söndag 22 januari 2012

Gynge: " De tar inga risker direkt "


(Gynge fotad vid ett tidigare tillfälle. WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Det spelar ingen roll vem Luleå ställer i mål. AIK har svårt för norrbottenslaget ändå. Men det är inte enbart målvakternas förtjänst:
– Nä det är mer att de spelar ett väldigt tajt försvarsspel som gör det svårt att komma ini slottet, de gör inga misstag och tar inga risker direkt. Och så offrar de sig väldigt bra för sin målvakt, säger Richard Gynge.

Som lustigt nog har gjort mål mot de flesta lagen i elitserien och så här långt bara gått mållös från matcherna med Luleå och Skellefteå. Så här långt har det blivit ett mål mot Brynäs, fyra mot Djurgården, fyra mot Färjestad, tre mot Frölunda, ett mot HV71, tre mot Linköping, två mot Modo, tre mot Timrå och ett mot Växjö:

– Jasså, ha, ha. Det är nog en slump. Det är bra att vi har lite tid på oss, så kanske jag kan ändra på det här i sista mötet (med Luleå), he, he.

 AIK har sex segrar på de tio senaste matcherna, varav två på övertid. Senaste fem har Gnaget dock fått kämpa lite extra då det blivit vinst på övertid, förlust, vinst på övertid, vinst och så förlust igen. Men något varannandags lag har AIK inte blivit säger Gynge:

– Nej det tycker jag inte. Vi spelar ändå hyfsat bra i går (mot Luleå) och kunde ha vunnit med lite mer flyt och skärpa vid avsluten. Vi spelar bra försvarsspel även om vi slarvade ett par gånger mot deras backar så att de kunde göra två backmål. Sedan när de fått 2-0 så kan de ställa om till försvarsspel och det gör de jäkligt bra. De chansar inte och gör det väldigt enkelt.

 Den redan heta streckstriden blev i och med gårdagens resultat ännu hetare - och tajtare då Linköping tog två pinnar och Färjestad en samtidigt som AIK fick med sig nada.
Nu skiljer det bara tre (!) poäng mellan sexan Växjö och elvan Djurgården.

Så här ser det ut:

6 Växjö 40 matcher, 59 poäng, -7
7 AIK 40 matcher, 58 poäng, +5
8 Modo 41 matcher, 58 poäng, -3
9 Färjestad 39 matcher, 58 poäng -7
10 Linköping, 41 matcher, 56 poäng, -10
11 Djurgården, 39 matcher, 56 poäng, -13

Som ni ser så haltar tabellen rejält och framför allt DIF och FBK har ju lite andrum – än så länge – att man har fler chanser kvar att ta poäng än t.ex. Linköping.

Nu är det ju inte säkert att lagen tar de poängen så visst är det en nagelbitare som väntar fram till 6 mars.

– Men som jag har sagt förr så försöker jag att inte kolla på tabellen utan jag tar en match i taget och kämpar på, säger Gynge.

Men är du aldrig sugen att kolla?

– Nej, bara om man vunnit några på rad kanske…

AIK har ju varit i tuffa lägen med måste matcher de senaste fyra, fem säsongerna. Är det bra eller dåligt?
– Jag tror att vi kan ha lite nytta av det, vi har klarat av det förr. Det är bra att ha lite rutin från det, och framför allt att vi har lyckats varje gång.

Vad säger Roger Melin när det är sånt här läge?
– Han säger väl mest samma som jag att vi tar en match i taget och koncentrerar oss på det vi kan påverka och det är vår egen insats.

Eldar han på något i båset, under till exempel matcher som i går? Han ser ju så otroligt lugn ut menar jag?
– Ja men ibland är han på en och peppar men mest är han lugn och harmonisk i sitt agerande. Han ser mest till prestationen än resultatet kanske.

Även när det är så sjukt tätt i tabellen?
– Ja men det tror jag. Det känns som att gör man det man ska bra, presterar man bra så kommer resultaten till slut.

Vad är viktigast i ett sånt här tufft läge?
– Att man har tålamod och tror på sig själv och vågar jobba på. Att man tar hand om kroppen, försöker äta bra, ta det lugnt och koppla av så mycket som möjligt så att man är redo när det är match.

Nu väntar Timrå på tisdag, sedan derby mot DIF på torsdag med allt vad det för med sig:
– Derby är kul! Derby är alltid festligt och ska bli kul att lira man vi har en match (Timrå) innan dess att fokusera på så vi kommer inte börja tänka på det än.  Och fokuserar vi bara på vårt så har vi stor chans att vinna.

2 kommentarer:

Anders sa...

Hej Marie! Hoppas verkligen att AIK går till slutspel i år igen. Så man kan se några matcher och bara njuta, utan att behöva ha hjärtstartaren bredvid sig...

Marie Hallman sa...

Anders: Det skriver jag under på. Gäller även DIF för mig dock :))