måndag 27 februari 2012

Flodqvist: "Bra för både kropp och knoppp att vi fick åka hit med flyg"

(Thom Flodqvist. FOTO GUSTAF BRUNDIN)

Tre matcher kvar och en playoffplats på spel. Då fick SSK ta flyget ner till Ängelholm istället för att sitta en dag i bussen. Det hjälpte Södertälje till två poäng och ett kliv uppåt i tabellen.

– Det är klart att det spelar viss roll om man slipper sitta i bussen samma dag. Det är rätt lång tid man reser ner hit, så flyg är absolut skönare för kroppen konstaterar Thom Flodqvist.


En ”vanlig” match hade inneburit en dag på bussen. Nu hann spelarna ladda upp på ett lite annat sätt:

– Nu kom vi hem ett par timmar innan matchen. Vi hann sova lite på hotellrummet. Så det är mycket skönare att få flyga än att åka buss. Jag är alltid så seg efter bussresor, har väldigt svårt att koppla av på bussen och sova. Det är så mycket surr och ljud när man åker bussen. Så det var bra för både kropp och knopp att vi fick åka hit med flyg, säger Flodqvist.

Så blev han segerskytt också, men inte förrän på övertid på övertid.

– Jag tycker att vi spelar rätt så bra, vi har ett tajt försvarsspel, släpper inte till så jättemånga farliga lägen och de farliga lägen vi släpper till, de räddar Hudacek. Så vi gör en riktigt bra bortamatch, gör två mål och släpper bara in ett. Det var nästan perfekt. Vi borde ha gjort ett mål innan förlängningen bara.

Men jämfört med Malmömatchen var Röglefajten ett välbehövligt steg framåt med disciplinerat spel och inga konstiga blunders som mot MIF då SSK släppte in två mål i power play.

– Ja vi sa väl att vi skulle spela lite enklare, att vi skulle producera mer framåt än vi släppte in bakåt…

Hur mycket funderar du på hur det kunde varit om ni inte gjorde de där misstagen i pp mot Malmö?
– Äh det är bara att glömma. Det har ju inte hänt så jättemånga gånger innan. Det är klart att man tänker på det men man funderar inte så jättemycket på det. Det är bara att köra på. Man måste tänka positivt, säger Flodqvist.

SSK hade delvis tur med resultaten också. Mora förlorade SSK och kunde därmed passeras. Malmö förlorade mot Borås och där täpptes luckan igen lite. Oskarshamn vann sin match vid full tid men SSK har i och med bonuspinnen mot Rögle fortfarande chansen att ta en playoffplats.

Så här ser läget ut med sex poäng kvar att spela om.


6. Malmö 78 p, +1
7. Oskarshamn 77 p, -2
8. SSK 75 p, -8
Mora 74 p, +16

Men Thom Flodqvist hade ingen koll under matchen hur det gick för de andra lagen.

– Nej, jag tror någon sa något. Men det kanske är skönare att inte veta just där och då, om det inte är superviktigt att man vet, att de måste förlora eller något sånt. Det är skönt att koncentrera sig på sin egen match. Men jag har koll nu, jag kollade efter matchen.

Hur mycket tänkte du inför matchen att ni måste, måste vinna. Det är ju samma läge på onsdag igen?
– Alltså det är klart att man vet att det är en viktig match men jag tycker bara att det är roligt att spela såna här matcher, när det gäller lite extra.

Såg du föresten Tony Lagerströms värstingläge att göra mål i slutet på tredje?
– Nej jag såg inte under matchen, jag hörde bara om det efteråt. Men under matchen… jag vet inte, ibland är man kanske trött efter ett byte och sitter och kippar efter andan lite då ser man inte vad som händer, säger Thom med ett litet skratt.

Det viktigaste är som sagt att koncentrera sig på det egna spelet och där har det lyft lite extra för 21 – åringen som har gjort tio mål den här säsongen. Fyra av fullträffarna har kommit i februari (se listan längst ner).

– Ja, det har trillat in ett par kassar på slutet. Jag vet inte vad det beror på, det är kanske flyt? Eller att jag spelar med en bra omgivning tycker Engan, berättar Flodqvist med ett skratt.

”Engan” eller Jonas Engström som han ju egentligen heter delar hotellrum med Flodqvist och busar lite med sin rumskamrat under intervjun men visst har de tre (Jonas Engström, Emil Billberg och Thom Flodqvist) hjälpt varandra:

– Ja jag spelar i en riktigt bra kedja just nu. Vi har riktigt bra kemi och jobbar hårt alla tre, vi ligger rätt och kämpar för varandra.

Nu återstår två matcher, först Almtuna på onsdag och sist Bofors på eller BIK Karlskoga som de numera heter på fredag. Almtuna har visserligen inga placeringar att spela för men de vann stort mot Karlskoga, kanske för att de kan spela avslappnat. Och just Karlskoga slåss med näbbar och klor för att behålla sin plats bland topp tre:

– Vi får se sedan hur det blev men jag tycker det är kul att spela de här matcherna. Man kan inte gå runt och oroa sig sådär, utan man får tänka positivt, bara släppa loss och ha kul där ute.

Hur gör du för att verkligen inte oroa dig och få gummiarm?
– Äh man får låta bli det helt enkelt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Var det inte Södertäljes sportchef Nygårds som före säsongen sade att de hade som mål att ta sig direkt till kvalserien, alltså ta någon av de tre första platserna. Just nu lutar det ju åt att laget till och med missar playoff. Snacka om dunderfiasko och den mannen lär väl knappast ha kvar jobbet till nästa år med tanke på alla misslyckade värvningar han har gjort?

Max sa...

Dunderfiasko är det väl ändå inte. Fiasko? Ja. Men absolut inte dunderfiasko.
Jag är nästan helt övertygad om att Nygårds kommer ha kvar jobbet tills nästa säsong.
Visst, några misslyckade värvningar har han gjort, men ser man över hela truppen så har han värvat otroligt bra.
Kolla bara på Hudacek, Strudwick, och alla juniorer.
Jag måste säga att SSK är ett av de absolut bästa lagen i AS när de väl får igång sitt spel, vilket det tyvärr det inte blivit så mycket av den här säsongen.

Anonym sa...

Framförallt kom det inte inte någon toppforward/center innan 31januari, när vi t.o.m. hade tredjeplatsen inom räckhåll.

BigDan sa...

Tror Nygge sitter säkert, svårt läge och dåliga förutsättningar i våras/somras. Ska bli intressant att se nu när han får tid på sig att värva ihop ett par toppar för stommen är ju bara att behålla.

Visst hoppades man att Nygge skulle hitta något innan 31/1 men om det inte fanns nåt av värde så är det bättre att hålla i pengarna ist för att värva bara för att värva.