fredag 27 januari 2012

DERBY 4: AIK-DJURGÅRDEN 4-3 e för (0-0, 1-1, 2-2, 1-0)

   

(FOTO ANDREAS GRANDIN)

Matchen: MMMM
Målvakter: Viktor Fasth, AIK, 86,36 %och Gustaf Wesslau, Djurgården, 90,48 %
Publik: 12 079 (och ett väldigt stort gäng poliser )
Domare: Christer Lärking och Wolmer EdqvistBäst i AIK
MMM
Oscar och Victor Ahlström, f.
MM Viktor Fasth, mv
M Oscar Steen, f och Richard Gynge, f

Bäst i DIF
MMM
Gustaf Wesslau, mv
MM Daniel Brodin, f
Josef Boumedienne, b.

FÖRSTA PERIODEN
... Kvällens skadelista AIK
: Bång (klev av på träningen dagen innan), Christian Sandberg (smalbenet) och David Lillieström-Karlsson (lunginflammation). Nyblivne pappan Oscar Steen var däremot tillbaka i spel.

... För Djurgårdens saknades Daniel Tjärnqvist och Mika Zibanejad. Däremot var  Patrick Cehlin som var bänkad senast, tillbaka. När det gäller  Zibanejad så har han en hjärnskakning, det bekräftade Djurgårdens läkare Bengt Gustafsson för bloggen efter matchen. I matchen mot Färjestad råkade Zibbe krocka med en annan spelare. " Han hade lite otur, för den spelaren var kortare och Mika slog hakan i den killens huvud och fick en hjärnskakning” säger Djurgårdsläkaren till bloggen. Zibanejad blir nu borta till minst torsdag, då det är minimum en veckas vila som gäller vid hjärnskakningar.

... Det blev en märklig start på matchen då det blev stök på läktarna mellan klackarna och poliserna på båda sidor. Det finns ett ökande missnöje hos fansen – på båda sidor- då man tycker att poliserna går för hårt fram och ger sig på även de vanliga fansen utan orsak och det ville fansen markera emot. Samtidigt hade polisen fått för sig att det skulle markeras mot att folk står i trappan under matcherna. Det ledde i sin tur till bråk. Inte ofta de båda sidorna sjunger tillsammans men nu blev det så. ”Stockholm hatar polisen” typ. Resultatet blev hur som helst att lagen in på isen, AIK hade sitt Tifo och så fick spelarna vända in till omklädningsrummen igen. Och sitta där i nästan en halvtimme. Inte en optimal uppladdning man säger så även om det blev lika störande för båda lagen.


 
(AIKs tifo. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

... Måste säga att jag inte förstår polisens agerande. Det har varit lugnt i klackarna de senaste sex derbyn, man har fått bukt med de tidigare bråken som var. Gott så. Men varför ska man då ta det ett onödigt steg längre och gå in och markera på – den lugna- läktaren mot att folk står i trappan – på en ståplatsläktare - och skapa ett problem som inte fanns innan? Tröttsamt.

... Dick Tärnström och Jimmie Ölvestad
var ut samtidigt på isen och bad sina fans lugna ner sig och till slut kom matchen igång.  Efter att klackarna lämnat i protest och sedan kommit tillbaka när matchen gått igång. Man skippade nationalsång och så vidare. Tur det i alla fall. Nu, hockey!

... Lite avvaktande spel i inledningen av matchen. DIF drog på sig första utvisningen, Mathias Tjärnqvist två minuter för hög klubba.

... uppoffrande skottäckning av Christian Eklund som la sig ner med huvudet i skott riktningen men Dick Tärnström lyckades passa pucken under Eklund i stället.

... AIKs Victor Ahlström fick matchens första riktigt bra läge när han trampade runt nere vid DIF-kassen och liksom skulle lägga pucken runt Wesslau och in där det var öppet på andra sidan men han kom inte åt där riktigt.

... Fint anfall också när Joakim Nordström, Richard Gynge och Oscar Steen samarbetade runt DIF-målet men Djurgården har Wesslau i kassen och avslutet blev så där.

...Just Wesslau hade lite problem
med hjälmen och fick åka till båset för lite fixande halvvägs in i första.

... riktigt bra skott av Joakim
Nordström efter dryg 11.20 men också bra räddning av Wesslau.

... AIK har haft bäst tryck och det lönade sig till slut, även om det blev en videotitt först.

... 1-0 (14.26) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Daniel Rudslätt) 
Lillebror Ahlström har haft det svårt med målgörandet i år men snacka om spektakulärt mål när det väl kom en andra fullträff den här säsongen.  Storebror Ahlström lägger in en puck mot mål, Victor Ahlström kastar sig fram och prickar  liksom liggandes, flygandes högt upp, pucken som stöts i mål. Blev koll först om det var hög klubba men det var det inte, då det är positionen när klubban träffar pucken som räknas och då var flygande Victor och hans klubba på väg neråt.

... Oj vilket läge AIK fick kort efter målet, då Djurgården mest bara stod och tittade på och såg förvirrade ut, men AIK lyckades på något märkligt sätt spela bort sig själva från chansen genom att kladda till spelet ordentligt.

... Just som DIF såg helt borta ut kom kvitteringen. Av ännu en spelare som gjort få mål i år. Är tydligen ”vi som haft svårt med målgörandet” som får till det i kväll.

 (Brodin gör sitt andra mål för säsongenm det första kom 28 december. FOTO ANDREAS GRANDIN)


... 1-1 (19.05) Daniel Brodin (John Norman, Mattias Carlsson) Norman lägger i egen zon fram pucken till Brodin som tar emot och trampar på längs vänsterkanten. Ingen verkar se att han kommer och när Mattias Janmark Nylén ser faran så är det för sent. Då har Brodin brutit in framför Fasth och lagt pucken mellan benen.


ANDRA PERIODEN

...Fin chans av Djurgården
direkt i inledningen av andra. Och ny fin chans av 1-0 skytten Victor Ahlström efter 3.30 då han bryter in framför mål med ett avigt skott.

... Oscar Ahlström försökte s
ig på en luring uti från sargkanten, sköt längs förlängda mållinjen in mot första stolpen men där var Gustaf Wesslau bra med.

... Såg rätt roligt ut när David Printz
blev av med klubban men ändå skulle få bort pucken och inte riktigt visste vad han skulle göra och då la sig ner och försökte att vita bort pucken med handskarna. Lite diskret. Fast det blir det ju inte när en hel glob ser på.

... Fint samspel mellan Oscar Steen
och Richard Gynge när Steen lägger in pucken i slottet, mellan benen på Printz, och Gynge försöker sätta upp pucken vid första stolpen men Wesslau läser spelet bra och gör en riktig kalasräddning

... Vilket friläge för Gynge och vilken räddning av Wesslau! Gynge får trampa i eget majestät ner mot Wesslau kroppsfintar och ska lyfta upp pucken i krysset men Wesslau läser skottet oh tar pucken samtidigt som de båda kör ihop lite och både spelare och målbur flyger.

...  Nära, nära AIK ledning efter 16.15 av andra då Oscar Steen passar pucken bakom ryggen till Gynge som tar ett skott längs förlängda mållinjen.  Pucken går bakom Wesslau som kastar sig runt och slänger plocken på pucken. Videotitt och efter ett tag görs washout vilket innebär att hela pucken inte har varit över mållinjen eller att måldomaren inte kunde se pucken. Jag vet tyvärr inte vilket det var synd att de inte säger det i högtalaren.

... Nytt AIK friläge, nu Kent
McDonell efter Djurgårdsslarv. AIK-forwarden kommer längs högerkanten och skjuter därifrån men Wesslau ser ju skottet och har inga större problem med att ta det.

... Massivt skottövertag i andra för AIK, 18-6 (!) men 0-0 i mål i mittenperioden.

TREDJE PERIODEN


... avvaktande inledning på tredje men när AIK får ett tidigt pp smäller det.

.... 2-1 (3.22) Robert Rosén (Daniel Rudslätt, Oscar Steen) Spel 5 mot 4. Bra pp-spel av AIK som håller i pucken, och efter att ha låtit pucken gå på snöre så hamnar den hos Rudslätt som lägger in pucken till Rosén som håller iiiiiiii innan han till slut klipper till och lyfter upp pucken i bortre krysset.

.... AIK hann dock inte mer
än jubla klart så kom kvitteringen.

... 2-2 (4.23) Josef Boumedienne (Marcus Nilson, Jonas Almtorp): Skott, retur, nytt skott, ny retur och här tappar Viktor Fasth balansen och landar på rygg, försöker vända sig om men hinner inte samtidigt
som Josef Boumedienne snappar upp pucken och lyfter in den över en liggande Fasth.

... 9.23 in i tredje tände det till mellan Patrik Nemeth
och Christian Eklund som tog en liten brottningsmatch. Den avbröts snabbt men det gillade inte de båda spelarna. Det såg man.(Printz vs Gynge. FOTO ANDREAS GRANDIN)

…Det var verkligen ”sällanskyttarnas” match i kväll. Johannes Salmonsson har längtat och längtat sedan han gjorde mål den åttonde december senast och som han vrålade när pucken satt där

... 3-2 (9.43) Johannes Salmonsson (Fredrik Carlsson, Stefan Johansson). Lite grötigt framför DIFmålet, då passar ”Fish” bak pucken till Salmonsson som står ensam framför första stolpen och kan sätta trean.

.... Det var också mål och
snabbkvitterings kväll. Den här gången tog det bara 1.31 tills kvitteringen kom

... 3-3 (11.14) Andreas Holmqvist (Marcus Nilsson, Josef Boumedienne)
Nilsson trampar på i full fart längs vänsterkanten, går runt målet, lägger in en perfekt pass till Holmqvist som drar till med ett hårt dierktskott.

.... Bra läge för Johannes Salmonsson att avgöra efter 12.18 när han kommer fri men den här gången tog det stopp.


…Spelet blev väldigt avvaktande efter 3-3, kändes som båda lagen var rädda om poängen.

…Oscar Ahlström får ett kanonläge
med 1.24 kvar av tredje men stoppas av Christian Eklund, kommer nära Wesslau och brakar med ”Fimpen” i hasorna in i DIF-målvakten och målburen.

… Det var en sån här match
när man skulle vilja ge en bonuspoäng till båda lagen. Så jämnt var det.

FÖRLÄNGNING

… 4-3 (0.44) Johannes Salmonsson (Tobias Viklund, Oscar Steen)
Kyle Klubertanz går bort sig, till slut hamnar pucken hos Tobias Viklund som lägger pucken under Klubertanz till Salmonsson. Han tar emot, och lyfter in segerpucken. Det blev videokoll på det målet men ett snabbt okej.

Skotten i matchen: 42-22 (9-7, 18-6, 14-8)

13 kommentarer:

Kricke sa...

"Men varför ska man då ta det ett onödigt steg längre och gå in och markera på – den lugna- läktaren mot att folk står i trappan – på en ståplatsläktare - och skapa ett problem som inte fanns innan? Tröttsamt."

Nu får nu nog skaffa linser Marie. Ståplatsläktare har det inte funnits i Globen på de fyra-fem senaste säsongerna. Det gjordes ju ett försök med det men det slog ju inte väl ut. Nu är det bara sittplatser som gäller igen.

Sen verkar du vara ute efter att tjäna billiga poänger hos dina läsare genom att skriva som du gör. Du verkar dra dig för att sticka ut och att stöta dig med folk. Vi som inte är rädda för det har inga problem att se poliser i arenan. Det är snarare bara bra att de är där och håller koll på skräpet som hellre verkar gå dit för att provocera och bråka med polisen än att se matchen. Jag tror knappast polisen gör något utan att de först blivit utsatta för något själva.

Samtidigt - någon som vet om polisen löste entrébiljetter och om de nu var förbjudet att stå i trappan, varför stod de då där? Det känns lite B.
Sen tycker jag att AIK borde sluta ta extra betalt av oss skötsamma åskådare. Vi ska väl inte behöva bli bestraffade för att andra missköter sig. Jag hoppas verkligen klubben avser att betala tillbaka de 25 kr extra jag fick betala på min biljett för "polisiära insatser" som det stod på densamma.

"Det var en sån här match när man skulle vilja ge en bonuspoäng till båda lagen. Så jämnt var det."

Som sagt. Linser eller glasögon Marie. Ärligt, har du funderat på såna?

Vi andra som har normal syn och som är helt i avsaknad av vita dif-glasögon, såg att AIK var tämligen överlägset matchen igenom och framförallt i den andra perioden då dif blev rejält utspelat och tillbakapressat och AIK kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Bara det oförtjänta snorflyt som dif alltid har hjälpte laget från ett underläge med 4-1 inför sista perioden.

Sen är det ju lite pinsamt från domarkårens sida att de MÅSTE tydligen ringa på majoriteten av målen numera. När Hockeyligan införde möjligheten att göra det sades det att det skulle användas endast i UNDANTAGSFALL för att inte få avbrott i matherna. Nu rings det för minsta lilla grej. Det får ju en att fundera på hur många felaktiga mål som godkänts och hur många rätta mål som dömts borts genom åren sedan elitserien startade. Det måste ha varit åtskilliga.

När det gäller Gynges eventuella mål var pucken aldrig över linjen. Jag satt precis i höjd med målet och den känsla jag fick direkt var att pucken inte varit inne.

Kricke sa...

Angående jämn match förresten. Kollat skottstatistiken Marie? Allt annat än jämn...
Du borde ha klockat också hur länge respektive lag var i offensiv zon, då borde du ha märkt en kraftig övervikt för AIK.

Men vill man som sagt inte stöta sig med någon då påstår man att matchen var jämn, även fast den inte var det, lugnast så...

Anonym sa...

Ja det här var en av dina sämre rapporteringar Marie. Som Kricke säger, du är nog väldigt rädd för att kritisera fans.

Nej, det här var rent ut sagt sorgligt att läsa.

Marie Hallman sa...

Kricke och anonym: Eh nä jag är inte rädd för att stöta mig med någon som läser. Om du läst förr så vet du att jag fått rejält med skit av mina läsare för att jag klagat på de som bråkar, tänder bengaler och kastar bangers. De människorna vill jag inte se på en enda match. Ever.

Men. Klubbarna, Globen oc fansgrupperna har tillsammans med polisen fått bort de bråk som skrämde livet ur folk i de två derbymatcherna förra säsongen. Sedan har det varit lugnt inne på arenan, hur det är på stan vet jag inte. Men jag har sett alla derbyn sedan AIK kom upp senast och då har det varit lugnt inne på läktarna. Mycket sång och skön stämning.

Och jag tycker självklart inte att det ska bråkas. Jag har som sagt klagat då det var bråk på det som ände och på dem som var inblandade. Men nu blev känslan att polisen går längre än de behöver. Och det leder ingen vart, anser jag.

Det var ju lugnt innan de skulle in och markera.Visst vore det önskvärt om ingen reagerade utan bara sket i att polisen stod där, men så är det inte tyvärr och jag anser att bråket kkunde undvikits om polisen haft mer känsla för vad som funkar.

Och polisen skriver själva i sin rapport att de gick in för att markera att man inte får stå i trappan. Känns som att det finns viktigare saker att ta hand om och lägga energin på. Kanonbra tex att man tar folk som är narkotikapåverkade och därför inte ska vara i arenan och bete sig illa. Men varför gå in bland även vanligt folk i klacken (jo alla är INTE huliganer, tvärtom) och skapa en situation som är helt onödig bara för att markera? Jag tycker det är fel.

Och ståplats är det ju, om än med stolarna kvar. Om det nu är ett problem att folk står upp (även om jag har för mig attman fått okej till det) och är det så att man vill tvinga alla att sitta då får de sluta sälja klackbiljetter helt då. Då blir det tvärtyst i Globen,är det så alla vill ha det?

En match som slutar 4-3 på övertid får väl ändå anses som hyfsat jämn,. Det är inte bara skotten som avgör om en match är jämn eller inte.AIK har definitivt intiativet och är ofta steget före men Djurgården kommer igen gång på gång och jämnar ut siffrorna.

När det gäller videotittarna håller jag med dig, de borde klara att ta fler beslut själva. Jag själv satt dock långt upp i taket på mediaplatserna och där är det ju omöjligt att se något på detaljnivå så jag såg definitivt inte var pucken var någonstans. Men jag önskar de sa varför de dömer bort mål.

Marie Hallman sa...

Kricke Ps. Nu stötte jag mig ju med dig och anonym för övrigt. Och det drar jag mig inte för heller. Man kan inte vara alla till lags. idag är det du som tycker jag är en idiot och ser fel saker, i morgon är det någon annan. Det är smällar man får ta.

Jag skulle absolut kunna "sticka ut" som du kallar det och skrika högst och mest och försöka vara så extrem som möjligt. Men det är inget jag villgöra. Det är inte därför jag gör den här bloggen gratis, heltid, utöver mitt betalda heltidsjobb. Jag skriver det jag känner för, om det sedan retar dig eller någon annan kan jag inte göra mycket åt. Är det så, så är det så. Man får ta det med. DS

Anonym sa...

Till Kricke:

"Jag tror knappast polisen gör något utan att de först blivit utsatta för något själva."

Jag har alltid trott samma sak men har på senare tid blivit bevisad motsatsen..

Mathias sa...

Kricke

Så du tycker det är rätt av polisen att gå in på en läktare med dragna batonger och hjälmar? De som hände igår var helt och hållet polisens fel och var ren och skär brottsprovokation. Att polisen ger sig på oskyldiga och vill visa vilken MAKT polisen har är Stockholmshockeyn största problem just nu.

Igår trodde jag fan inte det var sant. Polisens beteende mot oss vanliga supportrar är skrämmande. En flicka igår fick bena sönderslagna, folk blev fan misshandlade på läktaren och blev omhändertagna för diverse saker. Folk blev bedda att följa med och ta pissprov och NÄSTAN all media fördömer oss supportrar för det som hände igår, och för att ha sabbat ännu ett derby!

Nästan alla.. förutom Marie Hallman som verkar vara den enda som förstår oss supportrar och vad vi blir utsatta för! Tack Marie för texten och det är skönt att någon har huvudet på skaft!

Till de som inte förstår vad som hände igår rekommenderas att läsa BLACK ARMYS krönika:

http://blackarmy.se/kollanyhet.php?nyhet=2691

Jupp sa...

Bra skrivet Marie!

Anonym sa...

Tack Marie, en av få "utomstående" som fattat vad det handlar om. Idioter som "kricke" kommer alltid att finnas. Inget att bry sig om.

Anonym sa...

Det finns både bilder och filmer på polis som slår åskådare som är påväg bort! Inte nog med att de slår det gör även något annat olagligt som att slå supportrar med FELVÄNDA batonger! Detta oerhört allvarligt, och eftersom det finns både på bild och film så hoppas jag verkligen att alla de anmälningar som kommer in blir väl behandlade.

Supportrarna är inte de farligaste på arenorna nu för tiden, nu är det polisen man ska akta sig för!

Angående matchen så var ajk det klart bättre laget. Som "tur" var så känns denna "förlust" mindre än vanligt då all ilska ligger mot polisen!

Marie Hallman sa...

anonym, jupp, mathias o anonym x 2: Tack för backup! Jag hoppas verkligen att polisen och klubbarna tar de klagomål som nu kommer in från vanligt folk på allvar. Så här får det inte gå till, då förstör man ju det fina samarbete som ändå har funnits och som har gjort att det har varit lugnt på hockeyn efter de två derbyn där det spårade ur.

Jack sa...

Bra rapport men jag förstår inte hur du kan få det till att det var en jämn match? AIK var helt överlägsna i princip 50 av 60 minuter och borde ha vunnit ganska enkelt under full tid. Så djurgården ska vara m y c k e t tacksamma över poängen. Den var inte förtjänt.

Polisen däremot. Vilka sopor! Nu står jag inte i klacken men det gick inte att undgå att se hur polisen provocerade fram bråk på båda sidor genom sitt agerande. Helt oförklarligt och det KAN INTE vara försvarbart att sopa på folk med hänvisning till att "gångarna skall vara tomma på folk"? Inte ens Stasi körde med så dåliga ursäkter!? Herre jösses!? Jag hoppas verkligen att klubbarna går samman och fördömer polisens agerande kraftfullt!

Anonym sa...

AIK har redan gått ut med ett utlåtande att de står bakom sina supportrar. Tyvärr har inte Djurgårdens säkerhetsansvarig Abbe Törslef (Babian) stake nog att göra samma sak. Eller så hatar han bara oss supportrar och vill få bort oss från klubben.