onsdag 4 januari 2012

JVM Thriller x 2

Oj vilka rysare som semifinalerna blev! Först Sverige-Finland där det återigen blev en galen vändning för Sverige som sköt och sköt men inte fick hål på Aittokallio samtidigt som de blåvita fick in en sen 1-0 ledning i första och ökade på med en dito 2-0 i andra.

I tredje kändes det som om den finländske målvakten var på väg att göra årets bragdmatch (trots att han spred puckar runt sig som en tokig) men till slut så... fick Sverige hål på den finländske keepern och reducerade (William Karlsson) och kvitterade (Max Friberg). Svettig övertid på det och så straffarna då...


Collberg körde en repris på sin patenterade straff, inte lika bra som senast men in gick den. Med hjärtat i Collbergs halsgrop typ. Fribergs straff var klinisk. Pang bara. Starkt med tanke på läget och de buande kanadensarna. Jag gillar för övrigt Fribergs svar på om han blev hånad av Armia som gjorde 1-1 i straffarna och kopierade Fribergs rida på klubban målgest.

-Hån? Nej jag ser det som en hyllning! Jag kommer inte göra den målgesten igen men i Finland kanske det blir en stor grej, sa han med ett skönt glitter i ögonen. Rätt inställning där.

Måste även säga att jag lider med sympatiske Mikael Granlund som inte ens fick i väg sin straff. Hål i luften och missad puck. Ooooooh vad tungt! Jobbigt att vara den stora stjärnan och ledaren i laget en hel match, sånär göra en bragd och ta sig till finalen och så slutar matchen så där?!

Samma gäller ju målvakten Aittokallio. Vilken snubbe! Han grät så tårarna sprutade efteråt. Det har jag full förståelse för, fy fan vad tungt det måste vara att stå där mellan stolparna och ha den match han hade. Få så många skott på sig, tappa puckar, släppa returer, skälla på sin egen plockhandske och ändå hålla nollan i över två perioder. Så kommer 2-1 och 2-2 (vid andra svenska målet var finländaren utan och seglade bakom målet precis innan skottet kom)  och torsk på straffar. Sjuk match för honom.

Apropå målvakter... hörde ni Johan Gustafssons svar på varför han nickade bort pucken? För att han gillade att göra det och att han brukar driva Luleås materialare till vansinne när han bucklar till gallret med sina nickar? Hur kul som helst. Johan har haft lite tuffa starter i matcherna men har sedan (liksom hela laget) spelat upp sig och det är kul att höra kommentarerna efteråt där alla säger att de bara skulle vinna, att de bara visste att den här matchen förlorar vi inte! Det syns i ögonen att det inte bara är snack, självförtroendet är starkt nu. Viktigt!

Den andra semin mellan Kanada och Ryssland blev också helt galen. Först Ryssland och Kuznetzovs vilda framfart i två perioder och så Kanadas episka jakt på en kvittering i tredje. Det lyste vinnarskalle om hela laget när de vaggade ut mot sista perioden, det var liksom ingen tvekan i spelet samtidigt som ryssarna körde en klassisk ryssgrej - tappa huvudet helt när det går emot.

Och så Markov, som kommer in och bara stänger igen när Kanada så när går i fatt. Matchstraffen, känslorna, chanserna och räddningarna på det. En magisk match. Galet bra.

Var rädd kul att försöka intervjua ryssar efteråt. Kuznetzov sa bara no interviews in english... fast jag vet att han kan lite engelska, härdom dagen frågade jag om han verkligen var 1.91 lång som det står i papprena, då skrattade han och svarade nä, nä 186 centimeter.

Men det var ju utan mikrofon och kamera i närheten, var värre att göra en bandad intervju. Så det blev två andra ryssar. Först Nail Yakupov som flippade ut totalt och mest stod och var lycklig över att han var hockeyspelare och hade slagit Kanada och sedan blev det lite blandat av allting. Plus Khokhlachev som var riktigt bra på engelska och la ut texten fint.

Två matcher kvar nu. Vi sänder bronsmatchen, men utan studio. Sedan tar SVT över och sänder finalmachen. Själv ska jag göra ett reportage med en NHL spelare här borta under onsdagen, som ni kan se senare i Viasat och så ska jag väl ta intervjubitar som går i bronsmatchen inför finalen kan jag tänka mig. Och så se finalen så klart. Vilken häftigt match det kommer bli!!!

3 kommentarer:

Scout sa...

Fredrik Claesson bästa back i hela JVM.
Kul för honom!

Pelle sa...

Ja vilken drama vi fick i natt, höll bokstavligen på att riva av mig håret i frustration av Sverige jätte dominans utan att att få i den pucken. Finska målvakten gör en toppen match och får jätte bra hjälp av sina backar med sina returer. Men varför tryckte dom inte in folk framför mål som dom gjorde i tredje perioden. Jätte störigt att se returerna studsa hej vilt framför mål utan att se en enda svensk framför där i dom 2 första perioderna.
Gällande den andra semifinalen tycker jag det är lite fel srivet av vissa media att det var en återhämtning av Kanada, dom hade några minuter där puckarna bara ramlade in, tycker Ryssland kör över Kanada från början till slut.
Blir därför väldigt orolig för finalen, hur ska vi lyckas få stopp på den jätte offensiva Ryssland, när vi har backar som drar indianare i egen zon hela tiden, vara bara tur att finnarna inte utnyttja det mer.
MEn är jätte glad för en final plats för Sverige, och NÄSTAN lika glad av att Kanada missar finalen. =)

Marie Hallman sa...

Scout: Ja han har gjort en finfin insats!!!!!

Pelle: Visst var det galet! Båda matcherna. Så underbart mycket känslor, lovely!