söndag 26 februari 2012

Gynge: "Det händer nog bara var tionde år. Kanske"

(G Y N G E. En bokstav för varje mål... FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE )


Ett mål i september, två i november och fem (!) på söndagen. Rickard Gynge har gjort åtta mål mot Timrå den här säsongen. Alla med Joakim Lundström i Timråkassen.


– Fast jag väl inte trivts så bra mot Timrå egentligen… det är den här matchen som är julafton, bara, säger Gynge med ett brett leende.


Men Jocke Lundström ser nog en mardröm när han ser Gynge komma åkandes, framför allt på Hovet där han fått kapitulera mot såväl Gnaget som Gynge i samtliga tre möten den här säsongen. Och AIK-forwarden har sänk Lundström förr, nämligen då han gjorde det som fram till söndagen var hans målrikaste match i karriären.

– Ja jag kommer i håg ett hattrick i allsvenskan, med Nybro. Mot Sundsvall. I mål stod Jocke Lundström… men det är fem år sedan, så han har nog glömt det…

Men han måste ju bara hata att möte dig nu, eller drömma mardrömmar i alla fall?
– Ja jag tror det, he, he. Fast han har nollat mig några gånger också, säger Gynge.

 (Tre fingrar för hattrick...FOTO:jesperzerman.se)

 Elitseriens skyttekung hade gjort 22 mål när måltorkan tog slut. Elva månader senare brakade det till så fanns totalt 27 fullträffar på kontot:

– Det brukar jämna ut sig, med både med och motstuds. Idag får jag allt på bladet och får fantastiska pass av mina två kedjekamrater Steen och Rosén. Det är en fröjd att lira med dem två.

Någon förklaring till varför det lossnar så idag?
– Ja, två kanske. Rosén och Steen, ha, ha.  Man märker väl att de har tröttnat lite på min måltorka nu då… De spelar fram mig hela tiden. Jag får ju fantastiska passningar, det är öppet mål på tre av målen, minst. Men det sista målet, det femte är rätt upp i kryllan, så det var riktigt skönt, säger Gynge.

Hur skönt är det att det lossnar så här?
– Det är ganska skönt, jag tyckte att kvällen var gjord redan efter första perioden och en vinst på det så hade man varit riktigt nöjd. Men det var bara att fortsätta och lira på.

Hur mycket har du grämt dig, över de här elva mållösa matcherna?
– Äh nej det är mest media som har tjatat om det. Jag har försökt att inte tänka på det. Det är lagets poäng som spelar roll och vi har spelat bra på slutet och vunnit en del matcher och jag har väl bara försökt kämpa på. Men självklart vill man alltid göra mål och vara med och bidra, säger Gynge.

Han säger att han inte gjort något särskilt eller annorlunda för att komma igång. Istället är ledordet, jobba, jobba, jobba.

Fast kedjekamraten Steen bjöd in på en middag som inspirerade:

– Ja Steen, han bjöd på middag i fredags och snackade igenom det lite och så fick jag träffa hans grymt söta dotter, enmånaders. Det var väl det kanske.

 (.... 4-0 - fyra fingrar...FOTO:jesperzerman.se)

Gynges fem mål i en och samma match mot Timrå var tangerat klubbrekord med Robert Burakovsky som gjorde fem mål mot Brynäs den 21 januari 1990. Gynges totalt 27 mål placerar honom för övrigt på en tredje plats bland AIK:s interna skyttekungar där Kenta Nilsson är etta med 30 mål, Peter Gradin tvåa med 29 och Gynge och Burakovsky alltså delade treor just nu på 27 fullträffar.

När jag ber Gynge gå igenom alla fem målen mot Timrå kommer han knappt ihåg alla själv:

… Nä, det var så många men… det första var ett långt anfall med Steen och Rosén som slår pucken bakom ryggen, fantastiskt pass. Det var riktigt skönt. Det var ju det första målet på 12 matcher så det var riktigt skönt.

– Vid andra (målet) får jag pucken av Viklund och går in i zonen i mitten. Det var kanske det bästa målet av mig. Kommer in starkt där och skjuter, i semaforhöjden på stöten så den gick in. Det var skönt.

Tredje målet då?
– Då fick vi också ett långt anfall, sedan får jag också nästan öppet mål. Det var lite flipper där framför mål…

Fyran?
– Ja, det var ju öppet mål där i andra perioden. Grymt bra passning av Robban. Äh jag kommer inte ihåg. Det var så många…

Men jag har ritat här… så här har du femman (säger jag och visar målteckningarna)
– Jamen vid femman var det återigen Robban som hittar ett jättefint uppspel i pp, som jag får friläge nästan och det friläget satt där jag ville ha det. (I krysset)

 (...5-0! Fem fingrar!.FOTO:jesperzerman.se)

Elitserierekordet över antal gjorda mål i en match är sex mål. Det gjorde Tomas Forslund för Leksand mot Rögle den 2 oktober 1994. Innan dess satte Lars Erik Ericsson (som idag heter Ridderström) sex mål i matchen mellan Brynäs och Färjestad den 19 oktober 1975.

När Gynge senast gjorde så här många mål? Det var länge sedan, han kommer inte ens ihåg det själv utan gissade efter påtryckningar från den församlade pressen på att det var en pojkmatch. Kanske. Eller så har det aldrig hänt. Att elitserierekordet var på sex mål i en match visste han inte och fick inte höra under matchen heller:

– Nej, och det var ju tur det. För då kanske man hade slutat göra mål direkt.

När gör du sex mål i en och samma match?
– Nämen det tror jag man får vänta på, en sån här dag till. Det händer nog bara var tionde år kanske, säger Richard Gynge och ler.

Men vid fyran, gick du för fem sedan? Börjar man räkna?
– Nej… inte direkt men när jag hade gjort två så sa grabbarna i kedjan till mig, att” i dag ska du fan göra hattrick i alla fall” och sedan var det bara att fortsätta, när det spann på.

 (Jublar vid ett av de första två målen..FOTO:jesperzerman.se)

Segern innebär att AIK nu har tio poäng ner till kvalstrecket och sex poäng ner till nian Växjö med 12 poäng kvar att spela om. Men Gynge vill som vanligt inte göra annat än ”ta en match i taget”.

– Jag har faktiskt inte kollat så mycket på tabellen varken nu eller innan. Vi försöker ta en match i taget hela tiden. Och framför allt få med sig ett jäkla bra spel nu på slutet som man kan ta med sig i ett eventuellt slutspel, som vi hoppas vi ska ta oss till. Jag hoppas det kommer mer och mer och att det blir bra.

Men med tio poäng ner till kvalspel… där måste du väl känna att du kan andas ut.
– Nej, det är fyra matcher kvar… det blir 12 poäng att spela om, så då kan man inte andas ut…

Från och med nästa match då?
– Nej, då måste vi sikta mot slutspel och ta en match i taget för det…, säger Rickard Gynge.

Som för övrigt fick lite brist på målgester mot slutet av målkalaset. Efter två glada vrål kom tre fingrar, fyra fingrar avslutningsvis fem fingrar i luften.

– Jamen det var så länge sedan jag gjorde mål så jag kom inte på några (fler målgester). Men det kanske kommer när det är viktigare mål. De flesta av de här (målen) var väl av akademisk betydelse.

 (Matchens lirare, inte helt oväntat. FOTO:jesperzerman.se)

Timrå fick in två snabba reduceringar till 5-1 och 5-2 i andra. Roger Melin gillade inte vad han såg och tog direkt time out. Och påminde AIK-spelarna om att spelet går åt två håll:

– Han sa att vi inte får tappa ödmjukheten, att vi måste träna på att stänga matcherna. För det kommer behövas i framtiden. Att man kan ta en ledning och stänga den. Vi tappar inte allt nu men vi blir lite oödmjuka, det är många som vill fram men vi måste hålla oss i skinnet där. Men det är samtidigt lätt att det blir lite hawaiihockey när man leder så stort.

Säsongen 2007-2008 hade du svårt att ta en plats i Brynäs och lånades ut till Västerås och Oskarshamn. Kunde du tänka dig då att du skulle stå här som skyttekung nu?
– Nej man har fått jobba hårt och det är kul när hårt jobb ger lite utdelning också. Och det är lättare att få bra självförtroende när man inte blir bänkad direkt om man gör en miss utan får fortsätta spela.

1 kommentar:

KarlstadsGnagare sa...

Efter straffvinsten borta mot Färjestad i den andra omgången skrev jag en kommentar till dig att detta blir Gynges säsong. Jag står fortfarande fast vid det ;)