fredag 20 januari 2012

Rosén "Bara att ge honom pucken så gör han mål "


(Rosén. Och Sandberg där bakom som tycker att nummer 87 lägger perfekta passningar. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sjukt jämnt runt strecken nu. Linköping slog dessutom Djurgården i Cloetta center och petade ner DIF till nionde platsen samtidigt som AIK hoppade upp från tiondeplatsen och nu är det bara fyra poäng mellan sexan AIK och LHC på elfte platsen. Och spelarna har koll på läget.

– Ja det var tre ack så viktiga poäng. Varje vinst är så otroligt viktig och så otroligt skön så det känns hur bra som helst.

AIK tog emot Färjestad som kickade huvudtränaren Czarnecki dagen innan och Gnaget såg klart starkare ut i första. Och spelade nästan ut gästerna och vann perioden med 2-0. Fast Rosén håller inte riktigt med om att AIK var så överlägsna:

– Nja, spela ut vet jag inte. De hade ju sina chanser också men, jag tycker ändå vi har hyfsad kontroll på det. Visst har de en bra dag så kanske något av deras lägen hade studsat in där, de får ju en del lägen.

Men sedan känns det som att Färjestad kommer igen rejält i framför allt andra men även lite i tredje?
– Ja kanske i andra att vi började tumma lite på det här att få ut pucken innan vi började anfalla litegrann. Men jag tycker ändå i det stora hela att vi gör en bra match.

Vad är du mest nöjd med?
– Nä men… Arbetsinsatsen. Vi krigar enormt i både boxplay och i power play jobbar vi hårt istället för att lugna ner det som man gör ibland och i fem mot fem spelet så… är det bra. Arbetsinsatsen är det bästa i dag, slår Rosén fast.

Det var han som inledde målskyttet efter 5.27 med en man färre på isen:

– Jag tror pucken tar på backens skridskor och studsar ut mitt framför mål, så kommer jag rätt bra där och egentligen, bara skjuter framför mål och han är inte riktigt med i målet heller att pucken ska studsa ut där. Så han (Nihlstorp) blir väl lite överrumplad men det skiter jag i, ha, ha.

Du fick slänga dig runt ett varv samtidigt som du sköt också?
– Jomen det blev lite så, jag kom ju i fart, så vred jag runt och sköt så jag tappade lite balansen också.

Det såg ut som du snodde pucken men det gjorde du alltså inte?
– Nej, alltså han får ju pucken på skridskon, sedan studsar den ifrån han ett par meter. så att den låg rätt fri.

Hm, där sprack min tanke. Jag fick för mig att ni snodde pucken vid alla tre målen?
– Ja men vi kan säga det, ha, ha, skrattar Rosén med glimten i ögat innan han fortsätter:

– Vid tredje snor ju Gynge pucken, det måste man säga. Han är ju först på deras passback, back, sedan tappar väl deras back pucken också så då kommer han fri. Så det… kan man säga.

Vid 2-0 målet däremot var det ingen stöld av pucken:

– Nä för där spelar jag ner till Bång och Bång till Gynge så tog han ett varv sedan sköt han så där tror jag det blev rätt med assist och så! Men vid 3-0 fick jag först en assist var det någon som sa, men det fattade jag inte, jag var ju 20 meter från pucken. Men den tog de väl bort sedan. Den ska jag inte ha, säger Rosén.

Samarbetet mellan honom och Richard Gynge var som hela säsongen magnifikt även om Rosén inte gjorde någon passning från sin favoritposition bakom kassen vid målen den här kvällen.

Men varför gillar du att stå där bakom kassen och spela in till Richard Gynge?
– Nej men det är… man får ofta lite extra tid där, man får stå och leta så man kan lägga fram lite passningar framför mål. Så … det är kul att stå där.

Bara kul?
– Ja men det är kul att vara med och bidra och därifrån så är man ett rätt farligt hot ändå när man kan stå och måtta och se alla som kommer in mot mål, och backarna de måste ju vända sig om och titta ner mot mig och då vet de inte riktigt vad som kommer bakom ryggen så att det är kul att stå där och leka lite.

Du toppar poängligan (39 poäng som Nicklas Danielsson fast färre mål än honom), toppar assistligan (25 stycken, som Mikael Johansson men en match mer spelad) och så toppar Gynge skytteligan (ensam på 22 mål). Vad är det som gör att erat samarbete funkar så bra?
– Jag vet inte men vi tänker väl lika, vi vill ha mycket puck och vill spela framåt och anfalla och röra sig mycket och framför allt så har ju Gynge sjukt stäm när han får chanserna. Han sätter ju allt! Så det är bara att ge honom pucken så gör han mål!

Men är det du som sätter pucken perfekt på hans blad eller är det han som möter de perfekt?
– Det är han som möter de perfekt! Svara Rosén direkt men får genast mothugg:

– Nej, nej, sluta nu. Du passar dem perfekt. Gör perfekta passningar, flikar Christian Sandberg som sitter bakom oss in med ett jätteleende. Varpå Rosén nästan rodnar och bara slår ifrån sig:

– Nej, nej! Det hade inte spelat någon roll om jag så hade lagt pucken en meter upp i luften så hade han (Gynge) viftat in den på något sätt

Borde Gynge spela i Tre Kronor (i februari) tillsammans med dig?
– Ja jag vet inte men han har gjort otroligt många mål och leder skytteligan otroligt stort så visst är han väl kanske värd chansen men det är upp till Mårts och grabbarna att ta ut vilka den tycker passar bäst, säger Rosén diplomatiskt.

Men skulle eran kemi funka lika bra i den omgivningen som här?
– Svårt att säga liksom, det är ändå en nivå till med landslaget så men…

Och en annan tredjelänk i kedjan…?!
– Ja absolut men jag hade inte haft något emot att testa det. Sedan hur det hade funkat vet jag inte och så men vi får se.

Om Färjestad hade en sån kväll när allt går emot så hade AIK en sån kväll där det mesta stämde. När Rastislav Pavlikovsky åkte ut 2+2 för en klantig hög klubba fick Gnaget kämpa rejält för poängen. Och när AIKs boxplay funkar som det gjorde i dag, då är AIK rejält svåra att göra mål på. Det är tajt, hårt jobb, spelare som offrar sig till höger och vänster och visst klarade AIK det fyraminutersunderläget också. Något som stärker mentalt.

– Jam det är klart att det stärker oerhört. Vi känner att vi jobbar hårt och att vi får utdelning för det samtidigt som de blir lite mentalt nerdragna när de inte gör mål, de ligger under med två och det börjar närma sig slutet. Då får de fyra minuters power play och det händer egentligen inte så mycket så det är klart att de kanske blir lite mentalt tyngda av det samtidigt som vi bli stärkta.

Jag såg hur Christian Berglund stod och dunkade klubban i frustration där ett tag. Ser man sånt som spelare, att aha där börjar de bli irriterade?
– Nja, ibland så kanske man ser det, men det som du säger nu såg inte jag i alla fall men ibland ser man väl folk som är lite frustrerade.

Men får man ett mentalt överläge, när man ser att de andra börjar tröttna ur?
– Hm, äh, det är klart att det är kul att se det, för då vet man att de är frustrerade men å andra sidan så kan det går fort i den här idrotten. Så även om man ser att någon står och är frustrerad så kan man inte bli för glad och nöjd och tro att det är klart, säger Robert Rosén.

Hans förvandling från glasspinne djupt ner i Modofrysen till glödhet i AIK är fantastisk. Allt funkar och redan nu har han har han gjort 14 poäng fler än det blev i Modo förra säsongen.

Är det Gyngeeffekten? Eller något annat?
– Det är väl kanske både och, ha, ha. Nej men förhoppningsvis så har jag ju utvecklats och samtidigt så har vi haft ett fantastiskt stäm i vår kedja så pucken har trillat in, så det är säkert en blandning.

Varför funkar det så extra bra här?
– Jag vet inte men jag har ju fått ett års erfarenhet och vet vad som gäller och som jag sa så, har jag förhoppningsvis blivit lite bättre samtidigt som jag får ett otroligt stort förtroende och tycker att allt är skitkul för tillfället.

Var det inte skitkul i Modo då?
– Jo men det är ju alltid ännu roligare när det går bra och man känner att man är med och bidrar mer som i AIK. I Modo spelade jag ju bara lite då och då. Visst var det också kul, det är inte det jag säger men man kände ändå inte den här delaktigheten.

Nu är ni sexa i tabellen och har – kanske viktigast - plus åtta i målskillnad samtidigt som alla andra runt strecket har minus i målskillnaden?
– Ja det ser bra ut nu. Och vi är inne i ett skönt stäm, så nu jobbar vi uppåt.

Hur viktigt blir målskillnaden tror du?  
– Nämen det är otroligt viktigt, som en extra poäng kan man säga.

3 kommentarer:

Jarosch sa...

Djurköping! Haha underbart val av ord. Passar så bra på alla sätt och vis.

Anders sa...

Hej Marie, Tack för ytterligare ett bra reportage samt en intressant interviu.

Marie Hallman sa...

Jarosch: ja hjälp man vet att man är trött när man börjar göra nya konstiga ord och inte ser hur fel det blir ha ha , ändrade i morse. Tack för påpekandet!!!

Anders: Tack själv för att du läser :)