fredag 3 februari 2012

Tim Eriksson: " Man måste våga spela ut "

(Tim Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Andra matchen med nya tränarna. Och ännu ingen vinst. Samt sju ordinarie spelare på skadelistan. Det regnar inte bara emot nu, det regnar från alla håll på en gång:


– Första perioden är väl hyfsad, där är det i alla fall noll-noll men sedan… så är vi egentligen inte ens nära om man säger så. De har ju mycket chanser och så där. Visst vi kämpar på, men ah vi är ändå inte riktigt där, säger Tim Eriksson.


Med bara ett enda mål på tre matcher ställer man sig givetvis frågan, vad är det som händer? Det är ju ändå hockey. Men på något sätt låser det sig, framför allt i målskyttet.

– Nä men det finns inga enkla förklaringar. Det är bara jobba på.

Du sa själv i ena periodpausintervjun att det kanske sätter sig i huvudet?
– Ja det kanske det gör men vad ska man göra? Det är bara jobba på.

Snackar ni mycket om det i laget?
– Vi snackar ju och tränar varje dag, men det finns inga hemliga recept. Det är bara jobba på. Vi kan ju lika gärna vinna nästa match med 7-1 som vi kan göra noll mål. I den här serien känns det som att allt kan hända, alla kan vinna mot alla och så göra sju mål ena dagen, noll mål nästa, det finns inga hemliga recept.

Men kan du preciser det här med att ”jobba på”. Jag tror många som hör det tänker att jaha, nu har ni jobba på i 44 omgångar man det händer ju inget? Vad menar du med jobbar på, vad gör ni internt i gruppen?
– Nej men… vi gör som alla andra lag. Vi tränar på våra svagheter, liksom. Tränar och går igenom hur det ser ut på matcherna. Det som ser dåligt ut det tränar vi extra på. Det finns inte så mycket annat att göra, säger Tim Eriksson.

När tränarbytet var ett faktum beskrev den nya tränartrion att jobbet från och med nu skulle präglas av tydlighet, framför allt när det gällde spelarnas roll. Men två dagars träning och en match är för lite för att se resultat av det – än.

– Ja, men alltså… det är inte tränarna som … i slutändan är det viktiga. Det är vi som ska spela. Sedan vem som står och säger vem som ska in på isen ska inte spela någon roll.

Fast de sa själv att det ska bli tydligare vem som ska göra vad på isen, har det blivit så?
– Jo men, det är som jag säger. Vi i laget ska kunna spela hockey. Det spelar ingen roll om det är Tony Zabel eller om det är Hardy eller Micke Johansson eller Montén som styr. Det är ändå upp till oss som spelar att spela bra hockey. Det har inget att göra med vem som står bakom mig och säger åt mig vad jag ska göra. Jag ska veta det ändå, säger Eriksson.

Och han tror att det kommer ta lite tid innan förändringarna slår igenom:

– Har man spelat 44 matcher så är det svårt att gå in och bara ändra på specifika spelare. Har jag gjort samma saker i 44 matcher så kanske det tar en stund för Zabel och Falken och de att ändra på mig. Det är inte bara för dem att säga åt mig att ändra en grej så sitter det. Man handlar ju mycket på intuition där ute så det tar en stund innan det sätter sig i ryggmärgen.

Det måste nötas in eller?
– Ja det måste nötas in. Sedan tycker jag att de har varit bra, vi har fått en bra fart på träningarna. Sedan kan inte de göra så mycket mer, det är upp till oss ändå, vi som är på isen och spelar. En tränare kan inte göra så mycket.

Ni har inte mycket tid att vinka på heller. Det är bara elva matcher kvar.
– Ja, vad ska jag säga? Vi får jobba på.

Och det gör Djurgården. Men fansen är så klart oroliga. En elfte plats och med näst sämst målskillnad i serien är det många supporters som mår riktigt dåligt. Under matchen sjöng delar av fansen ” visa hjärta Djurgården”.

Många tror ju att ni inte ta i?  
– Ja vad ska man säga, det kanske ser ut så när man ta i för mycket. Eller när man tänker att nu fan nu ska jag kämpa då kanske man spänner sig. Man måste slappna av också, eller slappna av är väl fel ord men det är en fin balansgång där mellan att slappna av och att spänna sig. Man måste våga spela ut i alla fall.

Är det också bara nöta?
– Nej det handlar väl mer om att inte tänka stundens allvar. Visst vi ligger jäkligt risigt till men man får inte deppa ner sig för mycket ändå. Man måste ju lira också, man måste ändå gå ut och ha lite roligt, även om det ser tufft ut, säger Eriksson.

Han låg själv bakom förarbetet till Djurgårdens enda mål, det som Christian Eklund slog in efter att Eriksson kört två varv runt LHC-målet och sedan lagt en perfekt macka till ”Fimpen” som klippte till:

– Men torskar man med 4-1 så känns det inte som att man ska stå och slå sig för bröstet, för att man har gjort en bra grej på en match. Då är det nog bättre att se vad vi kan förbättra.

Kan du inte hämta någon glädje ur det? Ni gör i alla fall mål, det första på tre matcher, det är ju någon typ av trendbrott kanske?
– Ja, det ska vara det då… första målet på tre matcher.

Kan man bygga något på såna smågrejer även om det inte påverkar matchen i sin helhet?
– Ja, man får väl ta med sig det

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte ställa en fråga om hur det känns att få spela kvalserien? Ser han Örebro som främsta utmanare att hålla undan ifrån eller kan Leksand och Västerås också utmana om det? Det vore mer relevanta frågor...

Marie Hallman sa...

Anonym: Den dagen de är där så kommer de frågorna. De är trots allt bara målskillnad från ingenmansland och fyra pinnar från slutspel. Och har 33 poäng att spela om så det är faktiskt inte kört.

Anonym sa...

Bra konditionstränad om han svängde förbi LHC målet två gånger... :)