måndag 6 februari 2012

Järnkaminernas ordförande: "Nu känner vi att vi måste sätta ner foten"


Järnkaminerna uppmanar till tom ståplatsläktare under säsongens sista derby – som är hemmaderby för Djurgården. Det har väckt diskussioner bland Djurgårdsfansen.

– Reaktionerna är övervägande positiva, även om en del är negativa också. De som är negativa tycker att matchen är för viktig för att kunna genomföras med en tom klack och det är en faktor som vi har vävt in, men vi ser det som nödvändigt, säger Dan Blomberg, ordförande för Järnkaminerna.


Det är den allt större polisiära insatsen kring derbyna och framför allt det övervåld från polisen som skedde senast som fått JK att agera.

 – Generellt sätt så har det varit en hotfull stämning från polisens sida. Man har jobbat med tveksamma metoder och tagit in folk på urinprov utan att det funnits grund för det, man skickar iväg folk långt utanför stan med bussar, är väldigt hårdhänt och har en obehaglig attityd och inställning. Insatserna har varit överdimensionerade och extremt aggressiva, det blir helt fel. Man kan inte ha inställningen att alla är potentiella huliganer. Alla som har varit och beslutat i säkerhetsfrågan måste ta sig en titt i spegeln, menar Dan Blomberg.

Att det måste vara poliser närvarande under derbymatcherna visades med all tydlighet under de första säsongerna förra säsongen, då det i decemberderbyt spårade ut fullständigt. Den gången blev ordningsvakter misshandlade och det blev bland annat blev fullt slagsmål mellan firmor från de båda klubbarna, bland barnfamiljerna på ena långsidan. Detta är både oacceptabelt och satte vanlig publik i fara. Det håller Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg med om.

– Vi ska definitivt ha poliser på matcherna och vi är emot allt våld på läktaren, självklart. Begår man brott så ska man lagföras för det och jag tycker att det har fungerat generellt. Det som däremot inte funkar att en vuxen människa står och matar slag med en batong mot derbybesökare. Det jag har sett nu är hemskt, jag har aldrig sett något liknande förr och det finns en undfallenhet mot det polisvåld som förekommit. Det kan jag inte köpa. Det gäller att hitta rim och reson, jag har bevittnat mer våld senaste halvåret än jag har sett hela livet och det våldet är mestadels utövat av polisen.

Hur ska polisen agera då?
– Jag tycker att polisen ska följa lagen och upprätthålla ordningen och lagen. Det man har gjort nu är att man har gjort en prestigesak av det. Man går in och säger att man äger Globen, att man äger läktaren och ska gå in och stå i trappan till varje pris, samtidigt som man säger att trappan ska vara tom av säkerhetsskäl. Vi vill bara att de ska göra sitt jobb och inte förvärra situationen. Det jag menar att de har gjort nu, har drabbat många oskyldiga på ett allvarligt sätt.

Blomberg menar att dialog mellan fansen och klubbarna, samt att insatser från supporterföreningen och klubbarna är och har varit det som fungerar bäst för att behålla läktarna fria från bråk och bidra till en rolig fest för hela publiken. Och han inser att polisen mest troligt skiter i om det är folk i klacken eller inte. Det är inte en tom klack som kommer få polisen att ändra sin strategi:

– Nej, de blir nog bara glada. Men vi offrar en match för att kunna leva ut vår supporterkultur i många, många år till. Vi gör det för att visa alla som älskar den stämning vi har byggt upp hur det kommer att se ut utan en klack. Syftet är inte att polisen ska säga, förlåt vi gjorde fel, utan syftet är att väcka alla som älskar hockey. Vi vill att de ska se hur det bli när vi som älskar, lever och andas hockey inte är därpå en av säsongens viktigare matcher.

Att bara prata med polisen fungerar inte, säger Blomberg:
 – Vi har haft en dialog med polisen men där har vi snarare blivit ljugna i ansiktet. Vi vill ta det till en högre nivå, ska vi prata med polisen ska det vara på minst länspolismästarnivå. För den dialog vi har haft innan funkar inte, betonar han.

I onsdags hade Djurgården ett möte med fansen om frågan, men där fick man klent gensvar tycker Järnkaminerna. AIK har också haft en diskussion med sina fans och man har även gått ut på sin hemsida och bett de som blivit utsatta för övervåld om ursäkt samt bett berörda personer att lämna in vittnesmål som förs vidare till polisen så att de poliser som har begått felaktigheter ska kunna bestraffas för det.

AIK skrev bland annat så här i sitt brev till AIK-fansen:

"Vi vill, utan att föregripa det kommande utredningsarbetet, tydligt markera att vi inte tolererar våld eller kränkningar på våra evenemang, oavsett avsändare. Vi ber samtidigt oskyldigt drabbade personer om ursäkt och beklagar de olyckliga och något förhastade formuleringar som tidigare publicerats på aikhockey.se.
Mot bakgrund av de uppgifter som presenterats för oss kommer vi aktivt att verka för att grundliga utredningar görs i syfte att klarlägga polisens interagerande med supportrar vid derbyt och att eventuella olagliga handlingar anmäls." 
 – Det var bra agerat av AIK hockey, säger Blomberg och fortsätter:

Jag skulle vilja att Djurgården hockey gör detsamma. Men de säger sig vara bakbundna av polisen och att det inte går att göra något av polisens krav. Men vi (JK) menar att det går att göra något bara man skapar opinion i frågan. Vi vill få till en seriös diskussion i frågan, där hoppas vi att Djurgården hakar på. Det har begåtts allvarliga fel på högre nivå i polisledningen också. Jag tror att det är går att förändra.

Frågan är ju varför man väljer just derbyt och inte väntar in till exempel 55:e omgången och ser om den är betydelselös och därmed ett ”bättre” val. Men Järnkaminerna vill ha så hårt genomslag för frågan som möjligt och då är ett derby det som ger mest uppmärksamhet.

 – Det spelar så klart in. Men hur tråkigt det här än är, så måste vi agera nu. Det är ju de här matcherna vi lever för, vi vill alltid stödja Djurgården i ett derby men nu känner vi att vi måste sätta ner foten så att vi kan fortsätta ha grymma derbyfester i många år och många generationer till. För fortsätter det så här så kommer det positiva som vi har byggt upp att försvinna helt. Vi känner att det är nu eller aldrig.

Djurgården är informerade av Järnkaminerna om beslutet att hålla just klacken tom (övriga platser ingår inte i manifestationen) men klubben kom sent på  måndagskvällen ut med sin kommentar i frågan. Den hittar ni på den här länken.

Enligt Dan Blomberg kommer Järnkaminerna och Djurgården kommer mest troligt att ha en kontakt i veckan kring aktionen. JK kommer också ha löpande kontakt med Black Army. Om AIK:s fans kommer ansluta sig till manifestationen och ha sin klackplats tom eller inte vet Blomberg däremot inte. Det kommer att komma besked under veckan i den frågan tror han.

– Manifestationen riktar sig - delvis - mot Djurgården – ja. Men en del i det här är dels att Djurgården får lite råg i ryggen så att de också kan säga ifrån på det sätt vi gör nu. Vi känner att vi måste väcka debatten. Vi vill väcka AIK, Djurgården och hockeyligan och alla hockeyintresserade, för att få till en sansad och seriös diskussion om hur det är att gå på hockey idag. Vi vill visa att det här är på allvar. Vi vill visa att de är viktigt att ha en bra supporterkultur, säger Dan Blomberg.

Vad skulle då kunna få Järnkaminerna att ändra sig? I princip ingenting blir svaret från Blomberg och Järnkaminerna.
– Det skulle vara om polisen, Djurgården och hockeyligan gick ut officiellt och sa att det som hänt är horribelt, att man bad om ursäkt. Fast det tror jag inte kommer hända, men gör de det då kan tänka oss att skippa manifestationen men inte annars.

(Fotnot, hela AIK brevet går att läsa här)

4 kommentarer:

Jobe83 sa...

Jag tycker det är tråkigt att JK tycker så här. Jag har själv stått i klacken hela säsongen och aldrig haft några problem med vare sig polisen eller andra säkerhetsvakter. Kanske har jag haft tur, men troligen för att jag inte ifrågasätter polisens beslut eller arbete. Kalla mig "mesig" men jag har i alla fall sett alla derbyn från start till slut, inte blivit orättvist behandlad eller blåslagen.

Jag har aldrig heller haft anledning att ifrågasätta polisens beslut eller handlande gentemot mig eftersom jag antingen gjort som de sagt eller hållt mig undan från de oroligheter som uppstått.

Jag kan säga med säkerhet att om man inte klär sig i svart bombar/dun/whatever-jacka (eller annan klädsen som förknippas med olika kända våldsbenägna organisationer), inte lägger sig i och håller sig borta om polisen gör ett ingripande, Inte börjar bråka med andra supporters, Inte står i läktargången.

Alla normala personer kan klara av ovanstående. De som inte klarar av det är antingen för berusade eller påtända och borde slängas ut från evenemanget oavsett.

Det finns något som kallas för stresskonen
som alla människor som är utsatta för press kan hamna i. En polis som utsätts för en grupp människor som inte gör som de blir tillsagda av lagens man hamnar ganska snabbt i denna stresskon.

Det kan förklara vissa onödigt hårda tag från polisens sida, men jag vet med säkerhet att vissa av de poliser som jobbar under derbyna absolut inte borde vara där då de har en snevriden bild om vad deras uppgift är (spöa bus).
Men för allt i världen, agera inte så att polisen riskerar att hamna i denna stresskon.

Den som inte vill hamna i kläm och riskera att bli orättvist behandlad ska hålla sig undan från polisen när de gör ingripanden. Går inte det, gör inte motstånd oavsett vad du själv säger så har du tyvärr inget att säga till om när det väl har kommit till att polisen vill ha ett urinprov eller liknande.

Börja inte bråka, med någon - då blir det såhär.

Jag kommer stå i klacken på derbyt oavsett, för jag är Djurgårdare!

Sen kan jag tycka att vissa de som uppenbart (från övervakningskameror idenfierade personer från tidigare evenemang) är bråkmakare och misstänkt påtända ska stoppas redan i entrén. Där är hela svenska sportvärlden otroligt fega i sitt agerande.

Anonym sa...

Polisen gör såklart helt fel, men de gör JK också när dom säger att klacken ska bojkotta matchen, jag tänker definitivt gå!! De att bojkotta får stå för dom (JK)!!

Johan sa...

Väldigt bra ställningstagande från Järnkaminerna. Det är inte okej att vi som hockeysupportrar buntas ihop med alla bråkstakar och blandas in under polisens devis "står man i klacken är man en bråkstake". Vi är otroligt många engagerade eldsjälar som står i klacken, varav en del har råkat illa ut, en del blivit bestulna på sin integritet pga. urinprov på obefintliga grunder.

Senaste derbyt rapporterade polisen 4 st gripna för narkotika, jag tror jag kan räkna upp till minst 40 personer som fick utföra urinprov i anslutning till Globen, det är alltså en på tio som polisen träffar rätt. Vad hade skett om polisen betett sig likadant på stan gällande detta?

Det är dags att även vanliga sittplatspubliken inser att det inte är okej. Bara för att vi på kortsidan inte har råd att betala långsidesbiljetter så ska vi inte bli behandlade som boskap eller terrorister.

Att Djurgården hockey tar samma urin som finns i muggarna och häller över supportrarna i ett senare skede är inte mer än skamligt. Av min natur berömmer jag sällan saker som aikare gör, men denna gången är verkligen AIK Hockey ett föredöme för hur man behandlar sina kunder tillika supportrar. Det vore en dröm om även DIF Hockey kunde göra detta.

Nu kryper man till korset med en ursäkt till ursäkt, och vägrar att ta de supportrar i försvar som blivit misshandlade av polisen. Tänk om DIF Hockey vore ett vanligt företag och hade samma kundbemötande. De hade konkat omedelbart. Nu är det ju inte så, det krävs otroligt mycket för att man som supporter till Djurgårdens IF ska sluta betala för att gå på matcherna, köpa souvenirerna och sprida ordet om Sveriges mest framgångsrika förening genom tiderna. Men när gränsen väl är nådd, då är det dags att inse för DIF Hockey att man måste omvärdera sina tidigare beslut.

För 6 år sedan var det fotbollen som hade samma problem som hockeyn har idag. Publiken slutade komma på matcherna och tillslut tog man sitt förnuft till fånga och började prata med supportrarna för att se hur man skulle göra för att få publiken att komma tillbaka. Det räckte med ett, ETT möte så steg säsongskortsförsäljningen i taket. Minnet hos föreningarna är bra men kort.

Fotbollen har fått tipset under många år att titta på hur hockeyn har arbetat, nu kommer vi ge samma tips till hockeyn för att fortsatt bibehålla sina supportrar, som är bäst i Sverige när man väl får och vill. Minns kvart nummer 6 mot luleå förra året då hela globen stod och hoppade.

Anonym sa...

@ jobe83, så om jag lämnar min svarta Everest dunjacka hemma så klarar jag mig från batonger och pissprov denna gång menar du? Vet inte vad som är skevast, att du skriver så eller att det faktiskt ligger en poäng i det du säger...