söndag 29 januari 2012

Brodin: " Nu är det på allvar"

 
 (Brodin fotad vid ett annat tillfälle. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Bara ett insläppt mål. Men å andra sidan inga mål framåt heller. Djurgården förlorade med 0-1 i Karlstad och har nu bara gjort fyra mål under ordinarie tid, de fyra senaste matcherna.

– Jag vet inte varför, men det kanske är otur? Vi har ju lägen, men det känns som lite otur samtidigt som vi måste ha mer skärpa, säger Daniel Brodin självkritiskt.

Stämningen i bussen hem är av förklarliga skäl dämpad. 

– De (Färjestad) har betydligt mer puck än oss i dag känns det som. Ibland får vi de längre anfall vi vill ha och vi har några chanser men vi lyckas inte utnyttja dem tyvärr. Sedan är de kanske lite hetare i början och då får man energi, konstaterar Djurgårdsforwarden. (Brodin trampar på. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Men även om det suger att inte få poäng med sig hem, så har det sett ljusare ut för honom själv personligen de senaste veckorna. Säsongen inleddes med skada, en smäll mot axeln under en European Trophy match i Finland. Och när leden i axeln äntligen var hel var det tufft att ta en plats i laget. Istiden som var minst sagt sparsam under hösten har ökats på. Mot Färjestad blev det 16.36. Och axelskadan känner han inte av längre:

– Man kan ju inte göra så mycket åt den istid man får mer än att försöka kämpa på varje match, spela för laget, göra allt för att vi ska vinna och för att man själv ska få spela mer och så. Och nu på slutet har det blivit allt mer.


 
  (Inte helt lätt att ta sig in på mål. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Hur tycker du att säsongen varit som helhet? För dig själv?
– Alltså det har varit ganska så tungt men samtidigt så har det ändå känts bra. Jag gjorde ju illa mig där i början och det tog ett tag att komma tillbaka. Sedan när jag var tillbaka så fick jag inte spela så mycket men nu på slutet har jag fått chansen att lira och då har det känts ganska bra.

Det har ju varit en väldig kontrast jämfört mellan nu och förra säsongen, då du till och med togs ut i Tre Kronor och hyllades av alla?
– Ja, jag vet inte. Förra året var ju en skitbra säsong. Men lustigt nog så har jag faktiskt spelat nästan mer i år än förra året. Och det är svårt det där, man kan ju inte leva på hur det gick förra året, säger Brodin.

Och det har han ju inte gjort heller. Det är borra ner skallen och kämpa som gällt istället. Och även om snittistiden över säsongen ligger under nio minuter per match så har han som sagt ökat på speltiden rejält senaste tiden.

– Precis innan de andra kom tillbaka från JVM så blev det mer och sedan har jag fått spela mer i matcherna efter det. Men det känns som att man borde producera mer. Vi ligger där vi ligger och man vill ju göra allt för att få de här tre poängen varje match. Man skulle vilja göra mer.

 
  ( FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Säsongens andra mål kom mot AIK, kan du dra någon nytta mentalt av det?
– Absolut. Att göra mål ger en extra kick för självförtroendet, så är det alltid. Och att det kom i en sån match, gjorde att det var extra skönt att stänka dit den, säger Brodin och kan le lite trots de tunga tiderna.

Och faktiskt, den sjukt jämna tabellen och det haltande spelschemat gör ju att Djurgården fortfarande är med i slutspelsracet också. Trots att man ligger på kvalplats. Det är till exempel bara två poäng upp till Modo på åttonde platsen och då har Övikslaget spelat en match mer än DIF.

– Jag försöker ju släppa det (snacket om kvalserien) så mycket som möjligt. Det måste man göra men alla vet ju om läget. Det är bara att inse hur det är. Det går inte att blunda för mycket heller, man måste förstå att nu är det på allvar. Nu gäller det att offra allt, för vi kan ju fortfarande nå slutspel.


  (Cehlin. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Ni har tretton matcher kvar. Hur tänker du inför de matcherna som är kvar?
– Att vi måste ta så många poäng som möjligt så att vi kan spela så bra att vi tar oss till slutspel. För då kan vi vara jäkligt stärkta av att ha gått igenom det här, att vi har varit ner på kvalserieplats och även ingenmansland. Tar vi oss till slutspel så kan vi vända det här till en fördel, då kan det vara en fördel för oss om vi går ihop som lag och verkligen kämpar för varandra. Så tar vi oss till slutspel så kan det vara en fördel, det gäller att vi är skärpta i varje match nu, säger Brodin.

Djurgården har tre matcher kvar innan landslagsuppehållet. Och självklart vore det bra mentalt att ta tre raka och att ta sig upp ur bottenträsket till dess. Går det inte gäller det att träna bra och se till att vara förberedd för det som återstår.

 
  (Christian Eklund. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Några mentala tricks som att dela in matcherna eller spelschemat i olika perioder har inte Djurgården och ingen mental tränare heller. Det är helt enkelt upp till spelarna själva att ta sig samman och fixa det här:

 – Vi försöker vara positiva, har högt i tak, snackar med varandra – är det något man känner så ska man kunna säga det. Man måste komma ihop som ett lag och känna att man ger allt för varandra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

KLASEN ÄR KLAR PÅ LÅN FÖR RESTEN AV SÄSONGEN!

Marie Hallman sa...

ANONYM: Många DIF-fans som är bra på photoshop... min bild, som är tagen utanför Hovet är tex fotad för 2,5 år sedan i augusti...

Anonym sa...

Photoshop ???
..fattar ingenting.

Anonym sa...

Haha jag driver ju bara :D Va kult med Klasen-gate på dif forum inatt haha :) // den första Anonym