söndag 8 januari 2012

Månsson: "Har man dåligt handledsskott så får man ta en slagga"


 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Malmö vann första mötet mot SSK nere i Malmö på straffar. Den förlusten tog SSK revansch på i dag (söndag) när Mathias Månsson avgjorde straffläggningen med ett slagskott:

– Jag hade bestämt mig innan vad jag skulle göra, har gjort den här varianten några gånger innan och brukar sätta den. Jag åker i sidled, drar pucken och försöker skjuta högt. Om man har ett dåligt handledsskott så får man ta en slagga, konstaterar Månsson.

Malmö vann som sagt första mötet på straffar, i match två spelade SSK ut gästerna och vann med 4-1. Tredje mötet lagen emellan blev mer likt det första. Jämnt och avgörande på straffar, där Månsson var den enda av de åtta straffskyttarna som satte sin straff i mål.

Men den stora dramatiken var innan då Malmö ledde med 2-0 efter 12.38 av tredje. SSK reducerade sedan genom Julian Jakobsen efter 15.22 av slutperioden och med bara nio sekunder kvar såg Andreas Hjelm till att tvinga fram en förlängning, som blev mållös.

– Det var en tajt match. Den kunde ha slutat lite hur som helst. Det var skönt att få vända på slutet och kvittera med bara nio sekunder kvar. Det är ju fantastiskt bra, säger Mathias Månsson.

Vad hände vid kvitteringen?
– Vi fick ett bra tryck på kassen, vi var sex mot fem och de fick inte ut pucken, utan vi höll kvar den, sedan hade Hjelm en bra skott fint där, samtidigt som det var mycket folk på kassen från oss. Det var jäkligt skönt.

Bonuspinnen var SSK:s första den här säsongen, vid de fem andra matcherna som har slutat oavgjort vid full tid har två förlorats på övertid och tre i straffläggning.

– Varför? Ingen aning, men straffar är ett jäkla lotteri. Det var så klart skönt att vinna den trend vi har haft och Huda (målvakten Hudacek) släppte inte en enda straff. Han var perfekt, säger Månsson.

De sa i Viasatsändningen att du tjatade dig till att få köra er fjärde straff?
-Nja, jag brukar säga att jag vill gärna ta en. Senast missade jag, den här gången satt straffen. Men tjata vet jag inte om jag har gjort, men man får göra sin röst hörde om det ska bli något.

 SSK har blandat och varvat seger och förlust – varannan match – de senaste sju matcherna. Men Mathias Månsson tycker inte att resultaten speglar hur det sett ut i alla matcherna:

– Sist mot Oskarshamn spelade vi också bra men förlorade på straffar. Det är tuffa matcher varje gång men efter juluppehållet har vi varit bra i alla matcher. Men vi har haft lite oflyt också. Som mot Leksand, där vi förlorade 1-3. Den borde vi ha vunnit men vi hade världens oflyt, de hade ingenting, skapade ingenting men gör ett mål i öppen kasse, ett i pp och så får de ett mål där vi gör ett felbyte men så får de friläge.

Vad har varit bra i matcherna?
– Hela laget känns mer homogent, vi har bra konkurrens i laget om alla platser, då blir a-laget bättre. Så är det.

Vad har nyförvärven Strudwick och Pisani tillfört förutom att de är bra hockeyspelare?
– Rutin! De har varit med förr och har spetskompetens. Sedan får man ge Pisani lite tid. Han har inte spelat så mycket i år men man ser att han har mycket hockey i sig. Det ser man på kvalitetsspelare som han. Han har ett bra skott, är en bra skridskoåkare, har ett bra spelhuvud och är lite småful. Han har alla såna där smågrejer, sedan har han gjort över 500 matcher i NHL och det säger sig själv vad man kan då. Man spelar inte så många NHL-matcher om man är dålig Och att han gjorde 19 mål i ett slutspel där borta, det är saker som talar för sig själv. Sånt försvinner inte. Sedan är det ju skillnad på att spela i NHL och i allsvenskan...

Straffsegern över Malmö gör att SSK nu bara är en pinne från den sista playoffplatsen. SSK har 16 matcher på sig att ta sig över strecket.

– Men vi siktar inte bara på att ta den sista platsen till play off, det är ett lag ovanför att komma ifatt också, säger Månsson och tänker på sexan Oskarshamn som just nu är fyra pinnar före SSK.

Att det blev en bonuspinne mot just Malmö? Det satt bra, menar SSK-forwarden.
– För mig personligen så spelare jag för att vinna alla matcher, sedan spelar det ingen roll om vi möter Malmö eller Västerås, men när det är som idag, hockeyns match med mycket folk på läktaren då är det så klart lite extra kul att spela.

Att ni kom ännu en poäng närmare sjundeplatsen, stärker det mentalt?
– Äh, jag tror det mest var bra för oss själva att se att vi kan vända en match i slutminuterna och kriga oss till en seger. Det är inte många som åker ner och tar poäng i Malmö, så det var bra gjort. Vi gör en bra bortamatch.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt underbar seger men om vi ska va ärliga: åker inte typ alla ner till Malmö och tar poäng?

Heja Sport

Marie Hallman sa...

anonym: he he jo jag tänkte samma sak men det han menar är ju att de har ett grymt lag Malmö och det har de ju. Egentligen, om man ser till var och ens meriter

Anonym sa...

Hej Marie! Kul att du är tillbaka. Antar att du har haft det bra! :)

Det går rykten om att det kommer bli förändingar hos DIF. Spelare ut och spelare in. Den som ska vara på väg bort är Marcus Carlsson. Tydligen ska Malmö vara intresserade men vill inte ta hela hans lön.

Både Hardy och Janne har ju gått ut i Media och sagt att DIF behöver en poäng FW. Kan du kolla med Janne om dom forf leter nu när Åberg och Mika är tillbaka?

/ Jonas

Marie Hallman sa...

Anonym: Jotack jag har haft det kalas! Det har ryktats om Mattias Carlsson hela hösten och när jag frågade i november fattade inte Järlan någonting. Kan ju ha hänt saker efter det men jag har inte hört något själv än i alla fall. Ska lyssna lite.

Anonym sa...

Tack Marie!

Marie Hallman sa...

Anonym: Verkar inte som MC kommer lånas ut till SSK i alla fall, se artikeln ovanför om Nygårds svar där.