måndag 30 januari 2012

DIF:s presskonferens del två: Tomas Montén

 
(Montén. FOTO JIMMY PETERSON/ARKIV)


Tomas Montén om…

… det har varit otydligt tidigare om hur Djurgården ska spela?

– Nä alltså… jag har varit med under en lång resa och… det som det handlar om är var vi är i dag och vad vi behöver göra från och med nu för att få de här 22 spelarna att prestera så bra de kan och börja vinna matcher. Det är därför vi behöver ändra och vara lite annorlunda i spelet kanske. Sedan är det framför allt våran, vi får chansen att sätta prägeln på laget lite grann så att det är väl egentligen det jag kan tycka.

… vad som är skillnad nu mot tidigare?
– Det som vi väl bestämmer oss för att köra, det ska följas till hundra procent. Vad vi bestämmer oss för får ni se i morgon (mot Modo borta).

… vilken roll Montén får?
– Jag kommer ha samma jobb som jag har haft under de här tre åren, så för mig blir det ingen skillnad alls förutom att jag får jobba med Tony och Nichlas istället för med Hardy och Micke, så det blir samma arbetsuppgifter för mig.

… de andra fick gå, Montén fick stanna. Och vad ledningen gav för förklaring till det?
– Ja… jag fick ett samtal i går kväll att jag skulle komma på ett möte, där jag fick presenterat för mig det som står på hemsidan och som ni har fått. Det de sa till mig var att de ville att jag skulle fortsätta göra den roll jag har gjort tidigare och dessutom så har jag och Tony jobbat ihop en del tidigare (i J20). Vi känner varandra väldigt bra, har även coachat ihop innan. De tyckte att den kopplingen var värdefull att behålla. Sedan om det är plus eller minus det kan inte jag avgöra. Jag har varit med under framför allt det här året men även åren innan så det jag kan bidra med är lite rutin också då.

… att inte Montén själv blev huvudtränare efter Hardy och säsongen ut?
– Det är inte min sak att tolka… jag vet inte. Jag fick en fråga om jag ville behålla mitt jobb och då sa jag att ja det vill jag göra. Och då… jag har väl kontrakt till sista april. Sedan blir det väl inte så mycket längre än så. Men det är skit samma, det är längre fram. Nu gäller det att börja prestera och vinna matcher för Djurgården. Det är det som det handlar om.

… varför det tagit så lång tid att se en tydlighet i spelet?

– Oj, vilken fråga… men jag tror att det handlar om att, utifrån den situation vi är och det laget vi har så måste vi göra de här förändringarna nu. Spelmässigt. Det som vi jobbade med och som vi har haft under 2, 5 år, som var tydligen var väldigt tydligt för två och ett halvt år sedan när vi gick till final, det har inte fungerat riktigt. Därför måste man göra en förändring och göra något annorlunda. Det har bara inte fungerat.

… vilka spelmässiga förändringar som ska göras?
– Vi har väl provat en hel del grejer under säsongen men det som vi försöker nu, som vi gjorde idag var att försöka få lite mer fart i spelet, lite mer aggressivt försvarsspel, att försöka komma upp snabbare i banan, sätta press på motståndarna tidigare och försöka vara tydlig i spelet. Alltså att vi gör en grej. Och gör vi det vi ska så ska alla veta vad, det är väl främst det vi har försökt idag, att få lite fart och lite energi i spelet.

… hur viktigt det är att få in nya spelare innan deadline?
– Nej men vi har ju några spelare som varit frågetecken och några som har varit lite skadade så det är klart att med en grupp som är i ett utsatt läge, som är lite stukad så är det aldrig fel att få ett litet plus till gruppen, ett tillskott och då pratar jag om ett tillskott i form av en spelare. Samtidigt så vill vi inte ha vad som helst utan det är viktigt att det är rätt person och rätt spelare men det ligger inte i våra händer. Så i dagsläget så vet vi vilket lag vi kommer att spela med i morgon, mot Modo borta. Sedan vad som händer efter Modo i morgon det får vi se.

… Han fått besked om att han inte är kvar nästa säsong.
– Ja. Eller besked har jag inte fått, det har jag förstått själv. Jag har varit ganska tydlig i mitt första samtal med Djurgården, att jag var inte intresserad av att stanna kvar (nästa säsong) i den roll jag har i dag. Och då var det ganska tidigt klart att det inte såg mig som en headcoach inför kommande säsong och då var det, då hade vi inget mer att ge varandra. För mig är det sista april som gäller och det gäller att prestera så bra man kan fram till dess så får jag se vad som händer.

… vad har din känsla varit under helgen? Att nu ryker vi?
– Nej, den känslan har vi inte haft och det kanske har med Djurgårdens historia att göra, hur man hanterar det och sådär. Samtidigt så vet man ju att det är en prestationsbaserad bransch och presterar man inte så riskerar man att få lämna in. Men det är klart att när vi fick samtalen i går kväll, när vi blev kallade till mötena så pratade vi lite. Eller jag och Micke pratade väl efteråt och var som vi sa till varandra att vi får se. Antingen blir vi kvar eller så får vi gå, det var väl det vi visste. Det enda vi sa till varandra egentligen var att ingen av oss skulle sluta självmant. Det var ingen av oss som ville lämna och fly.

Inga kommentarer: