lördag 21 januari 2012

Emil Lundberg: " Vi krigar ner dem hela tiden"


 (FOTO: GUSTAF BRUNDIN)


Uttagen till Team 19 landslaget på torsdagen, 1+2 när SSK nollade Bofors på fredagen. Snacka om att helgen börjat bra för Emil Lundberg.

– Jättekul men andra halvan av säsongen har gått mycket bättre för både mig och laget. Jag har fått spela mycket mer, har fått mer förtroende. Jag hade väl typ tre poäng efter att halva serien var spelad, nu har jag väl 15 poäng. Det har trillat in en massa poäng. Jag har fått göra mål, har fått spela viktiga lägen och då trivs man som spelare också, säger SSK-forwarden.


Vändningen kom när han fick nytt kedjesällskap:

– Det var väl en andralina, fast vi egentligen inte har första och andralinor och så men det var en av pp-femmorna, jag fick spela både pp och boxplay och då när jag spelade allt, då fick jag mer speltid, då skapar man mer chanser och då kommer poängen.

Men varför funkade just den kedjan?
– Jag vet inte varför men jag hade väl lite tur också som gjorde en bra match när tränaren satte upp mig i en annan kedja. Sedan fick jag vara kvar och då fortsatte jag växa in i det. Det är bara jättekul och det är bra konkurrens i laget, man måste verkligen kriga för att behålla platsen. Det gillar jag, det är jättekul, säger Lundberg.

Som var en av de tongivande spelarna när serietvåan tvålades till med 4-0 i Scaniarinken:

– Jag tycker att vi visar den bästa lagmoralen som jag har varit om. Vi krigar ner dem hela tiden. Det var en rätt ful match, de spelar fult hela matchen. Det är mycket efterslängar, vi står upp och ger inte igen utan vi utnyttjar i stället de utvisningar som de drar på sig. Vi gör 1-0 i fem mot tre och ett till mål (4-0) i pp (fem mot fyra). Och de lägena får vi tack vare att vi fortsätter kriga medan de tappar huvudet ganska mycket. Det var skönt.


  (Flodqvist och Davis visar fighting face. FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Men även SSK fick matchstraff. Det delades ut totalt fyra, i andra fick SSK-backen Alexander Ytterell och Boforsforwarden Alexander Viklund fick game penalty efter en roughing och i tredje fick SSK-forwarden Greger Hansson och Boforsbacken Nic Plastino varsitt game penalty för att de slängde handskarna och slogs.

– Ja, jag vet inte… det var en grinig match hela vägen. Vid match penaltyt där så är det en av dem (Plastino) som kastar handskarna och vill slåss med Greger. Han försöker mest försvara sig och tog sedan ner killen. Jag tycker det är larvigt att det blir avstängning efteråt för det var inte mycket till slagsmål direkt. De fick inte in så många träffar, stod mest och puffade så det är lite hårt mot båda att bli avstängda. Men så är reglerna (kastade handskar = matchpenalty) och det är ju bara att acceptera.

 
  (Strudwick fick sy kinden-FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

 Sedan rann blodet från backen Jason Strudwick hörde jag? Och på dig?
– Ja, det var ett par olyckshändelser. Strudwick fick en hög klubba, jag tror hela kinden öppnade sig så de fick häfta ihop kinden. Men det var en olyckshändelse, deras kille kom direkt efter matchen och bad om ursäkt.

 

  (Lundberg fick limma hakan. FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Din smäll då?
– Ah. Det var inte så allvarligt. Deras kille skulle rensa ut pucken men fortsatte svingen och då fick jag klubbspetsen på hakan. Men den limmade de ihop snabbt. Det var inte så farligt, de fick stopp på blödningen direkt.

Hur gick det med Jason då?
– Han gick väl av och sydde eftersom det var precis i slutet av matchen men han är hård och tuff och blir bara snyggare av det där, ha, ha.  Klubban träffade kinden ovanför läppen men som sagt. Båda smällarna var oturliga, båda killarna bad om ursäkt direkt efter, det var lugnt.

 
 (Inte lätt att diskutera med store Strudwick. FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

 Desto roligare var då Emil Lundbergs poängskörd, dels 2-0 målet efter 41 sekunder av andra och så två framspelningar – först till Robert Sabolic 1-0 och till Andreas Hjelms 4-0 i slutet av tredje.

 Målet såg ut så här:
– Jag tror det är Viktor Lööv som driver upp pucken, han får fram den till Flodan (Thom Flodqvist) som får fram pucken till mig. Det blir en två mot etta, det är ganska högt upp i zonen. Jag skjuter och Belissimo glider åt andra sidan så jag får in pucken på bortre hörnet.  Det var en helt okej pass från Thom, ha, ha.

Assisten då?
– Ett var i pp (4-0), jag skjuter på bortre benskyddet, pucken studsar ut till Hjelm som stänker upp pucken fint i nättaket. Sedan (1-0)  är det Julle (Julian Jakobsen) som passar till mig, jag skjuter två gånger, sedan kommer Sabolic och skjuter in sista slagskottet, berättar Emil Lundberg.


  (Huda hejar från sidan. FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Men det var inte bara offensiven som funkade, defensiven och framför allt Sebastian Idoff var lysande. Eftersom Julius Hudacek höll sin sjätte nolla i senaste matchen var det många – även den här bloggen – som förvånad undrade varför man inte lät slovaken fortsätta utan istället ställde Idoff i mål. Men det visade sig vara ett klockrent beslut. 

– Ha, ha, ja det får ni nog göra men jag tror att vi har två av seriens bästa målvakter! Vi i laget har fullt förtroende för båda två och med det spel som Idoff visar i idag så är han minst lika bra som Hudacek. Vi vet var vi har dem och att de kliver fram när det behövs som mest. Jag har inte sett någon spela så bra som Idoff gör i dag tror jag. Huda var lika bra senast i och för sig och det behöver man när det är så här tajta matcher och så tajt i tabellen som det är.


  (Idoff. FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Vad gjorde Idoff bra tycker du?
– Att han pratar med alla, han släpper inte särskilt många returer, han sprider ett lugn i försvaret. När han uppträder så proffsig i allt som han gör så är laget nöjda. Och han gör några sjuka räddningar, såna som man inte tror att en målvakt kan ta över huvudtaget. Han kliver fram och visar vägen och det hjälpte laget.


  (FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Så ni i laget var inte fundersamma på varför det var målvaktsbyte inför matchen?
– Absolut inte. Vi tränar ju med dem båda varje dag, vi ser att båda är lika bra på träningarna. Vi visste att Idoff kommer gå in och göra bra ifrån sig och visa alla som inte trodde på honom vad han kan. Vi har fullt förtroende för båda, de är bra båda två, de krigar om att få stå och när båda gå så här bra ifrån sig så får Johan (Strömwall, tränaren) svårt att välja vem han ska ta ut, säger Emil Lundberg.


  (FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

Själv kan han som sagt glädjas dubbelt. Den trupp som Roger Rönnberg tog ut i går, till en fyrnationsturnering i Schweiz är ett första embryo till nästa års JVM-trupp. Det ger inga garantier att vara med där men uttagningen innebär ändå att Lundberg är med i resonemanget.

– Ja men jag visste inte att jag var uttagen först! Jag fick ett SMS från mig agent efter träningen och gick in och kollade på swehockey och blev glad. Jag är stolt över att få representera landslaget och att få spela i JVM nästa år skulle vara hur stort som helst. Jag hoppas på en bra turnering så att Rönnberg får upp ögonen för mig, så man kan ta en plats i JVM-laget nästa år.

Och nu är du med i resonemanget?
– Ja, precis. Nu ska jag bevisa att han har tagit ut rätt spelare till den här turneringen. Det är bara att kriga på. Jag har bra självförtroende just nu och hoppas göra en bra turnering. (FOTO: GUSTAF BRUNDIN)

 Lyfter din uttagning till Juniorkronorna ditt spel i SSK också tror du?
– Det tror jag absolut. När man varit med i landslaget kommer man alltid tillbaka med bra självförtroende. Det är kul för grabbarna i laget också, de tycker också att det är kul och att det höjer alla i laget.

8 kommentarer:

Coffe sa...

Målen (Lundbergs assister) har blandats ihop lite. Hjelm gjorde 4-0 och Sabolic gjorde 1-0. Annars grymt jobbat!

Marie Hallman sa...

Coffe: jupp det vart fel där, har ändrat, tack :)

sjoholmthomas sa...

Grymt kul läsning. Jag såg tyvärr inte matchen igår, (bara ett målsammandrag). SSK-krigarna viker inte ner sig, Idoff storspelar, vi slår 2:an i tabellen och klättrar i tabellen - nice!.
Emil Lundberg kommer med all säkerhet att bli en storspelare. Jag ser vissa likheter med en viss Videll. - fast bättre ;)

Guz sa...

Tack för en bra intervju! Min absoluta favorit i ssk är just #93 och har vart så hela säs. Det är roligt att gå på hockey igen!

Anonym sa...

Meddelande till alla elitserieklubbar:

Lundberg är helt värdelös och slår små barn och stjäl deras leksaker. Har också hört att han äter pizza varje dag samt har grava alkoholproblem. Så det är nog ingen bra idé att värva honom.

Slut på meddelandet!

Peter sa...

"Men så är reglerna (kastade handskar = matchpenalty) och det är ju bara att acceptera."

Det är korrekt men uppenbarligen så gäller det bara ibland, ta bara uppgöelsen mellan Mats Lavander och Robin Persson där båda slänger handskarna och både två får in rätt bra träffar men ingen av de får match penalty utan "bara" 2+10 och 2+2+10.

Vilket jag tycker är bra men det blir ju så inkonsekvent, vad är det man ska förhålla sig efter?

Malin sa...

Haha! Bra där :)

Marie Hallman sa...

sjoholm: Ja det var en stark insats!!

Guz: Härligt! Tack själv för att du läser. Ska bli kul att följa Emil i fortsättingen

Anonym: Ha ha

Peter: jamen inkonsekvent är ju DN:s signum. Marcus Nilson kastade handskarna men slogs aldrig = tio minuter, sedan finns det de som kastar, slåss och i nte får något. Man vet aldrig värsta lotteriet

Malin :)