söndag 26 februari 2012

AIK-TIMRÅ 8-2 (3-0, 2-2, 3-0 )


 
 (Gynge jublar efter ett av alla sina mål. FOTO: jesperzerman.se)

Matchen: MMM (egentligen en tvåa spelmässigt men målkalas är aldrig fel. Ett extra m för det.)
Målvakter: Viktor Fasth, AIK, 90 % och Joakim Lundström, Timrå, 78,38 %
Publik: 5 695.
Domare: Linus Öhlund och Mikael Sjöqvist.


Bäst i AIK
MMM Richard Gynge, f och Robert Rosén, f
MM Oscar Steen, f, Tobias Viklund, b.
M Rastislav Pavlikovsky, f.

Bäst i Timrå: Matt Murley, f.

  (Gynge tackar Steen för hjälpen. FOTO: jesperzerman.se)

FÖRSTA PERIODEN

...AIK fortsätter kämpa med skador. Nu fanns Christian Sandberg (ben) Johannes Salmonsson (knä), Fredrik Carlsson (knä),  Fredrik Svensson (ljumske), Daniel Bång (sjuk) på frånvarolistan.

... Men några var tillbaka: Josh MacNevin, Kent McDonell och Daniel Rudslätt kom alla till  spel. Junioren Mathias Franzén som har varit inne och vikarierat lite var sjuk, däremot fick Nicklas Heinerö - som fick speltid även i förra matchen - ny chans som extraspelare. Mattias Janmark-Nylen, Joakim Nordström och David Lillieström Karlsson bildade en juniorkedja som fjärdeline.

...Ted Åström stod för nationalsången. Och nationalspelet. Inledde på munspel. Lite annorlunda.

  (Mål ett av fem från Gynge. FOTO: jesperzerman.se)

...1-0 (0.33) Richard Gynge (Robert Rosén, Oscar Steen). En Timråspelare som ska ta upp pucken ur egen zon bjuder på en indianare och passar rätt på en AIK-klubba.  Pucken passas tillbaka ner till Steen som lägger en pucken tvärs över isen till Rosén, som passar vidare bakom ryggen till Gynge.

...Målet var Gynges första sedan 19 januari då han nätade mot Färjestad hemma. Och han bröt därmed en elva matchers måltorka.

...Asjobbig start för Timrås målvakt så klart med baklängesmål i första bytet, men han fick göra en snabb revansch på det där när Oscar Steen kom fri på högerkanten, försökte lyfta in en backhand men då fick Lundström ut benskyddet och tog bort den målchansen.

....2-0 (4.02) Richard Gynge  (Tobias Viklund). Timrås mardröm fortsatte när Tobias Viklund jobbar sig förbi två Timråförsvarare, liksom klämmer sig emellan, passar pucken bakåt till Gynge som trampar in i banan och drar in tvåan med ett handledsskott.

... Det här var Gynges femte mål totalt den här säsongen mot Timrå. Han gjorde ett hemma den 15 september i pp, och två mål hemma mot Timrå den 23 november.( 1-1 och 4-1).

...Tobias Viklund fick en bra chans halvvägs in i matchen också, bröt in framför målet och försötke trycka in pucken men fick inte till något jättebra skott samtidigt som Lundström var med fint.


...3-0 (9.16) David Lillieström Karlsson (Rastislav Pavlikovsky, Patrik Nemeth). Pavlikovsky vinner en närkamp nere vid sargen, kastar en blick bakåt, ser DK, slänger in pucken i slottet där står David Lillieström Karlsson och styr med ett direktskott in trean.

... Speakern trumpetade glatt ut att det var hans första elitseriemål. Men det var det ju inte. Det kom 22 september mot Modo borta, det andra kom 4 oktober mot HV71 hemma. Så det här var DK:s tredje elitseriemål. Inte undra på att han firade lite mer rutinerat då, med endast en höjd näve.

... Det var läge för ett fjärde mål i slutet av första när juniorkedjan kom tre mot två ner mot Lundström men Joakim Nordström som var längst ut på vänsterkanten och hade en lucka där men Janmark Nylén dribblade bort chansen som bokstavligt talat rann förbi målet.

  (Timrå kämpade i motlut. För att uttrycka det milt. FOTO: jesperzerman.se)

... Timrå har en del att jobba med inför kvalserien. Det går inte att ha pp, tappa pucken och sedan släntra som tvåa och trea efter den när den rinner ur zonen. Nu jagade AIKs blomdahl hårdast efter pucken. Uselt Timrå.

... Nu ska man ju nämna de som var bra också och Timås Simon Önerud hade ett stolpskott i slutet av första. Alltid något.

ANDRA PERIODEN

...Mardrömsstart för Timrå i första OCH andra perioden. Nu tog det 37 sekunder innan målet kom. Fyra sekunder längre än i första alltså.

  (Gynge radade upp mål efter mål... FOTO: jesperzerman.se)

 ...4-0 (0.37) Richard Gynge (Robert Rosén, Dick Tärnström) Först åkte han ut för boarding, sedan kom han rakt ut från utvisningsbåset och åker runt Timrå målet samtidigt som Tärnström passar till Rosén, som släpper vidare till Gynge och pang. D är sitter kvällens tredje Gyngemål. Det firande han med att hålla upp tre fingrar i luften.

  (Patrik Nemeth är skäret före. FOTO: jesperzerman.se)

... Joel Östman kom i ett farligt läge, en mot en med Fasth. Men även om Fast mest fått stå och fundera på livet så var han med bra när det nu väl hettade till.

... Friläge Gynge efter cirka 3.30, men nu gick pucken snett utanför istället. Han har fått vittring på mer. Och visst kom det mera:

  (Gynges fem mål är ett mål från rekordet om flest mål i en elitseriematch. FOTO: jesperzerman.se)

.... 5-0  (4.19) Richard Gynge (Oscar Steen, Robert Rosén) Spel i 5 mot 4. Två AIK-spelare hade öppet mål på högerkanten, Steen som kom först hade väl dock en lite mindre lucka, släpper pucken bakåt till Gynge som får vidöppet mål och mest petar in pucken i mål. Och nu torkar svetten ur pannan som målgest.

... två fina målchanser efter det, en av Jocke Nordström som även denna gång fick se pucken gå strax utanför.

...5-1 Max Friberg (Mat Robinson, Jeremy Boyce Rotevall) Alla hade inte gett upp bland de rödvita. Max Friberg spelade för klubbmärket och jobbade in 5-1 reduceringen vid ena stolpen. Får en fin pass från Robinson och får in pucken mellan benen på Fasth när han gör en sidledsförflyttning.

... Det var märkligt tyst på Hovet trots den fina 5-1 ledningen och än tystare blev det när Timrå reducerade igen.

 ... 5-2 (10.30) Matt Murley (Mat Robinson, Alexander Larsson). Timrå får två lägen och minst sagt spelrum framför Fasth som tar första skottet men när det blir en sidledsförflyttning till blir det en lucka vid första stolpen, där styr Murley in reducering nummer två.

...Det var som sagt väldigt öppet framför Fasth vid reduceringen, inte en svart matchtröja i närheten. Då ilsknade Melin till. Och tog timeout. Och påminde om att det finns något som heter försvarsspel, berättade sedan Rosén i pausintervjun.                    

... Bättre jobb framför mål efter det men Yared Hagos fick en bra chans efter 13.22, var nära att trycka in en tredje reducering vid första stolpen.

  (Twinsen trasslade till det lite. FOTO: jesperzerman.se)

…Tvillingarna brukar ju spela fram till varandras mål men i dag lyckades Oscar ramla och landa på rygg och effektivt blockera målet när Victor hade en målchans. Men det kunde de väl ta en dag so den här.

... Riktigt bra arbetsprestation sedan av Pavlikovsky, som uppvaktad av tre Timråspelare ändå lyckades få med sig pucken in och genom slottet, tappade pucken, tog tillbaka den och skapade en målchans för Viklund. Starkt.

TREDJE PERIODEN

 ... Timrå kom ut mest sugna på att göra mål och hade riktigt bra press mot Fasth. Ingen repris från de två första perioderna alltså.

... Matt Murley hade chansen att knapra in lite på målskillnaden och få lite hetta i matchen. Fick ett friläge och drog  i väg ett skott som Fasth fick styra iväg med armen. Sedan vände spelet.... och där kom 6-2 istället.

... 6-2 (8.44) Kent McDonell (Patric Blomdahl, Rastislav Pavlikovsky) Det blir kontring efter Timråschansen, McDonell kommer fri på högerkanten, trampar på och skjuter ohotad in sexan i luckan till höger om Lundström.

  (Siktar rätt upp i kryllan...och sätter den där också. FOTO: jesperzerman.se)

… 7-2 (13.35) Richard Gynge (Robert Rosén, Oscar Steen). Spel 5 mot 4. Gynge kommer i full fart på vänster kanten, helt fri och drar pucken rätt upp i krysset. Eller ”kryllan” som han själv säger. Med sina fem mål i matchen sällar han sig till en fåtalig skara som prickat rätt så många gånger i en och samma fajt. Rekordet has dock av Tomas Forslund och Lars Eric Ericsson.

  (Stefan Johansson ville också med i målprotokollet. FOTO: jesperzerman.se)

…8-2 (19.06) Stefan Johansson (utan assist) Ett uppgivet Timrå ser på när AIK-backen tar pucken vid kortsidan, trampar in några steg i banan, skjuter och gör mål. Bara så där.

… Robert Rosén klev av i slutet av matchen. Linkandes men det var bara en lårkaka sa han själv efter matchen.

Skotten i matchen: 37-20  (13-8, 15-6, 9-6)


3 kommentarer:

Pelle sa...

Fantastiskt bra match och härligt att bättra på målskillnaden ytterligare. Har du koll på hur statusen är med Sandberg (inte Sandeberg som du skriver) och Salmonsson? Det sades ju när det gäller Sandberg att han skulle bli borta ett par matcher, nu känns det som om han varit borta ett par veckor. En allvarlig skada som mörkas? Är säsongen över rent av? Och i så fall, varför denna mörkning? Som AIK-supporter är det självklart att man ska veta statusen på spelarna så att det inte föder en massa onödiga spekulationer.
Nu borde väl ändå slutspelsplatsen vara helt säkrad?

Anonym sa...

Kent McDonell Marie :-)Nu tror jag att du lyssnat lite väl mycket på Berit... McDonald? :-)

Marie Hallman sa...

Pelle: Jag tror inte de mörkar, men han har problem på ett lite bökigt ställe. Är svårt att säga exakt när det blir bra, hade varit lättare med ett benbrott faktiskt. Nu är det mjukdelar och då är det betydligt bökigare.

Salmonssons knäproblem är bra nu men axeln är ju också skadad, han sa väl själv i pausen att han siktade på spel på torsdag om jag minns rätt.

Anonym: Ja jäklar. Åt där före match. Det satte sig både som fett runt magen och skallen hahahahaha har ändrat, tack för påpekandet!!