torsdag 16 februari 2012

Derby 5, DJURGÅRDEN-AIK 1-4 (1-0, 0-3, 0-1)


(Tung förlust för DIF, viktig seger för AIK. FOTO ANDREAS GRANDIN)
Matchen: MM+
Derbystämning: Några sjöng i alla fall lite, men annars zzzzzzzzz.
Målvakter: Gustaf Wesslau, Djurgården 81,82 % och Niklas Lundström, AIK, 97,37 %
Publik: 10 061
Domare: Thomas Andersson och Patrik Sjöberg


Bäst i DIF
MMM Mika Zibanejad, f.
MM Kristofer Ottosson, f.
M Erik Gustafsson, b.

Bäst i AIK
MMM Niklas Lundström, mv
MM Oscar och Victor Ahlström, f
M Robert Rosén, f

 
(Tomt på ståplats både hos DIF och hos AIK. FOTO: ANDREAS GRANDIN)


FÖRSTA PERIODEN

... AIKs tredjekeeper Niklas Lundström fick göra både derbydebut och sin första elitseriematch från start. 19 åringen har spelat i en elitseriematch en gång tidigare, den 18 december 2010 då AIK förlorade mot HV71 med 2-8. Den gången kom han in efter att HV:s Andre Peterson hade gjort 3-0 på Björn Bjurling. Niklas släppte själv in fem mål, tre i andra perioden och två i tredje och hade 78 i räddningsprocent den gången.

... Frånvarolistan... i AIK: Viktor Fasth (magmuskeln), Markus Svensson (feber) Christian Sandberg (skada på smalbenet) , David Lillieström Karlsson (sjuk) och Dick Tärnström (feber). I Djurgården: Andreas Holmqvist (sjuk) och Tim Eriksson (magsjuk).

... Fint gemensamt intro som klubbarna verkar ha gjort tillsammans där både AIK och DIF lyfts fram och lagen kommer in samtidigt. Och texten "kampen är på isen". Bra. Jag tycker det är så trist som det har blivit. Hoppas det går att få tillbaka passionen och rivaliteten där fokus är på just hockeyn, passionen och rivaliteten och inte på bråk, polisen och allt det där. Och att de sjungande klackarna kan få vara just det de är bäst på – ett fantastiskt stöd för vardera lag och en extra krydda som lyfter matchen.

... Ganska lugn inledning för Lundström i AIK målet och för Wesslau med för den delen, även om Marcus Nilson hade ett lurigt skott som han testade Lundström med.


(John Norman vs Patrik Nemeth.. FOTO ANDREAS GRANDIN)

...Första riktigt farliga chansen kom dock efter drygt 5.30 när Daniel Brodin lägger en diagonalpass till John Norman som skjuter ett skott från sidan som Lundström inte kan hålla

...Det kändes väl som att DIF var det lite mer aggressiva laget i början, med bättre offensivt tryck.

...AIK spelade upp sig halvvägs in i första men hade svårt att hitta de där farliga lägena även om Robert Rosén var framme och testade Wesslau ett par gånger.

...AIK-backen Tobias Viklund visade stor, stor offervilja när han täckte skott två gånger på rad, fast han fick så ont efter första täckningen att han knappt kom upp på fötterna. Efter andra gången var det ännu tyngre att ta sig upp men upp kom han och försökte i alla fall.

... 1-0 (14.59) Erik Gustafsson (Mika Zibanejad, Fredrik Claesson)  Ett klantigt byte av AIK lämnade stora luckor, det tog Zibanejad vara på och spelade fram till Gustafsson som stod vid ena stolpen, tog emot, och lirkade in pucken.

...Det märktes att Djurgården inledningsvis ville få Lundström ur balans med närgången uppvaktning, vilket givetvis ledde till en del gruff också.


ANDRA PERIODEN

... John Norman var het. Inledde även andra i bra fart och med fullt ös in framför Lundström.

...Rörigt framför AIK-målet efter fyra minuter och det hela slutar med att Fredrik Svensson börjar slå på Jimmie Ölvestad efter ett internt gruff de emellan. Svensson får matchstraff Jimmie Ölvestad två minuters utvisning.

...Daniel Rudslätt var för övrigt fram till Svensson och ville först få in honom på isen igen, men det var 5+20 och bara att kliva av.

 (Kempe vs Carlsson. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... öppet mål för Kristofer Ottosson efter 7.30 men DIF-forwarden får inte riktigt ordning på pucken och läget rinner ut i sanden.

...Djurgården lyckades för övrigt inte använda det pp på tre minuter som de fick i samband med Svenssons sorti. Blev knappt en riktigt box faktiskt.

... Apropå  uppoffrande spel så var det Christian Eklunds tur att täcka skott och få ont, ont, ravla sig upp, täcka igen, i andra. Stort det med.

...1-1 (14.55) Robert Rosén (Oscar Steen, Stefan Johansson) Spel 5 mot 4. Skott från höger tekningscirkel, retur och skott från vänster tekningscirkel där Rosén prickar luckan mellan Wesslau och stolpen.

...1-2 (15.27) Oscar Ahlström (Victor Ahlström) Lillebror Ahlström snor åt sig pucken och spelar in den framför mål, där kommer Oscar Ahlström åkandes parallellt med målet och bara sätter klubban till i farten.

... Time out av DIF efter de två snabba AIK-målen. Plötsligt var Djurgårdens momentum som bortblåst, antar att Zabel ville samla ihop laget på alla sätt och vis där.


(Trean vallades in via Klubertanz. FOTO ANDREAS GRANDIN)

...1-3 (18.07) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Daniel Rudslätt) Rörigt framför mål, men det hela slutar med att Victor Ahlström vallar in pucken via en knästående Kyle Klubertanz. Oscar och Rudslätt fick inte assist i den officiella statistiken men var fram och sa till och borde ha fått det, berättade Victor efteråt.

… Twinsen har varit samlat poäng senaste matcherna. Victor: Två assist mot HV71, en assist och ett mål mot DIF. Oscar: Ett mål mot Modo, två mål mot HV71, ett mål och en assist mot DIF och då spelar de ändå oftast i fjärdekedjan. Starkt.

TREDJE PERIODEN

(Mika Zibanejad vs Daniel Bång.. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Två bra lägen av Mika Zibanejad, båda skapade av honom själv precis i början av tredje.  Och ett par till efter knappa sju minuter. Kul att se någon som brinner för det.

... Nemeth och just Zibanejad hade en egen duell framför Lundström där DIF-forwarden ramlade om kull, låg på magen och hade ena benet liksom fastlåst av  Nemeth när han äntligen trasslade sig upp tryckte Nemeth till honom i ryggen så han flög framåt men ingen utvisning till DIF-publikens ilska.

... kramkalas sedan mellan Ölvestad och Oscar Ahlström. Inte ofta man ser en av twinsen i en sån situation.

...Märkligt lamt och passivt spel av många Djurgården i tredje. Var tog full fart framåt och allt självförtroende vägen? Visst man tappar momentum när det kommer ett par snabba AIK mål men ändå?!  Ligger man under finns ju bara ett läge - gasa!

... 1-4 (9.34) Daniel Rudslätt (Johannes Salmonsson, Fredrik Carlsson). Rudslätt kommer en mot en med Wesslau, skottfintar och skjuter sedan i mål.

... Kristofer Ottosson får ett vasst skott efter cirka 13 minuter snett från sidan men Lundström har blivit varm i kläderna och är med på den.

…AIK:s seger innebär att Gnaget är bäst i stan (om man räknar derbyvinster under en säsong). Vet inte när det hände senast och hinner inte kolla nu men jag tyckte Ros på Bladet sa att det var första gången sedan 1984.

… Övriga resultat gick emot både AIK och DIF då Modo vann med 4-1 mot Luleå, Växjö vann med 3-2 på straffar och Färjestad vann med 4-1 mot Brynäs.

Skotten i matchen: 38-22 (10-4, 11-12, 17-6)

Inga kommentarer: