fredag 17 februari 2012

Gustafsson: "Vi måste göra det som ett lag"


 (Erik Gustafsson. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han gjorde sitt förstaderbymål för säsongen – och i karriären. Men kunde inte glädjas nämnvärt åt det.

– Just nu är jag så jävla besviken. Vi spelar ju så jävla bra i den första perioden och halva andra. Sedan får de sina mål där på fem minuter, konstaterar Erik Gustafsson.

Det blev en märklig match för Djurgården, som inledde starkt och såg ut att lyfta efter 1-0. Som fick tre minuters pp i ledning och verkligen hade chansen att knäcka ett – vid den tidpunkten i matchen – knaggligt AIK med en tredjemålvakt som gjorde sin första elitseriemach och sitt första derby från start.

Och så gick det ändå käpprätt åt skogen. Vad var det egentligen som hände?
 – Jag vet inte, efter deras 1-1 mål där, så känns det som att vi släpper allting och försöker göra allting på egen hand. Och det… det är tråkigt när det händer. För det är kul att spela när vi spelar så som vi gjorde i halva matchen, säger Gustafsson fundersamt.

Ni har ändå tre minuter pp efter att Svensson får matchstraff och lyckas inte utnyttja det alls?
– Nej jag vet inte, men ah…

Då har ni fortfarande 1-0 också?
– Ja men jag vet inte. Vi blir för nonchalanta. Vi… jag vet faktiskt inte vad jag ska säga.

Men hur kan man vara nonchalant i det här läget?
– Ja, jag har ingen aning! Det (nonchalanta) kanske är fel ord men vi måste få mer skott från backar, få mer skott framför mål. De har ju bra keeper så vi måste täcka mer framför mål medans vi skjuter.

Att AIK hade både Viktor Fast (magmuskel) och Markus Svensson (feber) på skadelistan och att 19-årige juniorkeepern Niklas Lundström var inkallad med en ännu yngre Måns Johansson som reserv var inget Gustafsson hade koll på. Han spelade hela matchen i tron att Markus Svensson stod i målet.

Så det fanns med andra ord inga tankar om att ”få en lätt match” på grund av målvaktsbytet.
 – Nej, nej, absolut inte, slår Djurgårdsbacken fast.

Det verkar snarare vara ett bräckligt självförtroende som gjorde att Djurgården inte orkade resa sig och komma tillbaka på rätt spår efter AIK:s snabba vändning i slutet av andra.

I tredje perioden ser det väldigt beskedligt ut. Ni ligger under med 1-3, då är det ju bara att gasa kan man tycka?
– Ja, exakt men det blir lite så. Att vi gasar och vill göra det på egen hand. Att vi vill avgöra det själva. Och vi måste göra det som ett lag. Som vi gjorde i första perioden. Då var det kul att spela hockey. Det blir så tråkigt när man ska göra allting själv.

Varför tror du att det blir så, att alla ska göra allting själv?
– Jag vet inte men det är ett sånt läge vi ligger i nu. Vi ligger inte så bra till i tabellen. Det är kanske en stress man har. Jag vet inte.

Vad sa Tony (Zabel, tränaren) i första pausen?
– Att det såg bra ut och att vi skulle fortsätta göra samma jobb som vi gjorde i första 20. Och sedan... jag tycker att vi går in och gör det i andra också men…

Vad sa han i andra pausen då?
– Då skrek han på oss lite och försökte få upp oss. Han sa det. de fick fem minuter, som de gör mål på. Det är där matchen vänder tycker jag.

(Gustafsson gjorde sitt andra derbymål och totalt tredje elitseriemål. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Ska man säga något kul så fick du göra ditt första derbymål i alla fall. 
– Ja  nä, nej, fan. Jag hade bara tur där och fick ett bra pass av Zibbe (Mika Zibanejad). Det var kul att den gick in men sedan gick ju matchen som den gjorde, säger Erik Gustafsson och kan i alla fall le lite försiktigt åt målet mitt i bedrövelsen.

Djurgården (och AIK) hade ingen tur med resultaten i de andra matcherna heller. DIF tappade poäng gentemot såväl AIK som Färjestad, Modo, Växjö och Linköping och är nu en pinne efter LHC samtidigt som man utökade en redan jobbig minusstatistik till -19, vilket kan jämföras med Linköpings -12.

Å andra sidan är det – faktiskt – inte kört än åt något håll. Det är åtta matcher kvar, 24 poäng att spela om och sju poäng till slutspel. Och kanske viktigare just nu – en enda pinne upp på fast mark.

Erik Gustafsson recept för att ta sig dit?
– Att vi måste spela som vi gjorde i första och halva andra i 60 minuter. Då kan jag nog slå vad om att vi vinner matcher. Vi får inte lägga av. Om de får ett mål eller två så… vi får inte lägga av. Om vi spelar så (som i första halvan) hela tiden så kommer vi garanterat att få in fler kassar än vi gjorde idag.

5 kommentarer:

richardlj sa...

Fy fan! Jag var på plats och som DIF spelade efter 1-1, jag har aldrig sett nåt så håglöst! Vad fan hände?
Slutspel har jag gett upp nu. Finns inget som talar för att det här laget rycker upp sig.
Bara hoppas att dom slipper kvala för som dom spelar nu törs jag inte tänka på kval...
Ångest...
All energi som Zabel kan ha fört in är borta.
Känns värre än innan han kom nu.
Bara mörker.

Anonym sa...

Erik Gustafsson borde vara lite mer självkritisk. Det var han som slog klubban av en aikare och orsakade det numerära överläge som aik gjorde 1-1 på. Mycket osmart agerat, speciellt när vi just hade klarat av ett boxplay.

Anonym sa...

Gustafsson, Claesson och Klubertanz. Vilka praktsopor. Att de får ha på sig DIF-tröjan är en stor jävla skandal!!!!

Anonym sa...

Gustafsson är allt annat än en praktsopa. Han är en junior och juniorer gör misstag ibland men sett över de senaste 10 matcherna är han efter Printz och Tjärna vår bästa back. Om ett par år kan han vara en ruskigt bra spelare.
/Johan

Marie Hallman sa...

Richardlj: Jo det är väl rädda sig från kvalserien som gäller i första hand nu,. Men jag tror inte att energin är borta, däremot tar det tid att ändra på saker oc hting.

Anonym: 1 o 2 o Johan: Jag håller med Johan när det gäller Erik och Claesson. De är juniorer, lätt att glömma det,. Klubertanz däremot väntar jag mig mycket mer, han har underpresterat rejält. Varför? Det vete fan.