onsdag 1 februari 2012

Polisens löfte till fansen - uppdaterat

Vad som hände på derbyt vet ni. Under dagarna efter har det har kommit in klagomål till såväl AIK som polisen (och även Djurgården kan jag tänka mig ,har inte hunnit kolla) om övervåld mot även de supportrar som bara stått fredligt och  inte deltagit i den kontringsattack som blev mot polisen, eller andra stökigheter.

Under onsdagen träffar AIK hockeys ledning samtliga supportergrupper. Med på mötet kommer även representanter för fotbollen att vara. Mötet har två syften : dels att samla in bevis kring polisens övervåld men framför allt för att få en dialog kring vad som hänt och vad som kommer hända på kommande derbyn.

Enligt de uppgifter jag har fått, har AIK men -faktiskt - även polisen reagerat på de klagomål som har kommit in.
AIK ska ha gjort klart mot polisen att övervåld inte är accetabelt, bland annat finns uppgifter om att minst en, eventuellt två minderåriga flickor ska ha  fått frakturer efter övervåld från polisen. Plus att en person med downs syndrom råkat illa ut (det sista är  inte bekräftat, bara ett rykte än så länge) Med mycket mera.

Men AIK ska enligt de uppgifter som jag har, fått ett löfte av högt uppsatta personer inom den ansvariga polisavdelningen,  om att de poliser som tog till övervåld kommer straffas för detta. Det kan dels ske juridiskt men även som ett personalärende. För att det ska ske krävs dock bevis och AIK kommer att givetvis att vilja ta del av allt material som visar på just övervåld.

På förekommen anledning vill jag - återigen - slå fast att jag tycker det är fel att gå till våldsam motattack mot polisen och att som privatperson hoppa på poliserna bara för att man känner sig provocerad. Givetvis är det så. Men som jag har skrivit förr så är polisen en myndighet, med ett unikt våldsmonopol. Och med rätten att använda våld följer även skyldigheten att inte använda övervåld eller ge sig på personer som inte ens har med bråket att göra så polisens löfte att lagföra det övervåld som går att bevisa låter ändå som ett (om än litet) steg framåt.

Exakt hur det här ska gå till kommer representanterna för de olika supportergrupperna att få under onsdagen när man möter AIK hockeys ledning. De ska i sin tur ta det vidare till fansen. Jag har inte haft möjlighet att kolla med polisen att de här uppgifterna stämmer under kvällen men den källan som kom med uppgifterna är trovärdig så om jag har fattat allt rätt finns ändå en vilja hos polisen att agera korrekt även om de olika sidorna säkert har olika definition på det med.

Edit: Även Djurgården kommer att ha möte med sina fans. Mötet sker även det i kväll, onsdag. Det går att läsa mer om det på den här länken. Och polisens löfte gäller mest troligt även de DIF-fans och de poliser som begick övervåld mot dessa, så länge det finns någon typ av bevisning, jag antar att video är det bästa. Man får hoppas att det pågår samma dialog där  alltså mellan polisen och DIF som det gör mellan polisen och AIK, jag kunde inte ringa i natt och kolla men det sker även där får man hoppas.

Vi får se vad det blir av det men förhoppningsvis kan det bli mer dialog än batonger framöver.


13 kommentarer:

Niklas sa...

Bevis finns, 2 videos ligger på youtube en från vardera sida. http://www.youtube.com/watch?v=ugZVxB3rE2g 26 sek in. http://www.youtube.com/watch?v=04PusXYwNWk&feature=related, batongslag i bakhuvudet/nacken batongslag på liggande.
DIF har också ett möte imorgon info/säk. Får se vad som sägs, men enligt rykten kommer inte alla berörda att vara där tyvärr. Känns som att dom inte vågar möta kritiken

Niklas sa...

Man behöver inte själv blivit utsatt för ett brott eller ens varit inblandad i den situation som JO-anmälan gäller.
Fyll i ditt namn, adress och telefonnummer i formuläret nedan för att skicka in en JO-anmälan.
Lämnar du övriga fält tomma kommer anmälan att göras mot poliserna i filmen.


http://joanmalan.wordpress.com/

Anonym sa...

kräv järlans avgång

Cartman sa...

Inte mycket till löfte från polisens sida. Det låter ju mer som att de lovar att inte skita i sina lagreglerade krav att ta hand om övervåld. Ganska tveksam rubrik på denna artikel.
Nä, jag köper det inte och tycker det är på tok för vagt. Detta kommer inte återställa 1% av polisens förlorade förtroende.

jgv sa...

Det personen med Dow's syndrom har råkat ut för är enligt uppgift att ha tvingats lämna urinprov. Han skall inte ha blivit slagen.
Alla som går på AIK:s matcher och många med andra lag-sympatier vet vem han är, troligen även du.

Anonym sa...

Vadå "det är fel att gå till våldsam motattack mot polisen om man blir provocerad?"


Det är väl självklart att det är fel och det är väl inte ens någon som har gjort det i det här fallet. Du pratade ju precis om polisens övervåld.


Konstig formulering av dig som inte passar in i texten överhuvudtaget.

Anonym sa...

Vaddå löfte från polisens sida? Dom ska väl alltid straffas om det finns bevis på övervåld?

Hoppas det blir bukt med alla pissprov som dom använder utan att se sympton på folk. Vilket egentligen är tjänstefel. Dom använder det endast för att provocera och förnedra folk.

AIKforum.se sa...

Enligt Gunnar Goude på AIK Hockey så fick personen med downs varken lämna pissprov eller batongslag på sig utan blev verbalt tillrättavisad upp på läktaren efter att ha gått fram och frågat poliser vad som händer.

Angående bevisning så låter det som årets bullshit. Vill polisen så gärna ha in bevis på övervåldet så kan dom ju börja med att titta igenom de filmer som filmades av civilpoliser.

Anonym sa...

Precis som aikforum.se säger så finns det nog ganska mycket bevis på civilarnas egna filmer. Men man är ju skeptisk till om dessa kommer användas i det syftet. Finns många filmer på youtube som visar till hälften de situationer som många berättat om men som knappast räcker som bevis. Där är jag säker på att civarnas folmer visar det hela bättre. sen finns det några filmer på youtube som är väldigt tydliga. en del med övervåld andra där man ser hur människor avvisas utan att få veta varför. Det är en rättighet att få veta varför. Även poliser som vägrar uppge sitt nummer. Varför är frågan? Även detta en rättighet för den som frågar.
Finns det en enda film som visar våld som motstånd mot polisen? Bara människor som trycker upp polisen från trapporna med sina egna kroppar, utan slag eller sparkar.

Har tidigare haft förtroende från polisen. Är en sk vanlig supporter. Men efter vad jag såg och var med om på derbyt så har jag för tillfället noll förtroende för vår polis. Trodde inte att det gick till så här i en rättsstat. Trots nya huliganlagen som tar ifrån alla supportrar deras rättigheter. Rättigheter man har om man vistas i andra delar av samhället.

Anonym sa...

Ursäkta svenskan i senaste svaret. Gick lite fort där men tror att de flestta hajar vad som försökte bli sagt.

Anonym sa...

Varför belyser ingen det faktum att två av Djurgården avstängda så kallade "categori-C supportrar" från deras så kallade firma, DFG kom in på matchen och in på Djurgårdsläktaren genom att hota sig in förbi en kvinnlig visitatör i dörren med hot om att hon skulle våldtas "hårt och brutalt" om de inte släpptes in. Säkerheten är ju ett skämt i Globen när folk kan hota sig in på så löjliga premisser.

Marie Hallman sa...

Till allihop: Finns fortfarande många frågor kring det som hände men det känns ju som det åtminstone finns en diskussion och vilja att ta tag i problemet hos AIK, jag hoppas den finns hos DIF också. Det är ju som de skriver på AIKs hemsida, våld är fel - oavsett vem som begår våldet - bara hoppas att den dialogen som de har med polisen leder någon vart för båda klubbarna.

Anonym: Jag har inte ens hört talas om det där tidigare. Sinnesjukt beteende och helt galet om de tog sig in på det sättet.

Kallekamel sa...

Lite motvikt: http://www.blaljus.nu/index.asp?show_news=3376