måndag 6 februari 2012

Djurgården hockey " Vi har samma syn på övertramp"

Nu har Djurgården kommit med en kommentar på sin hemsida,  som bland annat gäller polisens agerande under senaste derbyt samt Järnkaminernas manifestation med tom klack. 

Det är ett långt svar och mitt i natten så det går inte att ringa någon men här har ni delar av Djurgårdens kommentar:


Så här skriver man bland annat om agerandet vid senaste derbyt:

"Vi har från Djurgården Hockeys sida tidigare påtalat vårt missnöje med bristen på ”fingertoppskänsla” hos polisen som gjort att polispersonal stått kvar i trapporna även när det är lugnt. Polisen håller med om detta, och har försäkrat oss om att agera snabbare framöver."


Och om det kommande derbyt:

"Vi har dessutom efter omfattande diskussion med polismyndigheten givits ett löfte inför nästa derby: Om vi inom Djurgårdsfamiljen ser till att hålla trapporna rena, så ska inte polispersonal finnas inne på våra läktare (såvida det inte behövs på grund av en sjukvårdsinsats eller liknande). "

Så här kommenterar man alla vittnesmål om övervåld:

"För att göra detta glasklart för alla: Vi har samma syn på övertramp oavsett om det är enskilda supportrar eller enskilda poliser som agerar felaktigt: vi accepterar det inte. Om en polis går över gränsen, så förväntar vi oss att det utreds skyndsamt och leder till att den aktuella polisen inte längre arbetar i samband med våra matcher. Detta står även polisen själva bakom, och de har redan gjort ett antal sådana förändringar för att få bort poliser som inte klarar av den här typen av arbete."

Djurgårdens svar angående Järnkaminernas manifestation:

 
"Från Djurgården Hockey beklagar vi givetvis Järnkaminernas beslut att uppmana djurgårdare att inte stå i klacken i nästa derby.

Vi spelar några av säsongens viktigaste matcher de kommande veckorna, och behöver allt stöd vi kan få. Därför hoppas vi givetvis att så många som möjligt av de nära 1600 personer som redan har klackbiljett till derbyt också sluter upp och stöder vårt lag.
"


Hela brevet till fansen kan ni läsa här.

Förra veckan skrev AIK ett öppet brev till sina fans, på sin hemsida.
 Där skrev man bland annat:

"Vi vill, utan att föregripa det kommande utredningsarbetet, tydligt markera att vi inte tolererar våld eller kränkningar på våra evenemang, oavsett avsändare. Vi ber samtidigt oskyldigt drabbade personer om ursäkt och beklagar de olyckliga och något förhastade formuleringar som tidigare publicerats på aikhockey.se.

Mot bakgrund av de uppgifter som presenterats för oss kommer vi aktivt att verka för att grundliga utredningar görs i syfte att klarlägga polisens interagerande med supportrar vid derbyt och att eventuella olagliga handlingar anmäls."

Den som vill läsa hela AIK brevet, hittar ni här

12 kommentarer:

Stockholmare sa...

Jaha. Bättre sent än aldrig antar jag. Synd bara att skadan redan är skedd och - förmodligen - aldrig kommer att läka. ACAB.

#9 sa...

Några reflektioner.

Det framgår tydligt att AIKs styrelse tar detta på större allvar än Djurgår'ns.

Allt detta handlar alltså om "att hålla trapporna rena". Är det någon som på riktigt tror att det är den egentliga anledningen till att polisen dundrar runt i Globen och sopar på folk, förnedrar folk med offentliga urinprov och bussar i väg åskådare till diverse förorter?

JK uppmaning till bojkott är ju faktiskt det enskilt bästa sättet att hålla trapporna rena!

jag tycker synd om spelarna i DIF som drabbas kanske hårdast av alla, men om inget görs NU så riskerar supporterkulturen kring DIF Hockey att försvinna helt.

Slutligen, styrelsen i DIF Hockey måste ha världshistoriens kortaste minne...det var inte mer än 4-5 år sen som globen/hovet gapade tomt när DIF lirade. Just av den anledningen att supportarna hade svårt att identifiera sig med föreningen (läs: Styrelsen). Detta jobbade man, genom ett idogt samarbete mellan supportarna (JK) och DIF Hockey. Detta är tydligen helt glömt och nu verkar styrelsen återigen tro att det bästa tillvägagångssättet är att spotta fansen i ansiktet. Jag tror att dom har fel.

Jobe83 sa...

Jag har själv stått i klacken hela säsongen och aldrig haft några problem med vare sig polisen eller andra säkerhetsvakter. Kanske har jag haft tur, men troligen för att jag inte ifrågasätter polisens beslut eller arbete. Kalla mig "mesig" men jag har i alla fall sett alla derbyn från start till slut, inte blivit orättvist behandlad eller blåslagen.

Jag har aldrig heller haft anledning att ifrågasätta polisens beslut eller handlande gentemot mig eftersom jag antingen gjort som de sagt eller hållt mig undan från de oroligheter som uppstått.

Jag kan säga med säkerhet att om man inte klär sig i svart bombar/dun/whatever-jacka (eller annan klädsen som förknippas med olika kända våldsbenägna organisationer), inte lägger sig i och håller sig borta om polisen gör ett ingripande, Inte börjar bråka med andra supporters, Inte står i läktargången. Så klarar man sig ganska så bra.

Alla normala personer kan klara av ovanstående. De som inte klarar av det är antingen för berusade eller påtända och borde slängas ut från evenemanget oavsett.

Det finns något som kallas för stresskonen
som alla människor som är utsatta för press kan hamna i. En polis som utsätts för en grupp människor som inte gör som de blir tillsagda av lagens man hamnar ganska snabbt i denna stresskon.

Det kan förklara vissa onödigt hårda tag från polisens sida, men jag vet med säkerhet att vissa av de poliser som jobbar under derbyna absolut inte borde vara där då de har en snevriden bild om vad deras uppgift är (spöa bus).
Men för allt i världen, agera inte så att polisen riskerar att hamna i denna stresskon.

Den som inte vill hamna i kläm och riskera att bli orättvist behandlad ska hålla sig undan från polisen när de gör ingripanden. Går inte det, gör inte motstånd oavsett vad du själv säger så har du tyvärr inget att säga till om när det väl har kommit till att polisen vill ha ett urinprov eller liknande.

Börja inte bråka, med någon - då blir det såhär.

Jag kommer stå i klacken på derbyt oavsett, för jag är Djurgårdare!

Sen kan jag tycka att vissa som uppenbart (från övervakningskameror idenfierade personer från tidigare evenemang) är bråkmakare och misstänkt påtända ska stoppas redan i entrén. Där är hela svenska sportvärlden otroligt fega i sitt agerande.

Anonym sa...

Jobe83.

Först och främst vill jag gratulera dig för att du sluppit att bli behandlad som ett djur i samband med en hockey-match. Jag vill dock göra dig uppmärksam på att det snarare har med tur att göra än något annat.

Du är medveten om att vi lever i en västerländsk demokrati va? I motsats till kommunist.stater, polisstater eller andra totalitära stater som t ex Syrien.

I Sverige har polisen en brottsbeivrande och utredande funktion. Om man som polis inte mäktar med att utföra detta arbete utan att finna sig själv i en "stresskon", så bör man noga överväga ett karriärbyte.

Bara för att man inte gillar vissa företeelser i samhället, t ex huliganism som jag antar att både du och jag är emot, så kan man inte tillåta staten, i det här fallet företrädda av polisen, att fritt slå och föra bort medborgare. Dylika inskränkningar i individen frihet rimmar INTE väl med demokratiska grundvärderingar.

TimT sa...

Det framgår ganska tydligt tycker jag att klubben trots allt tar polisens sida när det väl gäller.

Jobe83 sa...

Anonym:
Du är medveten om att vi lever i en västerländsk demokrati va?
Mycket medveten, men Polisen måste fortfarande ha respekt hos invånarna för att deras roll och brottsförebyggande åtgärder ska fungera i samhället. De som inte respekterar en polis åtgärder eller tillsägelser löper stor risk att bli omhändertagna. Skillnaden mellan Sverige och Syrien är att i Sverige blir du tillsagd att inte stå i läktargången p.g.a säkerhetsskäl (brottsförebyggande, om det skulle visa sig att någon dog för att ambulanspersonal inte kom fram i tid för att det stod folk i läktargången, eller liknande.
I Syrien blir du dödad för att du inte har rätt åsikter.

Om man som polis inte mäktar med att utföra detta arbete utan att finna sig själv i en "stresskon", så bör man noga överväga ett karriärbyte.
Alla normala personer hamnar i stresskonen -
det finns vissa poliser som hanterar detta bättre än andra. Vissa är också uppenbart fel personer för att jobba med oroligheter på evenemang, dessa har, liksom den grupp mindre begåvade människor som finns på läktarna (läs huliganer), gett polisen resp. DIF/AIK supportrar dåligt rykte.

Att fritt slå och föra bort personer är självfallet inte okej, agerar polisen så kan man dra likheter till mindre demokratiska stater. Men jag är säker på att många av de slag och bortföranden som gjorts hade kunna undvikas om man inte laggt sig i polisens ingripanden.

Om jag någon gång blir utsatt för sådana övergrepp av polisen under ett derby ska jag först vara självkritisk och se om jag inte hade kunnat undvika det, sen om det inte går kan jag säkert ändra uppfattning, det är så vi fungerar.

När Dan Blomberg, själv blir avvisad från platsen av Polisen när han försökte prata med dem är såklart ett misslyckande från Polisens sida. De borde absolut ha koll på de personerna som är deras brygga till supportrarna.
Och att som i det här klippet stå och filma allt å sen bli utkastad från Globen på lösa grunder tycker jag också är helt fel. Men om han inte hade filmat och istället stått i kioskkön, eller stått kvar på sin plats, hade det troligen inte hänt.

#9 sa...

Jobe83

Du pratar om respekt. Menar du på allvar att man som medborgare i konungariket Sverige, om man inte "respekterar" det polisen säger, får räkna med ett par batongslag eller bortförande? Om svaret är "ja" så blir följdfrågan, är våld ett bra sätt att inge respekt på?


"Att fritt slå och föra bort personer är självfallet inte okej, agerar polisen så kan man dra likheter till mindre demokratiska stater. Men jag är säker på att många av de slag och bortföranden som gjorts hade kunna undvikas om man inte laggt sig i polisens ingripanden."

Vad gör dig så säker på det? Är det ditt medfödda förtroende för polisen? Det är just det beteendet från polisen som har förorsakat bojkotten. Eller tror du att detta sker på pin kiv?

Det faktum att du väntar tills något händer dig, för att du ska ändra uppfattning, sammanfattar ganska bra din inställning i sak.

Jag tolkar det du säger som "om man klär sig normalt, inte ifrågasätter makten och flyttar på sig när dom kommer så klarar man sig."

Min åsikt är att man som medborgare i en demokrati inte ska behöva efterfölja något av det ovanstående för att undvika att utsättas för våld och/eller trakasserier från polisen.

Jobe83 sa...

Anonym:

... om man inte "respekterar" det polisen säger, får räkna med ett par batongslag eller bortförande?
Generellt sett, så om det går så långt att du fysiskt inte inte "respekterar" (gör fysiskt motstånd) polisen så har polisen rätt att använda batongen om så krävs. Skulle polisväsendet fungera om så fort polisen åker på fysiskt motstånd ger upp och går därifrån?

Vad gör dig så säker på det? Är det ditt medfödda förtroende för polisen? Det är just det beteendet från polisen som har förorsakat bojkotten. Eller tror du att detta sker på pin kiv?

Jag är säker på att om jag sitter kvar på min plats och håller mig borta från den bråkiga delen av läktaren så kommer polisen låta mig vara, det gjorde 95% av alla i klacken senast och det gick bra för dem.


Jag tolkar det du säger som "om man klär sig normalt, inte ifrågasätter makten och flyttar på sig när dom kommer så klarar man sig."

Precis, då skulle det inte blivit något bråk.
Tyvärr har svart bombar/dun/tjock-jacka med uppfälld luva blivit synonymt med att du är våldsam supporter. Ta inte på dig en sån jacka på en hockeymatch och ställ dig bland ingripande poliser. Du kan uppfattas som våldsbenägen och då får polisen avvisa dig från platsen i förebyggande syfte. Visst det är inte ditt fel att du uppfattas som våldsam bara för du är klädd på ett visst sätt, det har andra fixat åt dig, fördomar är skit.

Ute på stan en vanlig dag är det ju inga problem.

YoYoYo sa...

@Jobe83: "När Dan Blomberg, själv blir avvisad från platsen av Polisen när han försökte prata med dem är såklart ett misslyckande från Polisens sida. De borde absolut ha koll på de personerna som är deras brygga till supportrarna.
Och att som i det här klippet stå och filma allt å sen bli utkastad från Globen på lösa grunder tycker jag också är helt fel. Men om han inte hade filmat och istället stått i kioskkön, eller stått kvar på sin plats, hade det troligen inte hänt."
: intressant att du bara tror på händelser som beaktade personer har berättat alternativt är filmade. Det betyder i förlängningen att det, för dig, inte har hänt något om inte du själv drabbas.

Snacket om vilka kläder man har på sig är bara löjligt: firmorna har på sig kläder som gör att de inte sticker ut(duh!). Att kasta ut fabriken/usc pga klädsel är att dumförklara sig själv.

Att inte ifrågasätta makten(polismakten i detta fall) är inte att vara en god medborgare. Det betyder att man inte visar civilkurage när priset för det kan vara att blir utsatt för replisarier.

Den muslimska våren hade inte skett om de länderna var befolkade av människor som Dig. Du anser ju att makten inte ska provoceras eller ens ifrågasättas. Makten borde klara av båda två.

Brille sa...

Bra sagt Jojje. Jag håller med dig till fullo.

Man hamnar helt enkelt inte i dessa situationer om man håller sig undan och gör som polisen säger. Inom polisen i Sverige har man länge försökt med taktiken att inte ingripa för att våld skapar våld men uppenbarligen bryr sig inte bråkmakarna. Därför var det dags att sätta ner foten pch få dem att lära sig den vett och etikett som vi andra fick med oss hemifrån.

Stockholmare sa...

"Inom polisen i Sverige har man länge försökt med taktiken att inte ingripa för att våld skapar våld men uppenbarligen bryr sig inte bråkmakarna.": länge men slutat? Det var inte på det sättet de senaste 2 derbyna i alla fall.

Och det Du fått med dig hemifrån bör du lämna utanför diskusionen iom att polisernas beteenden kritiseras, inte de som fick kissa i burk, blev bussade till random förord, blev avvisade, fick batongslag i huvet, puttade i trappan, otrevligt bemötta osv.

Skäms på er båda två och må ni stå ensamma i klacken om ni går dit.

Marie Hallman sa...

Till allihop: Intressant diskussion. Jag har inte lagt mig i den, känner bara att jag tycker allt är så jäkla sorgligt.