måndag 30 januari 2012

Eklund: "Man har en jäkla energi i kroppen nu"

 
(Det var gott om energi på träningen efter tränarbytet. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Det var dämpat i bussen på väg hem från Karlstad i går, söndag. Men när Djurgården hade gjort sin första träning under nya tränartrion Tony Zabel, Tomas Montén och Nichlas Falk sprätte det i benen på spelarna.

– Jag tycker att det här känns jättespännande. Det ska bli jättekul att åka upp till Modo. Man har en jäkla energi i kroppen nu och vill verkligen göra det bra. Och som sagt, slutspelet ligger där. Det gäller bara att få ihop det, säger Christian Eklund.

De nya tränarna säger sig ha fått frågan så sent som igår, söndag, före matchen mot Färjestad som började kl.16. Men det var ingen större överraskning för laget när det stod ett nytt gäng tränare i omklädningsrummet på måndagsmorgonen:

– Nä, man förstod väl lite… jag har varit med så länge i den här branschen och man förstod väl att det behövdes en förändring och det är svårt att byta ut ett helt lag. Då är det lättare att byta tränaren även fast det är vi som spelar så… försöker man få in lite energi i laget och det är klart man vill göra det.

Men förstod du att det var på gång här och nu?

– Så som vi har spelat och så som vi ligger i tabellen så var det klart att man förstod att det var på gång. Det hade man nästan gått och väntat på att det kommer att komma någonting. De vill ju göra allt de kan från ledningens håll så att vi ska få en boost.

Så det här kom inte som någon överraskning?

– Nej. Att vi skulle byta just i dag, eller att det skulle bli just de här tre, det visste vi inte men man förstår ju. Alla lag som ligger där vi ligger och spelar som vi har gjort. Då blir det så. Då får man vara beredd på det.

De nya tränarna hämtas från redan befintliga jobb i Djurgården. Tony Zabel lämnar tjänsten som J20 tränare (rykten säger att Hans Särkijärvi är het kandidat till det jobbet nu) medan Nichlas Falk har jobbat med juniorerna i klubben, senaste som assisterande tränare i J20, sedan han lade skridskorna på hyllan förr mindre än ett år sedan.

Och Christian Eklund gillar de ”nya” ansiktena:
– Tony har jag träffat, han har ju varit här i Djurgården hur länge som helst, så honom har man sett. Han brinner verkligen för det här. Vi har haft jäkligt bra möten och haft en jäkligt bra träning nu. Och han är duktig. Han har jobbat mycket med juniorerna. Han kan vara tydlig i sitt sätt att förmedla hur han vill att vi ska spela, så att det inte blir några oklarheter där.

På vilket sätt var träningen bra?
– För det första var det en jäkla speed. Det blir väl det automatiskt när det är en mycket folk. Sedan gick vi igenom lite grunder igen. Han förmedlade de på ett jäkligt bra sätt och så som han … eller de, de är ju tre stycken… vill ha hockeyn. Det tyckte jag var jäkligt bra. Sedan vill jag påpeka - igen – att det är inte tränarnas fel att vi ligger där vi ligger. Det är vi själva som har spelat oss hit. Ingen skugga ska falla över Hardy (Nilsson) och Micke (Johansson), säger Eklund.

Att det kommer ännu en ny huvudtränare – i form av Challe Berglund – men först efter säsongen, inför nästa, hade ”Fimpen” ingen koll på förrän bloggen berättade att det stod på Djurgårdens hemsida:

– Åh fan det var mer än jag visste! Men det är klart att det är ju jättebra.  Och Falken känner jag ju. Han har jag spelat ihop med länge, han har alltid varit en smart spelare och jag tror att han har bra förmåga att förmedla det. Och att sätta press på oss äldre också. Verkligen.

Borde Challe ha kommit in som huvudtränare redan nu?
– Äh det kan jag inte svara på. Det har jag ingen aning om.

Vad tycker du om att han kommer efter säsongen, inför nästa?

– Det är jättekul!! Det är ju en Djurgårdslegend och han brinner verkligen för Djurgården. Han har behövts. Det har känts fel att se honom i konstiga bås överallt. Det känns som han har kommit hem, det känns jätteskönt.

Varför tror du han kommer lyckas i Djurgården då?

– För att han är en bra tränare. Som han sa i sitt tal här (när tröjan hissades). Han vet vad det är att vara Djurgårdare. Han vet vad som krävs för att vara Djurgårdare. Och hur man ska vara som en Djurgårdare. Sedan är det bra med nytt blod. Hardy gjorde ju det jättebra när han kom hit och har hjälpt mig jättemycket personligen, med min utveckling Hardy. Men nu är det skönt att byta.

Falk då. Din kompis. Hur blir det att ha honom som tränare?
– Äh han skällde så mycket på mig ändå när vi spelade ihop. Så det blir väl som vanligt, ha, ha. Närå. Men han är nog rätt duktig på det, han kommer vara ännu tuffare mot mig.

Han får ju en annan roll nu?

– Ja det blir det ju eftersom man hänger på fritiden och sådär, kanske kan smöra in mig i power play, ha, ha.

Och det känns inte konstigt med honom där?

– Nej jag tror inte det blir det. För han är så proffsig, säger Christian Eklund och garvar.

Det syns på både honom och spelarna att nu händer det något. Nu kommer chansen till ett trendbrott. Och den chansen vill alla ta vara på. Och nu är det ju bara att leverera för spelarna. Skylla på tränaren går inte - även om ingen gjort det innan heller:

– Nä men man ska aldrig skylla på någon annan och visst, verkligen. Nu är det visa som gäller. Och det är klart det är press på oss. Det har vi levt med länge här. Det är det vi har pröjs för.

Fast nu blir det ju extra press, man kan ju inte göra mer än att kicka tränarna. Ja det ska vara att kicka hela laget då?
– Ja jo det är väl det. Det är klart att det är press på oss men samtidigt så är det en jäkla nystart, man får mycket energi och det är kul att det är annan syn på hockeyn... eller annan syn är det väl inte men de här har lite annat sätt att förmedla vad de vill, som kommer in.

Vad är skillnaden då?
– Man (nya trion) kanske är lite mer… han (Zabel) har ju jobbat med juniorerna så han kanske är lite mer pedagogiskt och tydligare. Både han och Falken.

Tydligare hur då?

– Ja tydligare än Hardy varit om hur vårat spel är liksom.

Pekar Zabel med hela handen?
– Nä men han har en annan approach. Men som sagt han är ju van att förklara lite mer för korkade juniorer, ha, ha, ha, skrattar Christian Eklund med glimten i ögat.

Att Tomas Montén får vara kvar när de Nilsson och Johansson tvingas lämna, men att han ändå inte blir headcoach utan får vara kvar som assisterande till Zabel är ingen dramatik tycker Djurgårdsforwarden:

– Jag tror att de jobbar som en trio ändå. Jag tror inte de bryr sig så mycket om vem som är huvudtränare och sådär. Men man måste ha någon huvudansvarig och det kanske blir mer ändring om man tar Tony som huvudtränare istället, för Montén har vi ju haft här hela året. Det finns nog en plan för det från Järlan (sportchefen Järlefelt).

1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen till rävlyan så får vi se hur länge energin räcker :) Modo-DIF Brukar bli roliga, fartfyllda matcher...

Challe hade grymt dåligt öga för att komponera ihop kedjor och utnyttja spelarna rätt. Var ganska passiv i båset utan att försöka förändra matchbilden med timeouts, kedjeförändringar också. Men lyckas säkert bättre i DIF där han bryr sig mer.