måndag 30 januari 2012

Pär Mårts om ... de som kom och inte kom med i truppen till Oddset Hockey Games

Det hände mycket idag (kommer mer om DIF under kvällen), men först ut var i alla fall Tre Kronors förbundskapten Pelle Mårts som presenterade den trupp som han tagit ut till Oddset Hockey Games.

Och han sa så här om…


… att det inte finns med någon spelare från JVM-guldlaget i truppen:

– Vi hade tänkt ha med några juniorer som inte konkurrerar med seniorerna. Steget är ofantligt stort för många men har man den talangen som många av de här spelarna har så känns det som att man kan ta det här steget. Men, sedan har vi tittat på de här juniorerna och tycker inte att de är i form riktigt för att spela i Tre Kronor just nu. De går på sparlåga i sina klubblag, de försöker spela bra men har inte riktigt återhämtat sig och vi tycker inte att de orkar göra bra ifrån sig riktigt och då kanske det förstör mer för dem än vad det ger dem och därför är de inte med.

… varför Martin Thörnberg och Niklas Persson inte är med i truppen:
– Thörnberg är skadad och Persson har lite grejer som hänger över sig i sitt klubblag plus att han har en ny familjesituation så han har bett att få stå över den här gången. Han har varit med i alla turneringar de senaste åren så det kanske bara är bra att han får kliva åt sidan så att han kan vara med och konkurrera med ny kraft senare.

 … vilka andra målvakter som var nära truppen:

– Den som var absolut närmast var Johan Gustafsson i Luleå, som vi har bollat mycket med. Men vi har en liten magkänsla bara, han är den av JVM-juniorerna som är på högsta nivån fortfarande men han spelar inte alla matcher. Luleå spelar med båda så hur ska då vi kunna välja?

– Erik Ersberg var vår förstemålvakt när vi åkte till VM i våras, sedan lyckades han inte, då tog Viktor Fasth chansen och klev fram. Men Erik ser vi inte (då han spelar i KHL) vi får inte känna på honom och så dålig var han inte att han ska skrotas. Han har gjort det otroligt bra i vinter i UFA så vi tycker att vi får ta med honom nu så fatt vi får titta på honom.

 … Linköpingsbacken Magnus Johansson, som Mårts själv varit tveksam på om han platsar eller inte:
– Jag är inte säker men han är med, så platsar gör han väl. Hans mål är att vara med på alla turneringarna eftersom det ger honom mycket och håller igång honom på en hög nivå. Och tittar vi runt så var är våra rightbackar? Erik Karlsson kommer säkert gå långt i NHL-slutspelet, Rundblad – där vet vi inte, spelar han? Spelar han inte? Petrasek har varit från och till och Magnus vill vi ta med och spela igång. Han ska vara med för att vi ska kunna ta honom till den nivå han ska vara på.

… Jonas Frögren, Färjestad som ingår i laget:
– Han lyckades spela så ofantligt bra i senaste turneringen. Han var vår sheriff och det var kul att se hur han tog bort storstjärnorna.
 
… vilka övriga backar som låg bra till?

– Jag tycker att Tobias Viklund var bra i Ryssland och bra i senaste derbyt, så han fanns med, sedan har bland andra Johan Fransson, Luleå, funnits med i diskussionerna. Han har inte fått allt att stämma men har många uppsidor.

 … Magnus Kahnberg och Patrick Zackrisson som båda är uttagna:

– Magnus är en skicklig spelare som blev skadad senast när han skulle vara med. Har lyckats bra på den här nivån. Det var inte jätte lätt för Zacke att komma in men han börjar äga tröjan mer och mer.

… Fredrik Petterson, Joel Lundqvist, Jakob Silfverberg, Nicklas Danielsson och Jonas Andersson som också finns med i truppen:
– Fredrik Pettersson är en ny kille för mig, han står för något och har gjort det bra i Frölunda. Han står för intensiteten, det här spelsättet vi vill ha med mycket fart och förtjänar platsen. Joel är också en krigare, han skulle vara med förra gången när käken fick sig en törn. Också en kille man kan gå ut i krig med och känna att ryggen är skyddad.

– Silfver har inte varit med men han har haft skador på olika ställen. Nicky D är också en kille som äger tröjan nu, det ska bli intressant att se honom i Tre Kronor och han deltar på ett annat sätt nu. Är även användbar i pp. Jonas kan också bättre men ser man sekvenser i matchen så är han där och är väldigt bra, det ska vi få att hända oftare.

… Andreas Jämtin:

– Jämtin är vårt eget kärnkraftverk. Ibland undrar man vad som händer, han kan vara på väg att förstöra matcher när han skriker och är här och där men på något sätt har han lärt sig att tygla sig själv. Han ställer krav på både andra och på mig.Sedan när vi var i Finland så tog han mig åt sidan och gav mig en avhyvling också och sa att jag inte nöjd med dig när du gör på det här sättet. Det var kul att han kom och tog sitt missnöje direkt med mig. Han gick och grubblade ett tag, sedan tog han mig åt sidan och gav mig en lärdom också. Han är kul att jobba med på så sätt.

… att Tony Mårtensson gör comeback i Tre Kronor:
– En nykomling för i år. Tony har gjort det otroligt bra i Ryssland, har gjort sin kanske bästa säsong. Förra året ville han ha en säsong utan spel i landslaget, han hade spelat så många VM i rad att han behövde hitta en återhämtningsperiod, för att hitta tillbaka till sin standard. Men nu finns det ett sug, han säger att han kan tänka sig både ytterforward och center. Var han ska spela vet jag inte än, vi ska titta på det.
 
… att även Mattias Weinhandl gör landslagscomeback:
– Det är en som det också har funnits ett sug hos att vara med igen. Mattias har haft en liten hjärnskakning, det har oroat lite men han hinner spela sex matcher. Sedan var vi oroliga att klubben skulle säga nej men de var positiva till att han får bra tärning så vi håller tummarna där-

… Vilka som var nära att ta en plats:
– Micke Johansson i Färjestad är kreativ och bra. Robert Rosén gjorde det bättre än jag trodde han skulle göra senast. Han hann med och hade en intensitet att leverera. Jocke Lindström skulle kunnat ha varit med och nosat. Även Fredrik Warg fanns med, han gör det bra i ryska ligan. Sedan vet jag att Gynge fanns med, i alla fall hos er i media. Men på något sätt så… han är en målskytt naturligtvis men jag vill att han ska få debutera på ett annat sätt. Det är inte så lätt att komma in på en sån här turnering och hemmaplan och känna att man ska vara den där målskytten som alla väntar sig. Han kanske måste få komma in och debutera på ett annat sätt.

… varför Richard Gynge inte platsade nu:

– Jag tycker att han är en god skytt så, men det är inte bara göra mål jag är ute efter utan det är att skapa chanser också. Så jag ser lite skillnad på att sätta upp folk i andra lägen och ha annat tänk när man skjuter.

… om det inte vore kul att testa Rosén och Gynge ihop i landslaget?
– Jo det hade varit intressant. Men det är lite smak och tycke här och för mig blev det här bästa laget och tyvärr hamnade de utanför.

… om det är erfarenheten av landslagsspel som det hänger på för Gynge? 
– Ja det kan det vara, att man inte har spelat i ett landslag förut och vad händer när allt går fortare, alla är starkare och spelet är annorlunda och så här. Kommer man till samma sorts lägen som man gör här hemma?

… Hur Gynge ska kunna få komma in i landslaget?
– Ja då kanske han får börja under våren, vi har ganska många landskamper innan VM och det välkomnar jag jättegärna att han är med där om han håller samma standard då.

… Oddset hockey Games är sista stora testet innan valet av en VM-stomme:
– Äh jag vet inte, det händer jättemycket under våren också. Jag hoppas att vi inte ska måla fernissa på den här truppen, utan det kanske kan komma någon… Richard Gynge… som kommer in sedan och går hela vägen. Och då är det väl bra om det är så, men det är klart att det här är ett jättestarkt lag och ett sätt för de här killarna att se till att NHL-killarna inte tar plats för att vi (de här spelarna) gör så bra ifrån oss. Så jag tycker att de här killarna har det lite förspänt som är uttagna nu. Det är bara upp till bevis lite grann.

2 kommentarer:

Mv-Nicke sa...

Ersberg spelar väl inte i NHL utan i KHL?

Marie Hallman sa...

MV Nicke: Precis. Såg inte att det blev fel där, sorry ska ändra!