söndag 5 februari 2012

Rosén: " Man kommer in i ett skönt flow bara"

(Rosén satte eget poängrekord i en match. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)


Assist vid första, andra och fjärde målet. Sedan satte Robert Rosén själv femte målet i tom kasse.

– Så många poäng har jag aldrig gjort i elitserien. Tre tror jag det är, men inte fyra, konstaterar Robert Rosén nöjt från bussen på väg hem från Övik.

Han har precis mumsat en folielåda med lite kött och potatis i bussen, ett uppehåll väntar och alla vill hem så fort som möjligt.

– Men det blir en skön resa hem. Åtta sköna timmar, säger Robert Rosén med ett skratt.

Efter 1-2 och noll pinnar i Skellefteå kom utdelningen retroaktivt i Örnsköldsvik istället, där AIK vann med 5-1.

– En otroligt skön seger. Eftersom det är uppehåll nu kan vi gå in i en träningsvecka med det i ryggen. Vi gjorde 60 bra minuter, hade bra fart, bra forechecking, bra backchecking och gav dem inte så mycket. Och det som vi missade, det tog Viktor – som vanligt, analyserar Rosén.

Jag hörde andra perioden på radion och såg tredje på tv, men första missade jag och kommentatorerna sa i sammanfattningen att ”Fasth räddat AIK” i början?
– Nja, de två första minuterna kanske. Sedan hade vi bra kontroll på det och var det klart bättre laget.

Extra skönt med vinst med tanke på 1-2-torsken senast?
– Ja, för vi var rätt bra där med, vi var lite för ineffektiva bara. Men spelmässigt var vi bra med där också, vi kanske skulle ha haft poäng med oss där med, funderar Rosén.

Han har nu gjort 18 mål och 28 assist, toppar poängligan före just Modos Nicklas Danielsson, och är trea i skytteligan (som fortfarande toppas av lagkompisen Richard Gynge.) Känslan när poängen bara rasar in är svår att beskriva.

– Man kommer in i ett skönt flow bara , det rullar på, det känns bra i både huvud och kropp. Man får med sig det mesta, hur är svårt att förklara. Det rullar på bara.

Vilken av dina tre assists är du mest nöjd med?
– Oj, jag vet inte. Men Dicks mål, var ju kanske det snyggaste målet. Han satte upp pucken i krysset. Vid 4-1 så var det pp, jag spelar igenom zonen till Steen, så hänger han pucken med ett direkt skott. Vid Dicks mål var det en genomskärare mer, typ. Han sköt direkt, funderar Rosén.

Är det inte märkligt att varken du eller Gynge kom med till Oddset Hockey Games?
– Jag vet inte. Visst hade det varit kul att vara med men han (Pelle Mårts) tar ut laget och det är inget jag är besviken över. Det är bara att jobb på. Jag har ju varit med en gång hittills, bara. Jag är inte den som kommer där och ska vara given. Utan jag är bara glad över att få vara med de få gånger det händer. Det är bara att jobba på och hoppas på en plats nästa gång, säger Rosén.

Som nu siktar in sig på fystester, att träna lite hårdare både fys och på is för att vara i extra bra form när serien drar igång igen efter uppehållet. Då väntar tio matcher och en tabell som just nu ser ut så här:

AIK tog i och med segern klivet upp på sjunde plats i tabellen och eftersom Linköping förlorade har Gnaget sju poäng ner till kvalplats. Nu är ju inte sju pinnar jättemycket när det är 30 poäng kvar att spela om, men samtidigt så slår ju alla lag varandra hela tiden så visst är det ett plus att ligga sjua och ha en liten lucka neråt.

– Ja det känns riktigt bra. Formen i laget har varit bra också, vi har bara inte fått med oss så många poäng som vi har varit värda men förhoppningsvis vänder det. Vi har ju spelat bra i rätt många matcher, så nu får man hoppas att det studsar med oss i fortsättningen, säger elitseriens poängkung.

Jag har frågat honom förr men aldrig fått något riktigt svar på hur det kommer sig att allt bara funkar. Rosén är ju uppe på 42 poäng nu, nästan dubbelt så många som det blev totalt i serien med Modo förra säsongen. Och nu är det ”bara” 15 poäng kvar till hans personliga poängrekord som senior (satte i allsvenskan 2009-2010).

– Ja men det är väl en blandning, lite av allt. Förhoppningsvis så beror det på att jag har tagit ett steg i min utveckling. Jag får stort förtroende av tränarna, det har gett skönt självförtroendet, det får man av förtroende. Jag har bra spelare runtikring mig och trivs i största allmänhet med allt runt hockeyn.

När du signade AIK, hade du en tanke på att det skulle kunna gå så här bra?
– Oj, nej. Det hade inte förutspått alls. Jag hade som mål att ta ett steg i min utveckling, att bli en viktig del i laget men jag hade inga såna här göra mål eller poängmål över huvudtaget.

Vad har du utvecklat mest och bäst?
– Det är tempot och skridskoåkningen också. Jag har kommit upp där, vågar hålla i pucken och ge laget lugn och ro. Och det krävs självförtroende för att kunna våga de där lilla extra, och att våga hålla i pucken.

Att du gör så mycket poäng måste ju ge en extra kick för självförtroendet också?
– Ja, det är klart att det gör det. Jag är ju en offensiv spelartyp. Det är klart att det är kul att det ramlar in lite poäng och så tycker jag det är kul att göra mål. Det är inte bara kul för mig utan jag är glad om jag får vara med och hjälpa laget också, säger Robert Rosén samtidigt som granarna susar förbi utanför fönstren längs E4an ner mot Stockholm.

 Jag frågar om han nypt sig i armen ibland för att kolla att han inte bara drömmer men det har han inte gjort.
– Nej, man får ju inte bli för nöjd utan måste hela tiden jobba vidare mot nya mål och nya utvecklingssteg och så. Närmast på tur är att bli lite snabbare, att bli lite bättre på allt. Jag är inte fullärd utan har mycket kvar att jobba på fortfarande men det är bara kul att ha som en morot och för att utvecklas ytterligare.

Att Richard Gynge inte har gjort mål på de senaste matcherna oroar honom inte heller:
– Nä, så går det ibland. Han har ju varit inne i ett oroligt stim, sedan tar det lite stopp men han har ett sånt otroligt målsinne så det är bara en tidsfråga när han gör mål igen!

4 kommentarer:

Adde sa...

Du är grym Robert! Fortsätt så...!

Adde sa...

FRAMÅT STOLTA A.I.K!

Marie Hallman sa...

Adde: Ja han betyder mycket!! vilket lyft han har fått!

Anonym sa...

Hoppas du blir kvar i A.I.K många säsonger till,fortsätt så här