det vore kul men det är inte så att jag har det som fokus just nu. Fokus nu är på San José, det tillräckligt fullt upp där med mycket press på oss just nu efter förra säsongen. Men löser det sig med San José och allt går bra där så löser det sig förhoppningsvis med OS också. Men jag måste spela bra i höst för att ta en plats i (OS)laget. Och mitt jobb är att spela för San José, så det är där jag har mitt huvudfokus, slår Douglas Murray fast.

Förr hade han en del roliga projekt på gång vid sidan av hockeyn, bland annat den ölkran som han var med och tog fram för några år sedan. Nu är allt sånt lagt åt sidan.

- Ja jag hinner inte med det just nu. Jag hinner inte hålla på med det på det sättet som jag skulle vilja göra och då går det inte. Ska jag stå för något, ha mitt namn på någon grej, då vil jag ha full kontroll. Det här med UberTap blev inte alls som jag ville till exempel. Jag hade inte tid att jobba med det som jag ville, så jag kommer nog inte göra allt för många såna grejer när jag spelar fortfarande utan vill hellre bli involverad i lite saker senare, när jag är klar med hockeyn, säger Douglas Murray.

Som följer Djurgården, om än inte lika ofta som förr, via Internet och genom vänner och familj som kommer med kontinuerliga uppdateringar.

Det här är väl kanske det sista du har i tankarna nu men… jag vet att många undrar. Tror du det kan bli någon säsong i Djurgården också någon gång framöver?
- Absolut, det kan jag absolut tänka mig. Jag har ju aldrig spelat här hemma (i Djurgården) men det är något jag alltid sagt att jag velat göra, avslutar Murray.(Här på bild med sin förre tränare, Janne Järlefeldt, numera sportchef i Djurgården).

10 kommentarer:

lan-kan sa...

Murray är ytterst välkommen till världens vackraste förening :). Vi gillade OSSI skarpt och vi kommer isf. älska Douglas :). Annars som vanligt Marie, kanonreportage och härliga frågor och svar. Tack för det du gör. Vi är många som gillar ditt arbete skarpt och nu har du fixat lite reklam på sidan :)

Marie Hallman sa...

lan-kan: Tack du, det värmde :0). Jo jag har reklam men den ger tyvärr inte några pengar, bara om någon handlar via den, tyvärr inte efter hur många visningar det varit. finns två olika varianter, jobbar på att få reklam enligt den andra, alltså reklam efter hur många visningar det är av annonsen. Vi får se hur det går.

Bengt sa...

Varför är det så självklart med Djurgården med tanke på att Gnaget är framtidens lag i Stockholm. DIF kommer ju allt närmare Hockeyallsvenskan för varje säsong. Så ska han spela i Elitserien i framtiden så är det Gnaget som gäller.

Peter sa...

Antar att du var ironisk annars så tycker jag synd om dig.

Ja Bengt, aik är verkligen på frammarsch det har vi märkt dem senaste veckorna när det har kommit fram att ni gick 8 millar back och inte betalat hyra det senaste året. Bra där!

Anonym sa...

Bengt, wannabee DIF:are. Du kan ju drömma om att en gång bli djurgårdare men tyvärr, tåget har gått. Lev väl i allsvenskan

marie hallman sa...

Bengt: Ah men alla vet ju att Douglas Murray är född Djurgårdare och aldrig spela i AIK, precis som Dick Tärnström är Gnagare från barnsben och aldrig skulle spela i DIF. Inte så vanligt men såna spelar längre men i det här fallet så är det bergsäkert så.

Sedan tror jag i och för sig att AIK har en bra chans att kvalseriespela sig upp i elitserien i vår. Men det är ju en helt annan historia som inte berör Murray :0)

Rallarn sa...

Äh, det spelar ingen roll om de är gnagare eller gårdare, slutligen hamnar de ändå i SSK. :)

Marie Hallman sa...

Rallarn: ja en del i alla fall, du tänker på Dick under lockouten antar jag.. ;0)

Lasse sa...

Bra intervju Marie! Alltid lika läsvärd! Speciellt när det gäller DIF hockey.

Fortsätt så! :)

marie hallman sa...

Lasse: Tack du:0) jag kämpar på :0)