torsdag 26 januari 2012

Victor Ahlström: "Man vill så gärna vinna mot Djurgården ändå"

 
 (Victor Ahlström tittar uppåt, över slutspelstrecket. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)


Säsongen har varit lite upp och ner – framför allt om man ser till speltiden. Och storebror har gjort målen medan Victor själv mest spelat fram. Men:

-Jag tycker, för egen del , att det har känts bra i spelet. Men det är nog målen som saknas. Jag blev bänkad en match men det är bara kämpa på. Det har känts bra när jag har fått spela, konstaterar Victor Ahlström.

 Nu är det inte bara Victor som haft det tungt med målskyttet, hela AIK har blivit nollade två matcher i rad. Först av Johan Gustafsson och hans Luleå, sedan av Joakim Lundström och hans Timrå. Men självklart grämer det Victor att målen inte kommer, han är ju trots allt en spelare som brukar göra en hel del mål:

-Vi (Victor och Oscar) skapar och har skapat rätt många lägen, framför allt nu på slutet men det är det där lilla sista som fattas. Vi skulle behöva göra mer mål så man får det där självförtroendet. Så säger man ju varje gång men det vore skönt att få in en puck själv också så att man har självförtroendet när man får lägen. Det har man inte nu.

Oscar har gjort nio mål, Victor nio assist och inte helt oväntat är det mest Victor som passat fram till storebrorsan Oscars mål. Men Victor vill inte hålla med om att han passar bort alla sina egna fina lägen:

-Nej jag har inte haft det där lilla extra flytet bara. Det är väl mest tillfälligheter, att han (Oscar) gör mål på sina lägen under match för på träningarna så gör vi minst lika många mål. Då är det ingen skillnad, sedan på match så är det han som sätter dit dem medan jag har missat otroligt många lägen men där får jag skylla mig själv.

Nu har ju hela laget nollats två matcher i rad som sagt. Är det slumpen eller börjar ni få streckstridsdarr i AIK?
-Det tror jag inte vi har, darr alltså. Utan det känns som det mest är tillfälligheter och  inget som hänger på streckstriden. Och vi har skapat bra målchanser i de här matcherna, vi hade ju minst tre frilägen senast och många andra , inte lika klara, lägen i förra matchen ändå.  Plus att vi har spelat bra försvarsspel, det är mest målen som saknas. Och det är ju så i hockey att det är målen som räknas, det räcker inte med att enbart spela bra om det inte blir mål.

Precis. Så kan man verkligen säga att man spelar bra om det inte blir mål?
-Jo det kan man ju. Sedan har jag ingen förklaring till varför det inte blir mål när vi nu spelar bra, det är som sagt hockey och det går ut på att göra mål men ibland så kan jag känna att man har spelat dålig i matchen men så får man ändå ett mål och en assist med sig. Sedan ibland så gör man en kanonmatch, men man gör ändå inga mål eller assist i den matchen och det är ju målen som räknas.

Men som supporter tror jag att väldigt många nog sätter likamedtecken mellan mål och spela bra, och ta poäng och spela bra och omvänt - även om inte alla gör det.
-Jo men så är det nog. Även om jag inte hade tyckt det, men man ser det kanske på annat sätt när man är supporter eller ser matchen nerifrån isen, och är med och spelar, säger Victor Ahlström.

Derbyt i morgon löper ju viss risk att få en ångeststämpel över sig då båda lagen är indragna i streckdramatiken men:

-Jag tror det blir lite annorlunda ändå, säger Victor Ahlström och fortsätter:

-Det brukar bli så med tanke på stämningen att båda lagen bara går in och kör. Jag hoppas inte det är gummiarmar från vår sida i alla fall. Vi har ju varit i den här sitsen varje år i minst två år där vi har spelat matcher där vi har vetat att vi måste vinna. I slutändan så har vi haft så många tuffa matcher, haft så många måstevinnamatcher tidigare. Jag hoppas att vi har fått så mycket rutin nu av det att vi kan gå in och bara köra utan att tänka, att vi bara kan köra på.

Det är ju ändå speciellt med derbyn?

-Ja, det är sån stämning runt de matcherna så jag tror att vi kan glömma streckstriden, att det blir så mycket större med derbyt, att det blir så speciellt på något sätt, så att båda lagen bara går in och kör.

 Samtidigt så behöver ni –båda lagen - verkligen de här poängen?
-Ja, båda måste vinna och om man tänker efter så är det en väldigt viktig match. Det är ju samma poäng vi tampas om men äh, i morgon (torsdag) så tror jag inte att vi kommer tänka på just den saken utan man vill så gärna vinna mot Djurgården ändå. För allas skull. Oavsett tabelläget.

Borde ni inte vända på hela diskussionen och bara titta uppåt? Alla i streckstriden har ju faktiskt chansen på slutspel?
-Jo så är det ju, ha, ha. Och vi tittar bara uppåt, vi snacker inte om att vi ska vinna för att slippa hamna i kvalserien. Vi snackar om att vinna för att hamna i slutspel, så man tänker inte på kvalserien eller något sånt utan vi siktar bara uppåt. Säg att man vinner ett par matcher så ligger man ju fyra i stället.

 Och det borde alla se, så varför är det inte så snacket går?
-Men jag tror inte att det är spelarna själva som har lagt tryck på lagen och på oss själva utan det är mer media och andra utifrån som gör att folk börjar tänka så. Sedan vet jag inte om jag själv blir så påverkad utan man försöker bara gå in och göra sitt bästa i varje byte. Och som lag så.. nä jag vet inte om det sitter i huvudet på oss utan det är mest mycket snack från media, det är utifrån som man bara får  höra om kvalserien hela tiden. Det är ju nya krislag efter varje match känns det som, säger Victor Ahlström med ett skratt.

Någon tyngd på axlarna känner han inte, bara ett stort sug efter att få göra mål. Och börja närma sig brorsan – som ju faktiskt är tredje bästa målskytt i AIK med sina nio mål – trots mycket tid i fjärdekedjan.

Så vad blir viktigt för AIK i säsongens fjärde derby då?
-Hm. Alltså Djurgården brukar köra på rätt hårt från början så det är viktigt för oss att vända spelet snabbt och komma ner djupt i deras zon, så har det varit oftast när vi har mött dem. När vi kommer ner djupt och håller uppe farten i deras zon så får de problem. De får problem när vi checkar hårt och sätter hård press på deras backar också, då slår de mest iväg pucken i rundeln. Och då lyckas vi oftast hålla fast pucken där nere. Sedan när rörelsen är igång så kan vi snurra igång i deras zon och hitta många målchanser.

4 kommentarer:

Hans sa...

Kom igen nu Victor och AIK! Kämpa!!

Anders sa...

Håller helt med Victor, om laget spelar bra och inte bara "ställer in skridskorna" är jag nöjd. Däremot så blir man självklart arg/ledsen som supporter också när inte laget får resultatet med sig. Det klart att man är kritisk också när man ser att spelarna "duttar" passar, och slarvar när man vet vilken fin högsta nivå dom har?. Högt tempo, minska slarvet i passningarna/spela rejält (speciellt i egen zon) och lite tur med stolpe/ribba in istället för ut så blir det slutspel för AIK!

Anders sa...

Oj glömde tacka dig för ett grymt jobb som vanligt Marie!! Missade även något kommatecken samt för många/ och återkommande "också" såg jag, om någon språkpolis skulle klaga har det varit en TUUUNG dag på jobbet...

Marie Hallman sa...

Hans: framför allt kämpa Victor! Jag tycke han och brorsan får alldeles för lite speltid faktiskt!

Anders:Tack du det värmer och tack för att du läser!! :)) KÄnns för övrigt som att det borde gå för både AIK och DIF att ta sig till det där slutspelet ju!!