onsdag 22 februari 2012

Zabel: "Det handlar om att kunna lyfta bort ett ok från axlarna så att vi vågar spela ut"


 (Tony Zabel mitt i spelarhavet. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Sex omgångar kvar och parkerade på kvalplats. Med fyra poäng upp till Linköping och sju pinnar upp till Modo på fast mark. Och en måltorka som bara inte får finnas. Men lägga sig ner och dö är ju inget alternativ. Nu är det fejsa läget och gilla läget och göra något åt läget som gäller.


– Vi måste börja inse var vi är någonstans och våga vara där och inte se varje match som en ångest utan börja se det för vad det är – en utmaning och ytterligare en match där vi kan få prestera, säger Djurgårdstränaren Tony Zabel


Djurgården låste in sig i omklädningsrummet i LLA arena i Karlstad efter 0-3-torsken mot Färjestad i går (tisdag) och även efter onsdagens träning hade man ett snack om vad som gäller nu.

– Vi har pratat om det idag, pratat om hur mycket vi ska våga se framåt. Vi har haft ett bra snack om det, hur vi ska se på varje match som är kvar, hur vi ska våga spela bra. För en utmaning är det, det är så vi ska se det så att man inte hamnar i någon ångest eller press. För det är de känslorna som låser människor när man inte är i en normal sits och som gör att man gör saker svårare än de är i livet, säger Zabel och fortsätter.

– Du vet själv hur taggad du är om du har en deadline som du bara måste klara av. Många blir stressade av att man inte kommer uppleva sin insats som klar när deadline inträffar, men när du börjar erkänna för dig själv att du kanske inte når dit, så slappnar du av och kan prestera igen. Det är vanligt, enligt beteendevetenskapen, som jag har läst, att om vi inser att vi är här, då kanske vi kan möta de här lägena på ett annat sätt. Man måste våga ta det steget.

Men frågan är om det hjälper. Att prata om att man ska våga är en sak, sedan måste spelarna fixa att göra det med säsongsklockan tickandes i bakgrunden medvetna om att det är de här sex matcherna som det hänger på.

Så hur ska Zabel få spelarna att inte bara prata utan även verkligen spela avslappnat och på så vis kunna vinna de matcher som är kvar?
– Den som har exakt facit på vad man ska göra, om den människan fanns då hade vi tagit hit den människan och gjort just de grejerna. Men den människan finns inte. Utan det är hur du vågar möta varje enskild händelse om betyder något. Sedan om det räcker eller inte, det vet vi inte förrän efteråt. Men det här är ett sätt att tackla det i alla fall.

Finns det något, tycker du, som du kan göra specifikt under matcherna?
– Nej, inte under matcherna, då finns det inget man kan göra. Inte enligt den erfarenhet som jag har, för under matcherna är det ingen som åker runt och tänker på var vi är i tabellen. Utan det man pratar om är inställningen innan matcherna. Det är den vi måste påverka. För när matchen väl är i gång kan man inte påverka spelarna mer, säger Djurgårdstränaren och fortsätter med emfas:

– Det handlar mer om hur vi ska tänka innan matchen, det handlar om att kunna lyfta bort ett ok från axlarna så att vi vågar spela ut. Nummer ett är ju att vi har ett lag med skitduktiga hockeyspelare. De är inte sämre än de var för en månad eller tre månader sedan. Utan det gäller att få dem att slappna av och spela ut. Det är det som är konsten och det svåra i det här.

Och inte blir det lättare av att trycket kommer öka på laget för varje dag som går fram till dess att faran är över. Om den nu blir över. Om Djurgården hamnar i kvalserien kommer trycket utifrån att bli enormt. Från de egna besvikna fansen, från huggande media, från motståndarfansen som mer än gärna gottar sig i olyckan, från sponsorer som vill veta vad som händer.

– Jomen det är precis det som det handlar om. Att våga vara i nuet. Vi vet att det finns en kvalserie, vet att det finns media som skriver om det men jag som person skiter i det fullständigt. Jag har bestämt mig, att det trycket påverkar inte mig någonting. Inte det minsta. Det finns där men jag väljer att koppla bort det, så fungerar jag, slår Zabel fast.

Nu är det ju inte säkert att samtliga spelare i laget har – eller klarar av att ha – den inställningen men det är som det är menar Djurgårdstränaren:

– Vi är 20 olika människor som fungerar på olika sätt. Några kommer inte att bekommas av det, andra kommer känna av det. Men varför ska vi gå runt och må dåligt av vad andra tycker? Det är ju ointressant, vi kan inte åka runt och bry oss om det. Om till exempel mina grannar inte tycker om mig är inte mitt problem, det är deras problem. Så vi kan inte tillåta oss att låta oss påverkas.

Men något som bara måste åtgärdas – akut - är den enorma måltorka som drabbat Djurgården. Det har bara blivit totalt tio mål på de åtta senaste matcherna men då kom sex av målen i en och samma match så egentligen ser raden ut såhär: 0-0-1-6-1-1-1-0.

Och det håller ju givetvis inte. Så vad kan Zabel och kompani göra där?
– Jag vet inte om Djurgården har gjort så många mål över huvudtaget den här säsongen men nu är det ju ännu färre och jag vet inte varför det är så men vi jobbar varje dag för att det ska bli bättre. Vi jobbar på med hur målen görs i dag, hur målen ser ut, vad vi ska göra. Det finns inget färdigt ”så här löser det sig” utan det är hård träning som gäller.

Men visst måste något göras i målproduktionsväg, det är en självklarhet medger Zabel:

– Men jag tycker ändå att vi, förutom matchen i går (mot Färjestad) och mot Frölunda () så har vi skapat mycket flermålchanser och vi har skapat de situationer som krävs för att vi ska sätta de lägena. Vi har skapat tillräckligt med chanser för att vinna. Nu har vi inte gjort mål på de chanserna tyvärr och tittar man enbart på resultaten då är det för dåligt, säger han och fortsätter:

– Matchen i går var inget att diskutera. Färjestad var bättre. Vi hade våra chanser första tio, sedan var de helt enkelt bättre och såna matcher kommer. Sedan har vi haft matcher som den mot Bryns när vi fick göra mål (sex stycken) och mot Luleå hade vi tillräckligt med målchanser för att vinna men när vi inte gör de målen då, så ger du motståndaren chansen att göra målen och vinna istället.

Och Zabel ser en ljusning i uteblivna målmörkret:
 – Jag kan se saker i spelet som är bättre nu, som gör att vi skapar målchanser. Men alla runtikring oss kommer titta på resultaten och utifrån det så har vi inte lyckats. Men att vi jobbar hårt varje dag, det kan jag intyga att vi gör. Det finns ingen som inte vill annat än vinna.

 Men om man tittar på matcher som den mot Färjestad i tisdags… Ni skjuter 16 skott, gör noll mål och det är ju inte konstigt att många fans upplever det som viljelöst och ett spel utan hjärta?!
– Fast de som påstår såna saker de kan ingen hockey! Det är bara att titta på hur mycket skridskor vi åker, man måste titta på vad som händer i spelet. Vi hamnar i otakt i precis allt vi gör så fast vi jobbar stenhårt så får vi inget ut av det. De som påstår att viljan saknas de kan inget om hockey. Så är det, säger Tony Zabel med hetta i rösten.

Det florerar rykten om att Djurgården jobbar på att få in blivande tränaren Challe Berglund, redan nu. Och blir det så, är det helt okej, säger Zabel.

– Jag har egentligen ingen kommentar till det där, säger han och fortsätter:

–  Vill Djurgården göra det så får de göra det. Vill Challe komma redan nu så får han göra det. Det är inga konstig heter för mig om de gör så. Challe ska ju leda laget nästa år så tycker Djurgården och Challe att det är en bra sak att göra så, då är det upp till dem.

Och skulle det visa sig att Djurgården hamnar i kvalserien, ja då är DIF beredda. Och de hockeyallvenska kvalserielagen är scoutade och kartlagda, försäkrar Zabel:

– Vi ledare och alla som är inne i det, vi tittar ju på saker och ting. Vi blundar inte för de lägen som kan finnas framöver så det är klart att vi arbetar på det.

Är det Järlefelt (sportchefen) som kollar på det?
– Bland andra. Numera kan man ju få matcherna på video och dvd, så vi har tillgång till allt när som helst. Du kan skaffa dig info om allt hur snabbt som helst, så det är klart att det finns de hos oss som jobbar på det (scoutingen).

Inga kommentarer: