torsdag 9 februari 2012

Mårtensson: " Ångrar mig att jag inte har sagt ja tidigare "


 
(Mårtensson är tillbaka i Tre Kronortröjan. FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Han avstod landslagsspel förra säsongen, men nu är Tony Mårtensson tillbaka i Tre Kronor när Oddset Hockey Games inleds med match mot Tjeckien på torsdagskvällen.

Men det är ett lite annat landslag och ett helt annat tänk än när han senast var med under Bengt-Åke Gustafssons ledning.


– Jag har ju bara varit här ett par dagar än men har fått en jäkla skön känsla. På något sätt ångrar jag mig att jag inte har sagt ja tidigare, säger Mårtensson.

(FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 

Den för Mårtensson -nye förbundskaptenen – vill involvera spelarna och ge de stort utrymme att vara med och tycka och tänka. Det är fler möten än många spelare är vana vid men det är en ny upplevelse som ger något:

– Jag har redan lärt mig väldigt mycket. Det är ett lite annorlunda synsätt, att man ska utveckla sig själv och jag tror verkligen att man kan lära sig något. Eller jag tror jag kan göra det i alla fall.

Trots allt din rutin och allt du varit med om?
– Ja, absolut! Vi har haft lite möten och så, det är nytt för mig det här snacket som Mårts och ledningen kör med. Man får liksom tänka lite annorlunda, sedan gäller det att ta med sig det ut på isen så klart och utveckla det. Och det återstår att se om man kan göra det.

Är det stor skillnad mot vad du är van vid?
– Ja, oerhört stor skillnad. Nu har jag bara kört ett par träningar men tankemässigt är det enorm skillnad.

Vad är den största skillnaden mot när du senast spelade i Tre Kronor?
– Nämen det är mest att man pratar mer om jaget också, att man vågar misslyckas och så där, säger Mårtensson.

 (FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han beskriver alla som ”grymt sugna” och att ”alla vill ju visa upp sig såklart”. Det väntar ett VM i Globen och Helsingfors i vår och alla vill vara med. Men först är det Oddset Hockey Games, sedan ska säsongen spelas klart i Ryssland där Mårtensson toppar plus/minusligan, är tvåa i poängligan (sex pinnar efter Radulov) är trea i assistligan och nia i skytteligan.

– Det har gått bra, jag har gjort många poäng och har fått stort förtroendet och det har gått bra för laget. Vi leder ligan och sådär så än så länge har det varit bra. Det är ju världens näst bästa liga så det är klart att det är kul att vara med i toppen så klart.

Att du tackade nej kan ha betytt mycket för den här säsongen sa du häromdagen?
– Jo men jag tackade ju ja till fem VM på rad. Och för varje år blev sommarträningen sämre och sämre och speciellt förra året så kände jag när jag kom till Ryssland att jag inte var tillräckligt förberedd. Jag hade haft en för kort sommarträning, var lite småskadad, hade inte det här suget som… känns fel att säga men det kändes som om det saknades något. Och när jag inte var med i fjol så fick jag fyra månaders semester där jag kunde träna upp mig i lugn och ro så i år har det där suget kommit tillbaka. Och jag vet att det har gjort mig nytta.

Kan du vinna poängligan den här säsongen?
– Ja det är klart att jag kan men det blir svårt. Jag spelare ju inte så mycket power play och då blir det svårt. Det är ofta där man gör poäng, men för mig har de flesta poängen kommit i fem mot fem, det är ganska ovanligt.

(FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Vill du avsluta din karriär i Ryssland?
– Nämen jag hoppas det är en massa år kvar av min karriär så sluta tänker jag absolut inte. Jag tänker vara kvar där nästa år så det hoppas jag att vi kan lösa, det håller agenten på att lösa. Jag var bara i USA i två år och spelade i farmarligan, fick aldrig känna på det här riktigt. Det har jag fått göra i KHL. Det är en skön känsla.

Det är många som tycker Ryssland är krångligt och ger upp, varför trivs du?
– För att det är en otrolig skillnad sedan jag var där första gången för fyra år sedan i Kazan. Det är sån otrolig skillnad så jag ser absolut inga svårigheter med att jobba där borta. Självklart är det ekonomiska den största biten men det är så enkelt och funkar så bra, då känner jag att varför ska jag spela i elitserien när jag kan spela i den ligan som jag tycker är bättre.

Men så lätt och bekvämt är det ju inte i alla KHL-lag?
– Nej, det är säkert jättestor skillnad, men nu spelar jag ju i ett av de största lagen och nu går det bra så då blir allt annat enkelt också, säger Mårtensson.

 (FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Och det är ju ingen slump att han tillhör de bästa spelarna i KHL. Märstakillen har fortsatt utvecklas år efter år och har även ändrat sitt spel lite för varje säsong. Det behövs:

– Ja jag tror jag har blivit mer allround. I år har jag gjort 20 mål och alla är runt kassen. Det är så som jag tror att… ska man vara en modern spelare så är det där man ska göra målen. För några år sedan kunde man stå och styra i power play utan att man var på det men det funkar inte så längre och även i elitserien tycker jag det har blivit annorlunda. Kollar man på de unga killarna som kommer upp så är det bra fart och bra spelsinne. Det går lite att ha bara en grej som man är bra på och klara sig på det, man måste anpassa sig till det nya spelet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra och rolig läsning, jag skulle vilja se en intervju med Tyler Plante, om valet, vad som hände, och hur han ser på läget som det är nu, nästa säsong och sådär! :D