onsdag 8 februari 2012

Staffan Kronwall: "jag kommer att spela i Djurgården igen, förr eller senare"


(Kronwall trivs på Globen. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Staffan Kronwall gjorde sitt livs första hattrick på seniornivå mot Ryssland i Ryssland senast. Nu väntar Oddset Hockey Games och en turnering som lägger grunden för vilka spelare som tar en tröja till hemma VM i vår.

– Det är kul, bara att få vara med och spela är ju skitkul, konstaterar Kronwall.

Som ser en extra bonus i att få spela med Tre Kronor:

– När man är i Ryssland- att då få komma hem och träffa gamla kompisar och garva och ha lite mer socialt umgänge än man är vad vid, det gör det hela lite lättare. Då tycker man det är extra roligt. Nu ligger mitt lag på en strand i Dubai i och för sig, he, he så det hade ju kunnat vara trevligt men det är kul att få vara med här också, säger Severstal Cherepovetsbacken.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det blev hattrick senast, vad sa de i KHL-laget när du kom tillbaka?
– Nja, jag har ju inte gjort mål sedan dess så, de sa det att ”fan om du gör mål nu igen och inte gör mål för oss i klubblaget”, ha, ha. Nej men, de tycker det var kul att det går bra. Sedan är det klart att det blev lite mer uppmärksammat när det var just emot Ryssland och sådär. Men det var lite overkligt hur det blev men det var kul att få vara med om det också.

Tiden i KHL har varit ungefär som han hade hoppats och förväntat sig med mycket istid, stort förtroende från tränare plus spel i alla spelformer. Ganska kul med andra ord:

– Det är ju bra hockey där borta, det är kul att spela och det var därför jag åkte dit. Förväntningarna har infriats får jag säga.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Vad är roligast med hockeyn i KHL?
– Det är väl att det är väldigt teknisk hockey, det som kanske saknas är mer fysiskt spel, för att det ska bli riktigt, riktigt bra tycker jag, men det är näst bästa ligan i världen så det är många bra spelare som man spelar med och det gör ju min utveckling bättre och alla andras också.

Pelle Mårts brukar säga att han tycker att du gått framåt där borta, vad tycker du själv?
– Nej jag vet inte… men det är ju kul om andra tycker det och ser det. Men jag försöker inte att tänka så mycket utan jag försöker göra det som jag är bra på och jag tycker det är kul att spela där. Det är väl det.

Tycker du själv att du har tagit stora steg framåt där borta?
– Det är svårt att säga, jag tycker jag hade en bra säsong förra året också sedan är jag förhoppningsvis bättre i år men jag vet inte, det får väl andra svara på i så fall.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Men du måste ju känna själv om spelet där utvecklar dig?
– Nej men jag trivs ju bra med att det är teknisk hockey, jag gillar ju och… för trots att jag är stor så … det är ju många som tror att jag är defensiv och bara vill spela enkel backhockey, men det är kul att jag får spela den hockey som jag trivs med och föra lite puck och spela konstruktivt också, säger Staffan Kronwall.

Att spela i Ryssland kan ju vara ett äventyr vid sidan av isen men så här långt har det mesta varit ”helt okej”:

– Det är klart att det är tufft med språket där, jag bor i en liten stad och förutom övriga exporterna så har vi bara två killar i laget som kan engelska, så det är tufft men jag har försökt jobba lite på min ryska och sådär…

Vad kan du säga?
– Jomen jag kan ganska mycket faktiskt! Jag kan göra mig förstådd ganska mycket i alla fall, jag har ju pluggat lite vid datorn, när man sitter hemma och är uttråkad så att jag tycker det funkar helt okej. Jag har ett program på internet som jag jobbar med. Nu har jag varit lite slö på slutet men jag körde väl – de två första månaderna – en halvtimme, 45 minuter per dag i alla fall.

Så om det kommer fram folk på stan så kan du svara?
– Ja, jag kan i alla fall förstå vad de säger, mestadels. Jag förstår vad de menar oftast men sedan att uttala sig grammatiskt rätt det är. omöjligt för det är grymt svårt språk att lära sig men jag kan tillräckligt många ord för att göra mig lite förstådd tror jag i alla fall, säger Staffan Kronwall med ett stort leende.


(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Det är rätt många som har hört av sig till bloggen och undrat hur Staffan ställer sig till spel i Djurgården och visst har han ett extra gott öga till klubben, som han följer noggrant.

– Ja varje dag! Det är naturligtvis frustrerande för dem att de har ett mycket bättre lag än de ligger till i tabellen och det är inte alltid så enkelt att har man bara bästa spelarna så vinner man. Och det är väl lite charmen med hockey också.

– Men jag tror väl att när de får tillbaka Tjärna (Daniel Tjärnqvist) som är en av elitseriens kanske bästa backar så tror jag det kommer att lösa sig, men de behöver få tillbaka honom för att stabilisera lite och få lite erfarenhet. Han spelar ju så pass mycket så han är kanske den viktigaste pjäsen i laget, men jag tror inte de kommer ha några problem. Jag tror till och med att de kommer gå till slutspel men man vet ju aldrig, det är tajt där nere.

Nästa säsong tränas laget av Challe Berglund, vad tänker du kring det?
– Jag tror att det blir jättebra. Jag känner väl Challe lite sedan tidigare och hoppas naturligtvis att det går bra för honom och för laget men som sagt man vet aldrig. Och förhoppningsvis spelar de i elitserien även nästa år, och det kändes som ett naturligt steg. Det var nog inte så jättemånga som blev förvånade när han blev utsedd till ny tränare. Det ska bli kul att följa

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Att han är tränare nästa år gör det att du blir än mer sugen att spela i Djurgården då? Och är du sugen överhuvudtaget att spela i Djurgården?
– Ja jag kommer att spela i Djurgården igen, förr eller senare. Men när det blir vet jag inte, jag har inte kommit så långt än och i Ryssland är det ju lite vilda västern. Man vet ju aldrig egentligen. Skulle det vara så att jag inte får ett nytt kontrakt i Ryssland som jag är nöjd med eller inte får något överhuvudtaget så känns det naturligt att komma tillbaka till Djurgården. Så är det ju.

 Att Challe tagit över, ökar det oddsen för att du ska komma hem bara för att Challe blev tränare?
– Nej, det är mer att det är ett jäkla bra gäng. Jag känner ju alla som är med och lirar och så har de kommit upp några nya duktiga killar sådär men för mig är det viktigaste att det är ett bra gäng – vilket det oftast är var man än kommer i och för sig – men, tränarbiten brukar vara mindre viktig för mig personligen.

Men hur tänker du inför nästa säsong då? Det låter på dig som att Ryssland är prio ett? Och sedan kommer Sverige eller?
– Ja, jo, alltså om det kommer upp rätt möjlighet, då är Ryssland prio ett – ja. Men som sagt jag vet ju inte, man vet inte från dag till dag, det vänder så fort därborta så det kan gå från ena dagen och att du har kontraktsförslag till nästa och att du inte får något alls så det är så det funkar där borta, det är som sagt lite vilda västern, precis som man förväntar sig.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Men var ligger Djurgården på priolistan då?
– Ja, det är naturligtvis nummer två. Spelar jag inte i Ryssland så tror jag att jag kommer spela i Djurgården.

Det är inte AHL eller Schweiz eller så som lockar mer?
– Nej det är klart att NHL alltid kommer finnas i bakhuvudet men det ska mycket till för at jag ska åka tillbaka dit. Det är betydligt svårare där och mycket bättre spelare också, så det ska mycket till för att jag ska åka dit igen. Det ska till något extra speciellt för att jag ska åka tillbaka dit, men man vet aldrig. Jag vill varken öppna eller stänga några dörrar men så känns det just nu.

Så om inte blir KHL så kanske Djurgården?
– Ja med stor sannolikhet så blir det så i alla fall.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såååja! Ta med dig brorsan också;)

Pelle sa...

Ja tack för Kronwall,om han nu väl kommer.
Där har vi en spelare som kan ha den ledande rollen på backsidan, är ju rätt allround oxå, funkar ju för pp bp och och spelar ju rätt hårt defensivt, kanske inte som bror sin men =) Nicklas Kronwall dröjer det nog rätt länge innan vi ser eventuellt i Djurgården, avslutar nog sin karriär i Detroit.

Håll oss uppdaterad på Kronwall till dif så hårt du kan Marie =)

Marie Hallman sa...

Anonym : Känns som en utopi tyvärr, i alla fall de närmsta åren.

Pelle: ska försöka :D