fredag 21 augusti 2009

"En betydande del av de tio miljoner som vi vill få in på den riktade emissionen tecknades i dag"

Kändes som dags för en uppdatering av hur det går med AIK och den hyresskuld om nästan 2,9 miljoner kronor som klubben har hos Solna kommun och som fått Solna att gå till kronofogden.

Jag har sökt Sune Eriksson vid Solna kommun ett antal gånger men där har det tyvärr bara varit telefonsvarare på.
Men det har varit möten mellan parterna, det berättar AIK:s nye ordförande Torbjörn Lundin som jag pratade med nu på eftermiddagen.

Det var ett möte så sent som i dag, fredag också och så här säger Lundin om de möten med Solna som varit i veckan:
- Jag tycker det har varit en väldigt positiv utveckling, att vi har en väldigt bra dialog. Solna vill självfallet se att vi börjar göra rätt för oss och det har vi för avsikt att göra också. Därför har vi lagt alla kort på bordet och bland annat visat vår finansiering (avbetalningsplanen av skulden).

Föreläggandet hos kronofogden finns dock kvar. Solna har möjlighet att häva det, bland annat om man känner att man kan få in pengarna direkt via AIK. Det är det som Solnaklubben hoppas på nu. Och det jobbas, enligt Torbjörn Lundin, febrilt på att få in pengar:
- Ja i dag (fredag) har vi haft ett investerarmöte med ett antal kapitalstarka AIK:are. På det mötet tecknade sig ett flertal av dem för den riktade delen av emission som vi gör nu, säger Lundin.

Hur mycket teckande de sig för?
- Det vill jag inte säga i det här läget men jag kan säga att en betydande del av de tio miljoner som vi vill få in på den riktade emissionen tecknades i dag, säger Lundin till bloggen.

OM och i såfall när Solna känner att man eventuellt vill dra tillbaka föreläggandet hos Kronofogden återstår att se.
- Jag har all respekt för att Solna sköter det här via fogden men jag hoppas de kan ta tillbaka det (föreläggandet). Sedan när politiska organisationer är inblandade så måste ett sånt beslut förankras även där därför kan det ta lite tid. Men det känns ändå som att de möten vi har haft har varit positiva, med en väldigt positiv dialog. Och när vi nu kan få in delar av emissionen så är vi snart likvida så pass att vi kan börja betala av våra skulder och då ligger det här givetvis högt på listan, säger Lundin.

Som gång på gång återkommer till att AIK bara har sig själv att skylla att man nu är i en minst sagt jobbig sits:
- Fixar vi inte det här nu så går AIK hockey under. Vi har inte så många veckor på oss att lösa det här. Men det är fantastiskt när man möter folk med stora AIK-hjärtan som ställer upp och det är fantastiskt när man känner att vi kan föra så konstruktiva samtal med både Solna och Skatteverket (kronofogden) som vi gör för att lösa det här. Vi har satt oss i det här själva, men det finns en framtid för AIK hockey. Vi kommer lösa det här, det är jag övertygad om, avslutar AIK-ordföranden Torbjörn Lundin.

Nästa möte med kommunen är tänkt att ske i början av nästa vecka. Jag (Marie) fortsätter hålla ett öga på vad som händer.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att vi verkar gjort klart med en del investerare iaf..

Men man är fortfarande förbannat nervös över hur detta ska gå..

Tack för intervjun

Anonym sa...

AIK's fd styrelse borde skämmas som satt klubben i denna fruktansvärda situation. Lycka till med allt erat arbete som ni har framför er.

marie hallman sa...

Anonym 1: Jo, det låter bra. Det går ju inte att blåsa faran över än, men det är ju en början åt rätt håll om det nu går i lås. De ska ju inte bara teckna sig för aktier utan även betala först innan det går att räcka in pengarna.
Tack själv för att du läser :0)

Anonym 2: Det är obegripligt hur det kunde gå så här,det håller jag med om. Mycket märkligt.

Bengt sa...

Marie: Du borde belysa det faktum hur ställen som Gnesta och Norrtälje kan ta hutlöst mycket de träningsmatcher som spelas hos dem. Girighet på högsta nivå. Vill de inte ha publik eller vad handlar det om? AIK - Leksand i Norrtälje på söndag kostar 140 spänn. För en träningsmatch! Någon rim och reson får det väl ändå vara. Många andra klubbar som Färjestad, HV och andra elitserielag har tagit 50 spänn. Brynäs - AIK kostar 100 kr exempelvis, vilket också nästan är i mesta laget.

marie hallman sa...

Bengt: Jag förstår att du reagerar på priset. Tufft för många som vill ta med sig familjen tex. Samtidigt förstår jag klubbarna, det är för många enda matchen på hela säsongen där de kan tjäna pengar och då tar de den chansen. Förståeligt då de här klubbarna verklgien får kämpa år ut och år in för att få pengar men också kenpigt då det tyvärr stänger ute många från ett kul evenemang. Vet inte hur man ska lösa det. Det bästa vore ju om klubbarna fick bättre betalt för spelarna som de fostrar så att de slapp ta de få chanser som finns att få in deg på det här sättet. Men det är i sig en stor och som det verkar olöslig(?) fråga.

Anonym sa...

Ger man sin målvakt 145.000/mån i allsvenskan kanske man inte skall bli så förvånad om det skiter sig.. Att sedan ge honom 100.000/mån för denna säsong är sjukt med 8 mille back.

Micke

www.sskoveralltalltid.se

Marie Hallman sa...

Micke: Problemet är inte vad man ger spelarna för lön utan att man räknar med inkomster som sedan inte ens är nära att täcka löner och andra utgifter. Det är ju helt crazy hur fel den som var ansvarig för marknad räknade och att ingen reagerade de glädjekalkylerna/ uteblivna intäkterna förrän det var försent.

Peter sa...

Haha...oj vad man förvånad man blir att en gnagare klagar på biljettpriser, eller inte...

Are you fore real? Du jämför elitserieklubbar med div.2 klubbar som kämpar och kämpar med minimal budget, bra där!

Anonym sa...

Bengt>> Kan inte så att någon tvingar Dig att gå?
Gillar man hockey och sitt lag, då skityer man i vad det kostar. Allt är relativt, eller?

Det måste gnällas när laget är på väg i sank gissar jag.. Nya Malmö Redhawks, i har fått egna Percys. Bra på kort sikt..

Anonym sa...

Micke/SSK:aren: Att AIK betalar 145.000:- till Heino är ju bara skitsnack. Och det vet alla som har minsta lilla insyn i klubben. AIK hade en personalkostnad på 11,8 miljoner för hela A-laget + socialaavgifter. I sånna fall skulle Heino skulle stå för ca 1,7-1,8 miljoner av dom. Och resterande (ca 30 pers) skulle dela på 10 miljoner??

/Johan

marie hallman sa...

Johan: Jo det är nog på sin plats att vara lite försiktigt med siffror. Lätt att kasta ur sig en summa sedan blir den "sanning". Jag vet ärligt talat inte vad Heino tjänar, har inte forskat i det. Och jag tycker fortfarande att det största problemet är att man gör en glädjekalkyl när det gäller inkomsterna som inte är i närheten av att matcha utgifterna och att ingen reagerar på detta förrän det är försent. Det är det som är det stora problemet. Tycker jag.