söndag 12 februari 2012

Fasth " Smickrande att höra men..."


( En glad Viktor Fasth. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ett enda insläppt mål trots pigga ryssar som – särskilt i tredje – tryckte på med både fart och tyngd och lastade på med spelare i målgården så nära Fasth som det bara gick. Men Ryssland fick trots det bara in en puck förbi den storspelande AIK-målvakten:

– Jag tycker vi riktigt bra match och vinner rättvist. Vi ger aldrig upp, vi krigar på. Vi hade många chanser mot Tjeckien också, så jobbar vi bara på så kommer målen förr eller senare och i dag fick vi bra betalt för det till slut, säger Fasth.


Sin egen insats betygsätter han med ett:

– Helt okej, det kändes bra. Det kändes att man inte var riktigt van vid tempot i första perioden men sedan kom man in i tempot mer sedan tycker jag. Och försvarsspelet fungerade oerhört bra så det kändes tryggt att stå i dag.

Varför känns det svårt med det tempot?
Äh men det var ett tag sedan och jag menar, det är ett högre tempo än i elitserien, så enkelt är det, säger Fasth.

( FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Men även om han – i vanlig ordning – tar ner sig själv och sin status så är han – enligt Pelle Mårts – först på listan av målvakter bland de som inte spelar i Nordamerika. Så här sa Mårts på en direkt fråga från bloggen:

”Ja, han är väl den som står först på kö i alla fall.”

När Fasth får höra de orden blir han glad men tar ändå försiktigt på berömmet:
 – Det är smickrande att höra men det finns så otroligt många bra målvakter i Sverige, så det gäller att kriga på bara så får vi se.

Hur ser du på konkurrensen från målvakterna i NHL?
Ja men det är ju otroligt bra målvakter där borta med Henke (Lundqvist), nu går väl de till slutspel, ser onekligen bra ut för dem men då har du Henke Karlsson, Jonas (Gustavsson) och (Jhonas) Enroth och (Anders) Lindbäck. Det finns otroligt många bra målvakter där borta.

 ( FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Mårts tycker uppenbarligen att du är etta här hemma?
– Jo men än så länge är det ju inte VM utan det är längre fram i vår, nu fokuserar jag på Finlandsmatchen i morgon, sedan är det elitserien som gäller fram till dess, säger han i vanlig ordning nästan frustrerande ödmjukt.

Mot Ryssland ratade Fasth upp den ena svettiga räddningen efter den andra. Bland annat fick Mattias Ekholm något felskär, ramlade och for rätt in i Sverigemålet där han fällde Fasth genom att slå undan knäna på honom, samtidigt som Fasth ramlade över Ekholm och fick göra någon räddning liggandes på magen med Ekholm på ryggen.

– Ja, he, he nä det var inte optimalt men vi redde ut det ändå, tillsammans så det kändes bra,

Vad är annars svårast med att möta ryssarna?
– Nämen de är ett otroligt spelskickligt lag och letar gärna extrapassningar istället för att skjuta på en gång så det… ja, de är skickliga.

Ryske backen som sköt målet, han skjuter sjukt hårt!
– Ja ska jag vara ärligt så har jag inte sett pucken än, ha, ha. Jag såg aldrig när han sköt, tyvärr.  Så det (skottet) måste ha varit jäkligt hårt.

Han sköt i runt 180 km i timmen under KHLs allstar match?
– Jasså, så pass, ja då måste han ha toppat det i dag då, skojar Fasth som även kommer att få stå i Finlandsmatchen (om inget oförutsett händer).

Det innebär två matcher på mindre än 24 timmar:

– Nä men det är äta och sova som gäller, att ladda batterierna. Att möte Finland är alltid speciellt. Nu är det turneringsfinal också så det ska bli bara kul. Jag har ju dessutom spelat två matcher i rad förr så de är bara köra. Det ska inte vara något problem. Det är ju vårat jobb att vara redo för match varje dag så det är bara ladda om. Och jag tycker kroppen kändes bra idag så det ska inte vara några problem, säger Fasth.

Men AIK-målvakten ville (även det som vanligt) puffa för de andra i laget, framför allt backarna:

– Jag tycker det funkar bra för både de andra och mig! Det var ju min första match på ett tag och det har ju bytts ut lite killar sedan Channel One (i december) också, men jag tycker det fungerar bra.

 ( FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Är det väldigt mycket annorlunda att komma från klubblaget och så spela med såna man bara ta pucken ifrån?
– Annorlunda vet jag inte… men det är andra killar än senast. Jag har inte spelat med Mange (Johansson) förr till exempel, så det gäller att ha en bra kommunikation ute på isen och på träningarna för att kunna lösa de här grejerna tillsammans och hitta bra lösningar på spelet.

Blir det ett annat snack när du får andra backar framför dig?
– Ja men alltså man får vara tydligare mot varandra, det är både från dem och från mig. Jag måste prata mycket med dem för att vi ska förstå varandra och det är samma vice versa. I AIK har vi spelat 45 omgångar ihop, det är självklart att vi måste snacka mer här (än i AIK) konstaterar Viktor Fasth.

( FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han har ju fått en del skit för sitt humör men mot Ryssland höll Fasth sig kall även när ryssarna fick fart på benen, verkligen var intensiva och hade minst sagt brysk närkontakt flera gånger med Tre Kronorkeepern:

– Ja, de trycker in mycket folk på kassen och de tar inte gärna avslut i första läget utan de väntar gärna och håller i lite längre, det är det som skiljer sig mot spelet annars tycker jag. De försöker göra det svårt för mig men det är ju så man gör mål i dag, det är ju genom att försöka störa målvakten framför kassen, jag tror vi lyckades göra det själva tre gånger. Både Jonas (Andersson) som skymmer deras målvakt och när Nicke (Danielsson) slänger in pucken så är ju han också skymd. Det är så målen går till i dagens hockey, konstaterar Fasth.

 ( FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hur gör du för att hålla humöret i schack och inte lacka till?
– Jag brukar tänka på Leif Boork, skämtar Fasth med glimten i ögat och ett stort skratt. Sedan fortsätter han betydligt mer seriös:

– Nej, skämt åsido. Det gäller att fokusera på pucken bara. Det är min uppgift.

Inga kommentarer: