måndag 16 januari 2012

Disciplinnämndens beslut ord för ord: Två matcher plus böter för Tolsa, en match utöver automatiska avstängningenför Nilson.

 
(Ölvestad fick hjärnskakning.. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIV)


Då har Disciplinnämnden sagt sitt. Det blir två matchers avstängning plus böter 9 000 kronor(alltså totalt tre matcher) för Jari Tolsa som döms för smällen på Ölvestad men frias för smällen på Tjärnqvist.  

Marcus Nilson får en match till utöver den automatiska avstängningen som följer på ett matchpenalty men slipper böter.

Besluten har ni här. Först Jari Tolsas (där jag har fetmarkerat själva domskälet så det ska bli tydligare i denna jättetextmassa:Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälningar i ärendena 67 och 68 som båda getts in i efterhand efter videogranskningar av matchen, yttranden från Jari Tolsa och Frölunda samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan i ärende 67 framgår att Jari Tolsa, 19.42 in i första perioden, tacklar en icke puckförande spelare genom att träffa med höger armbåge i motspelarens huvud/ansikte varefter motspelaren inte kan spela mer under matchen.

Av anmälan i ärende 68 framgår att det 13.52 in i andra perioden kommer en puck i luften som en Djurgårdenspelare försöker ta. Samtidigt kommer Jari Tolsa från ”blind side” och tacklar Djurgårdenspelaren så att denne faller till isen och inte kan spela mer under matchen. 

Jari Tolsa har i huvudsak anfört att det i båda fallen är rena olyckshändelser att det sker kollisioner och att han inte haft något uppsåt att skada.

Disciplinnämnden gör följande bedömning när det gäller den anmälda händelsen i ärende 67. Filmsekvenserna visar att Jari Tolsa har fokus på pucken, att han vänder runt för att följa spelet och att detta tillsammans med rörelsemönstret hos en av spelarna i Djurgården leder till en sammanstötning mellan Tolsa och Djurgårdenspelaren. Filmsekvensen visar emellertid även att Jari Tolsa vid sammanstötningen trycker upp höger armbåge mot motspelarens huvud. Nämnden anser att det av filmsekvenserna framgår att Jari Tolsa är i vart fall likgiltig till konsekvensen att hans armbåge träffar motspelarens huvud. Jari Tolsa är därför ansvarig för detta agerande. 

(Tjärnqvist har fått hjärnskakning, Kahnberg spurtar mot mål. FOTO JOHANNA LUNDBERG/ARKIV)

När det sedan gäller bedömningen av den anmälda händelsen i ärende 68 anser Disciplinnämnden att det av filmsekvenserna framgår att båda spelarna har fullt fokus på pucken som kommer i luften, att Djurgårdenspelaren bromsar in för att ta emot pucken samtidigt som Jari Tolsa kommer åkande för att ta pucken och att det därefter sker en kollision. Det går enligt nämndens bedömning inte att med tillräcklig säkerhet fastställa att det varit fråga om annat än en ren olyckshändelse där spelarna krockat i kamp om pucken. Jari Tolsa ska därför inte hållas ansvarig för denna händelse.

Förseelsen i ärende 67 är enligt nämndens mening av relativt lindrig karaktär även om dess konsekvenser har förvärrats av olyckliga omständigheter. Disciplinnämnden gör mot denna bakgrund bedömningen att påföljden kan stanna vid en avstängning motsvarande totalt tre matcher, varav en match omvandlas till böter. Vid bestämmande av längden på avstängningen beaktas att Jari Tolsa så sent som den 28 december 2011 gjorde sig skyldig till olämpligt uppträdande, varvid han ådömdes en påföljd av Disciplinnämnden. Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar, utvisning enligt regel 550 F. (Nilson fick matchpenalty. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIV)
 

Marcus Nilsons beslut ser ut så här:


Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan och ett yttrande från Marcus Nilson.

Av anmälan framgår att Marcus Nilson, efter det att en Djurgårdenspelare tacklats, spelets blåsts av och Frölunda gjort mål, försöker ta sig fram till Frölundaspelarna som befinner sig i höger sarghörn för att fira. Linjedomaren ställer sig i vägen och försöker få ögonkontakt med och stoppa Marcus Nilson men Marcus Nilson tittar förbi honom. När Marcus Nilson kommer fram till domaren slår han ett lättare slag med handsken på domarens vänstra arm innan han åker vidare.

Marcus Nilson har anfört att han inte har något minne av att någon linjedomare försökte ”genskjuta honom” och i situationen har han inte ens sett någon linjedomare. Han har alltså inte haft någon som helst avsikt att komma i kontakt med domaren utan vill bara komma fram till Tolsa.

Disciplinnämnden, som inte finner anledning att ifrågasätta de uppgifter som domaren lämnat i anmälan, anser det utrett att Marcus Nilson, när han försökt ta sig fram till en Frölundaspelare, slagit ett lätt slag med handsken på linjedomarens vänstra arm. Marcus Nilson har, även i en situation där hans fokus varit inriktad på en annan spelare, haft ett ansvar för sin kropp och att undvika att vidröra domaren på ett otillåtet sätt. Sådan fysisk kontakt som konstaterats är inte tillåten och ska regelmässigt leda till avstängning. Mot bakgrund av att kontakten är lätt kan påföljden stanna vid en avstängning motsvarande totalt två matcher. 
Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 punkten RF:s stadgar, utvisning enligt regel 550 F.*****

Det är ju lite intressant att den smäll/kollission (hur man nu vill se det) som bedöms som allvarligast är den som spelarna själva hade mest förlåtande inställning till. Knocken från blindside på Tjärnqvist var det som upprörde Djurgården allra mest men inte DN uppenbarligen.

När det gäller Marcus Nilson så skulle han så klart ha tyglat sina känslor och inte jagat efter Tolsa när han redan hade domarnas ögon på sig. Å andra sidan förstår  jag att han blir skogstokigt när två nyckelspelare sätts ur spel på ett sätt som Nilson anser är fult och felaktigt utan att domarna reagerar (blev ingen utvisning där för Tolsa, den fick han senare för roughing).

Djurgården är dessutom upprörda över att det är ord mot ord som ligger bakom beslutet och ingen filmsekvens, man hävdar att det aldrig var något slag.

Jag har inte haft tid att detaljstudera filmen så jag vet inte vem som har rätt. Men det jag mest undrar är varför en del linjemän så villigt kastar sig in i en redan stor gröt av spelare. Alla gör ju inte det men några är mer sugna än andra känns det som.
 Man kan ju undra vad  oddsen är för ingen av de inblandade i kaoset ska lyckas träffa fel person. Och vad oddsen är för att inte till och med domarna ska lyckas vifta till med en arm på fel ställe och mot fel person.

Det stökar mest till det hela ännu mer när linjemännen kastar sig in direkt i en fajt, risken/chansen att träffas är ju monumental - oavsett vilka spelare som vill slåss - och jag har även sett linjemän/domare som håller i ena spelaren och låter den andra fortsätta slå på den spelare som hålls fast. Det blir med andra ord mest fel. Jag tycker det är bättre att göra som i NHL där man första avvaktar och sedan ingriper när det blir läge.

Sedan menar jag inte att spelarna ska stå och slåss så blodet sprutar, det tjänar ingen på. Tvärtom det skadar bara sporten. Men oftast blir det ju inte mer än en tröja över huvudet, en smäll med handsken mot hjälmen och så dör det liksom ut av sig själv. Det är ytterst sällan det blivit bättre av att en linjedomare genast trycker in näsan mitt i krutröken.
9 kommentarer:

Peter sa...

Någonting jag tänkte på under och efter matchen var att varför får inte Tömmernäs game penalty, är det helt plötsligt okej att komma in som tredje gubbe?

Efter smällen på Ölvestad så vill Nilson göra upp med Tolsa, istället kommer Tömmernäs med ganska god fart och "flyger" på bakifrån och kopplar ett grepp på Nilson när han inte är beredd. Eller är det så att han klarar sig undan för att han är så feg och backar undan när Mackan vill slåss?

Carl sa...

Det ter sig en aning fördomsfullt att utgå från att stockholmaren ljuger medan lantisarna är ärliga.

Man kunde föreställt sig att Tolsas historik (som DN påstår sig tagit hänsyn till) skulle göra att man inte var fullt lika villig att tro på hans påhittade tunnelseende.

Erixon sa...

Det är lätt och tappa intresset för svensk hockey.
Sopor i DN.

Ref sa...

Jag var på matchen och såg hela situationen, att man själv är domare på lägre nivå spelar självklart in då man kollar rätt mycket på vad domarna gör på isen. Det största felet är att media och DIF-fans tror att Nilsons slag delades ut i tumultet i hörnet. Så var det inte. Linjemannen genskjuter Nilson när denne åker mot Frölundaklungan i hörnet. Linjemannen ropar då åt Nilson och höjer armen för att stoppa upp honom. Då slår Nilson undan armen och hoppar in och börjar slåss. Det är exakt HÄR som tv-bilderna tar vid eftersom kameran var inriktad på Frölundaspelarna som trodde de gjort mål. Därför syns inte slaget på tv-bilderna. Då denna match inte var Canal + huvudmatch fanns inte särskilt många kameror på plats som kunde fånga upp händelsen tyvärr.

Anonym sa...

Har linjemannen några bestående men eller någon typ av skada efter incidenten som ingen verkar ha sett förutom Ref och linjemannen?

Det kanske är samma person?

Anonym sa...

Är ganska undrande till hur illa skadad linjemannen vart och om han fick bestående men för att han vart "träffad" på armen av Nilsson. Även jag var på matchen och såg absolut inget som var värre än när det blir lite gruff som i vilken match som helst. Skulle man göra den här bedömningen jämt skulle 3-4 spelare bli avstängda per match. Men förstår att REF vill stå upp för sina "egna" men inte ens du kan väl påstå att sån "beröring" inte sker i princip varje match? Nästan större skandal är att Tolsa helt frias för den andra tacklingen, man ser tydligt på bilderna att han först ser DT för att sen titta upp och trycka till när dom "krockar" Hade han haft sånt tunnelseende som han påstår skulle han spelat i div 4 på sin höjd

Ref sa...

Anonym, du har helt rätt, att Nilson daskade undan armen gav inga som helst men. Men nu är det ju så att reglerna säger att man inte får vidröra en funktionär, då ska det vara MP. Det finns ju inget att välja på. Just Tolsa var ju avstängd för att toucha/kört på en linjedomare för några veckor sen. Vi är inte samma person, men vi är bekanta. Han tycker det är märkligt att det blir sånt liv när han dömer som han är tillsagd att göra.

Anonym sa...

Jag tror inte hockey som produkt kommer att fungera speciallt bra om vi ska ha en matchstraff och avstängning varje gång en funktionär blir berörd?

Är det inte så att han överreagerade och nu inte klarar av att erkänna detta.

Det här strutsbeteendet den svenska domarkåren har är ju för sorgligt. Det är väl bättre att de erkänner att de gör fel ibland.

Detta betyder inte på något sätt att alla domare är dåliga.

Anonym sa...

Håller till 100% med föregående inlägg.
Varför ska domarna vara skyddade och aldrig kunna uttala sig i efterhand om en match eller vissa situationer. Man har väl en domarbas som kan föra deras talan? De måste för sjutton kunna erkänna att de gjort fel o be om ursäkt som spelare o tränare tvingas göra gång på gång både till fans men även andra spelare/funktionärer etc. Igen...ska det bli match penalty varje gång en funktionär berörs OAVSIKTLIGT, vilket var fallet här, är hockeyn väldigt illa ute. Inte ens du REF kan väl påstå att detta inte händer i princip varje match??? Ärligt är detta skandal och domaren/domarna måste kunna erkänna att det gjort fel. Nu straffar de Nilsson för att han var het och ville slåss i första situationen när han vart påhoppad bakifrån och igen ger sig in i gruffet efter det andra överfallet. Men REF...du borde väl kunna svara på om 1. Borde inte Tömmernäs fått ett värre straff för att han kommer in som andre man i den första situationen när han hoppar på Nilsson bakifrån? 2. Borde det inte varit utvisning även på FHC spelaren som tar avslut efter avblåsning i andra situationen?