fredag 13 januari 2012

Holmqvist: " Jäkligt tråkigt att våra viktigaste spelare är borta"

 
 (Andreas Holmqvist. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIVBILD)


Tre bortdömda mål. En konstaterad och en befarad hjärnskakning. Marcus Nilsons matchpenalty. I en match där domarna tappade greppet helt. Från läktaren såg det helt galet ut. Liksom på isen.

– Ja, verkligen. Det är tråkigt att vi har två hjärnskakningar, eller en som är konstaterad och en som är förmodligen och att två andra till försvinner från matchen. Vi får gå på tunt med folk men vi kämpar på bra i andra och tredje där, konstaterar Djurgårdsbacken Andreas Holmqvist.

En av dem som försvann var Mario Kempe. Han var risig redan före matchen, började spy under densamma och var magsjuk konstaterade Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson. Men han var den enda som lämnade isen av ”naturliga” skäl.

Jimmie Ölvestad knockades groggy och Daniel Tjärnqvist fick en smäll snett bakifrån blindside. Jari Tolsa var den som skickade Djurgårdsduon av isen. Andreas Holmqvist såg dock inte första smällen, den på Ölvestad:

– Nej den missade jag men jag menar… han spelar inte mer i matchen och tydligen är det mot huvudet som han får smällen…

Och han har en konstaterad hjärnskakning.
– Ja så då… det är ju det vi har pratat om att ta bort såna tacklingar och jag vet inte om de krockar eller vad det nu är. Men det ser ändå ut som att Tolsa ser Jimpa så att säga så. men den andra var mycket fulare tycker jag.

På vilket sätt?
– Nä men han (Tolsa)kommer snett bakifrån där Tjärna inte ser honom och smäller på honom bakifrån och där försvinner ju… våra viktigaste spelare i laget. Det är våra bästa då som är borta sedan. Det är tråkigt.

Efter matchen hävdade Tolsa att han råkat krocka med både Ölvestad och Tjärnqvist. Han fick två minuters utvisning vid vardera tillfället och hävdade att han inte ens borde ha fått det. Men när Djurgårdstränaren Hardy Nilsson gick ner till domarna för att fråga om de inte borde titta på smällarna i efterhand visade det sig att domarna redan tagit initiativ till en sån titt själva.

– De ville gå igenom båda smällarna igen och titta på vad som hände igen, säger Hardy Nilsson till bloggen.

Vid första smällen var Ölvestad inte ens i närheten av pucken. Och frågan är om det verkligen kan bli en olycka, en oturlig krock i ett sånt läge, som Tolsa gör gällande? Andreas Holmqvist är skeptisk:

– Äh jag vet inte. Man får kolla sedan på video och sådär. Sedan får man se om det blir något efter det. Men han får ju inte ens utvisning för det, på den smällen (mot Daniel Tjärnqvist). Han får ju bara för roughing och det blir väl som en slags kompensationsutvisning för att de inte tar på den andra och då får de med mig också. Det är tråkigt.

Och det är ju lite underligt där att ni får ett femminuters underläge efter att Marcus Nilson – tror jag- snackar sig till ett matchpenalty?
– Nej han viftar bort domaren och då får han match straff. Man får ju inte röra domaren på det sättet och han ville bara gå in och visa att sådär gör man inte på en hockey plan och åker fram och ah, det är som det är.

Nilson fick tio minuter i början också för att han släppte grejerna. För det gäller automatiskt tio minuters straff. Samtidigt så har bloggen sett flera fajter den här säsongen där folk har släppt handskar och till och med börjat veva utan att få mer än två minuter för roughing. Minst sagt inkonsekvent.

– Ja och eftersom det inte hände någonting så tycker jag inte att det ska vara någonting men det är såna regler det är i Sverige och då får man väl följa dem, säger Holmqvist.

Men även om det var stökigt värre på isen försökte Djurgårdsspelarna i båset lugna ner allas upprörda känslor:

– Vi sa väl det till varandra här uppe i pausen att det är bara att gå ut och kriga, att vi behöver inte ge igen på någon, för det blir bara sämre. Så ut och jobba bra för laget och tja, det var ju så på det sättet som vi fick med oss en poäng.

Men lite surt att de tar bonuspoängen med bara 27 sekunder kvar av förlängningen antar jag?

– Ja det är jättetråkigt men så är det lite grand när man spelar fyra mot fyra. Vi hade ett jättebra läge innan och de har en kille som fiskar lite grann och det blir mål. Det är som det är.

Men vad tänker du efter en sån här match? När man sitter på läktaren tänker man mest, vad fan hände?
– Jo… men med tanke på vår första period där vi inte alls är med tycker jag, så är det ju otroligt att vi leder med 1-0 efter den. Vi får tacka Wesslan för det också ordentligt. Men det är bra bränsle för oss när vi blir lite aggressiva och förbannade på det som händer och det gör så att vi vaknar till i matchen också.

Ni håller undan under Mackan Nilsons femminutersutvisning, sedan kommer deras mål. Hur jobbigt är det spelmässigt?
– Äh jag vet inte. Det var en ganska jämn match tycker jag. Vi förlorar väl någon kamp framför mål där tror jag och de rakar in pucken mellan bena men det är väl smågrejer som gör att vi får krysset också men som sagt i det stora hela så var det ganska rättvist matchavslut att ge oss ett kryss.

Fast ni är ju lite så varannadagslag, var ska man placera den här matchen tycker du? På den bra eller dåliga skalan?
– Nja, liret är inte speciellt bra och vi hade inte så värst många långa anfall heller men arbetskapaciteten och offerviljan är väldigt bra idag. Vi slänger oss och täcker skott och det var länge sedan vi kämpade på det här sättet och det är bra att få in sånt tycker jag. Sedan kommer det andra automatiskt med skönlir och fina mål och så. Så vi börjar här, sedan är det inte så mycket kvar av säsongen så det gäller att kriga varje match nu.

Kan ni använda den här galna matchen som tändvätska till de matcher som är kvar?
– Ja vi måste ju spela så här offervillig och offra oss så mycket som vi gör idag men ända kunna ha långa anfall och spela med energi i anfallszon, det är det vi vill göra och inte tappa puckarna så lätt där. Så att, ah, det börjar ändå bra med den här matchen.

Djurgården har tur i oturen som inte ska spela på lördag, utan nästa match är först på tisdag. Till dess borde förkylde Zibanejad och magsjuka Kempe kunna vara tillgängliga och eventuellt fler till.

Nästan match är istället på tisdag, Men tre spelare är garanterat borta: Jimmie Ölvestad har ju hjärnskakning, Marcus Nilson är avstängd, Josef Boumedienne är knäskada och eventuellt är även Daniel Tjärnqvist också borta med hjärnskakning:

– Ja vi får kämpa hårt i nästa match också. Det är tuffa tider men det är bara bita i det sura äpplet och köra på.

Kan man dra någon nytta mentalt av att det är utsatt läge?
– Jo, ja… det är ju väldigt viktiga spelare som är borta för oss nu och vi vet inte för hur länge heller men med tanke på det så vet alla att vi måste kämpa ännu hårdare. Så det är positivt på det sättet men det är jäkligt tråkigt att våra viktigaste spelare är borta.

Om nu Daniel är borta med hjärnskakning då har Tolsa orsakat hjärnskakning på två spelare i en och samma match. Är inte det rekord?
– Det vet jag inte men man tycker att de borde titta över de här situationerna i alla fall så får man se vad som händer av det. Det är förjävligt att vi får våra bästa spelare, våra förstalinaspelare borta på grund av såna grejer.

De har ju själva snackat mycket om respekt i Frölunda, efter smällarna på Joel Lundquist och Magnus Kahnberg, är det inte konstigt att Tolsa som är deras kompis som beter sig så här?

– Ja jag vet inte. Jag såg som sagt inte första smällen men andra såg jag och den tycker jag är väldig ful då. Och jag menar, deras tränare säger att de ska gå hårt på våra duktiga spelare men ah… jag vet inte vi får se hur det ser ut på videon sedan.

Men om smällen på Ölvestad ser ut som jag, Marie, uppfattade den, det vill säga att han sätter upp armbågen. Vad tycker du då om det?
– Då är det automatisk avstängning tycker jag. Sånt ska bort från hockeyrinken, konstaterar Djurgårdsbacken Holmqvist.

Inga kommentarer: