söndag 12 februari 2012

SVERIGE-FINLAND 3-1 (0-0, 0-1, 2-1)


(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Matchen: MMMM
Målvakter: Viktor Fasth, Sverige, 96,43% och Joni Ortio, Finland, 91,67 %
Publik: 9 263
Domare: Vyacheslav Bulanov och Konstantin Olenin.


Bäst i Sverige:
MMM Viktor Fasth, mv
MM Mattias Ekholm, b, och Staffan Kronwall, b
M Joel Lundqvist, f, och Jacob Silfverberg, f.

Bäst i Finland: Janne Pesonen, f, och Joonas Järvinen, b.


 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

FÖRSTA PERIODEN

... Eftersom Tjeckien slog Ryssland med 4-0 blev matchen mellan Sverige och Finland avgörande för vem som skulle vinna turneringen. Sverige gick in med fyra pinnar, Finland tre.

... AIK-backen Tobias Viklund kallades in till match som ersättare för skadade Jonas Frögren och startade som sjunde back. AIK-forwarden Robban Rosén var uppflyttad från extra forward till en kedja med Nicklas Danielsson och Andreas Jämtin. Calle Söderberg var inte med på grund av feber.

...Blå tröjor på Kronorna trots att Sverige hade hemmamatch, det gillar jag inte. Gult ska det vara!

... det märktes att det var ärkerivalerna i en match som gäller något, bra fart från början och varsin fin chans i vardera lags första anfall.
   
... skönt med lite känslor även i en landskamp. Nicklas Danielsson tog en fajt mot Joonas Järvinen efter 7.18. Det blev överläge för Sverige där Kronorna fick Danielsson utvisad för roughing medan Finland fick en spelare utvisad för hakning och så Järvinen för roughing, just gruffet kvittades ju.

... Sverige gjorde tre pp mål mot Ryssland på lördagen men första pp:t för söndagen var sådär.

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

... Fin dribblingsräd av Calle Järnkrok halvvägs ini första, tyvärr avslutades den ute vid sargkanten ner mot rundeln.

... Bra skottäckning av Christian Bäckmani slutet av första. Mårts snackar ju mycket om det uppoffrande spelet och vara i hettan och jag tycker att han fått spelarna med sig. Ser nästan oftare skottäckning här än i elitserien.

... Riktigt irriterat nere på isen med 1.55 kvar av första efter att Jesse Joensuu kört på Viktor Fasth huvud vid en blockering. Många strömmade till för en fajt där men det kom av sig rätt snabbt.

... Snygg spelvändning av Sverige precis efter det där, Jonas Andersson tog avslutet men fick inte pucken att gå igenom gröten av spelare framför den finländske målvakten.

ANDRA PERIODEN

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

... Tidigt pp för Finland i andra men Sverige gjorde det Mårts vill, boxade ut bra.

...Vilken bakomryggen pass av Mattias Ekholm sju minuter in i andra! Dagens behållning, som sånär ledde till ett mål också, då någon – jag hann inte se vem, nästan fick pucken över mållinjen men där var en finsk spelare också och lyckads dra ut pucken innan den gick över linjen.

... Sverige fortsätter pressa på. Joel Lundqvist lyckas nästan få in pucken, halvvliggande över målvakten Joni Ortio.

... Sedan blev det nytt gruff nere vid sarghörnet. Syntes tydligt att det här inte var en match som någon tänkte ge bort gratis.

... HV:s Jesse Joensuu var föresten argast av alla. Matchen igenom. Såg lätt galen ut emellanåt.

 ... Sveriges press gav till slut utdelning i form av en finländsk utvisning på Lasse Kukkonen för för crosschecking halvvägs in i andra

... Nu var Tre Kronor lustigt nog hetare innan överläget än under detsamma... och typiskt nog kom en kalaschans just som Finland blev fulltaligt men då drog Juhamatti Aaltonen på Lejonen ännu en tvåa för hakning.

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

... Men inte heller det överläget var någon höjdare, var lite för avslappnat på något vi, möjligen med  Joel Lundqvist undantaget, som han slet framför det blåvita målet!

... Ribbskott av Ekholm med drygt fem minuter kvar av andra.

... och ännu en finländsk utvisning, den här gången lagstraff på grund av för många spelare på isen.

... Och då kom det målet. Av han som inte har gjort mål ”hemma” i KHL sedan hattricket i Channel One Cup men som tydligen trivs extra bra i landslaget.

...1-0 (15.59) Staffan Kronwall (Jacob Silfverberg)  Spel 5 mot 4. Ett ganska beskedligt skott från blå av Staffan Kronwall. Inte så värst hårt men desto bättre siktat rätt upp i bortre krysset.

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

TREDJE PERIODEN

... Fin chans direkt för Tony Mårtensson i tredje.

...Sverige låg på rätt även i början av tredje men Jani Ortio, som fick chansen efter att den ordinarie målvakten blivit magsjuk gjorde en riktigt bra match.


... Och bara för att jag satt och tänkte det så blev det 2-0.

... 2-0 (5.52) Jonas Andersson (Nicklas Danielsson) Modoforwarden hittar en lucka vid bortre stolpen, där får Andersson glida in lite diskret och helt omarkerad kan han sedan sätta bladet till pucken.

... Men den här gången blev det en snabb reducering så nöööjd som målskytten såg ut efteråt. Men så gjorde han hela jobbet själv också. I shorthand.

... 2-1 (6.34) Janne Pesonen (utan assist)  Mål i 4 mot 5. Pesonen trycker sig fram längs vänsterkanten, gör en helpiruett nere bakom målet, får med sig pucken, går in framför Fasth och lägger in pucken mellan benen (tyckte jag det såg ut som).

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

.... Finland fick upp farten efter reduceringen. Och halvvägs in i tredje fick Lejonen ett friläge som det bara skrek mål om men Fasth läste skytten perfekt och gjorde en riktigt bra räddning med benskyddet.

... Om den räddningen var bra så var det än ännu galnare räddning ett par minuter senare när Janne Pesonen kom fri även han och Fasth väntade ut och räddade i exakt rätt sekund. Man såg på Pesonens kroppsspråk efteråt att den pucken bara skulle ha gått in. Frustration var bara förnamnet.

… Det blev istället Sverige som avgjorde och vann turneringen i Globen för andra året i rad. Vinsten var för övrigt andra på tre matcher mot Finland under årets Euro Hockey Tour.

…3-1 (18.11) Joel Lundqvist (utan assist). Lundqvist går runt kassen vänder sig om och skjuter in pucken i mål.

Skotten i matchen 36-28 (10-7, 14-7, 12-14)


Inga kommentarer: