onsdag 15 februari 2012

Pontus Åberg inför derbyt: " Har aldrig känt mig så bra tränad som nu "

 (FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Han skadade axeln dagen före JVM-premiären och fick en hjärnskakning när det var dags för nästa fyrnationsturnering i början av februari. Pontus Åberg har verkligen haft världens otur när det gäller landslagsspel den här säsongen:

– Ja, det är sjukt. Jag har ju aldrig varit skada förr, nu har jag fått två tuffa skador på kort tid och de har verkligen kommit olägligt. Jag visste att det var många scouter från NHL-lag på plats senast för att kolla in mig där så skadade jag mig igen, det sög rejält, konstaterar Djurgårdsforwarden.


Hur mycket har de här skadorna sabbat din säsong?
– Jag vet inte om det har påverkar så mycket faktiskt. Visst, axeln har väl påverkat mig och det mer än hjärnskakningen. Jag hade lite problem i början (efter skadecomebacken) i närkamperna, men man vänjer sig vid att tänka bort smärtan. Och jag märker inte av det nu mer än i vissa lägen kanske. Fast det är inget som ska stoppa mig.

Och skadorna har – hur konstigt det än kan låta - fört någonting bra med sig också:

– Jag har aldrig känt mig så bra tränad som nu, när jag kom tillbaka efter skadan. Jag körde ju extra mycket skridskor, cykel och så när jag inte fick spela matcher så jag har aldrig känt mig så pigg i benen som efter skadan.

 
(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Det kan behövas inför slutspurten och inför derbyt ser det ut att bli en hel del speltid, i kedja med Mika Zibanejad och John Norman då Tim Eriksson är magsjuk. Och det där med speltid har varierat under säsongen som har varit upp och ner för Åberg och laget.

– Poängproduktionen var extremt bra i början, sedan försvann den, istiden har ibland varit jättebra och ibland skitdålig. Det svänger mycket.

 Är det svårt att hantera det där?
– Nja jag vet inte, lite kan det väl vara så kanske. Men det är ju aldrig kul att vara bänkad. Man blir ju ingen bättre hockeyspelare på bänken. Så jag kör lite extra på gymmet och om jag känner att jag inte har fått tillräckligt med istid så har jag bett att få spela med J20. Jag körde till exempel båda deras matcher förra helgen.

För att få upp självförtroendet?
– Ja, precis. Där får jag spela betydligt mycket mer och i pp och såna lägen så det är bra.

1-2 förlusten mot Frölunda i omstarten gjorde tillsammans med övriga resultat i omgången att Djurgården halkade ner på kvalplats, med samma poäng som Linköping men med sämre målskillnad.

– Ja vi sitter i en tuff sits men det är bara vi själva som kan ändra på det, ingen ana och det är ingen idé att tänka på vad andra gör och så. Att tänka på vår egen insats räcker. Men vi måste ju börja med att vinna, sedan är det som sagt upp till oss själva. Det är inte så mycket som ska ändras men var och en får gå till sig själva sedan måste vi komma ihop till ett lag och göra mål, skapa mer så att vi kan göra mål. Det var ett tag sedan nu.

Hur hanterar du som junior och ny i a-laget det här ”måste ta oss ur skiten” läget?
– Jag har inte tänkt på det så mycket, utan man vet att vi ligger knivigt till och att det är upp till oss själva att fixa det. Det går inte att skylla ifrån sig på någon. Men jag tycker inte att det är så svårt att hantera. Det kommer alltid en ny match, och det gäller att kliva upp då och inte tänka på vad som var dåligt senast utan bara ta med det som man har gjort bra. Man måste se det positiva också! Säger Pontus Åberg.

 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Han har haft nye tränaren, Tony Zabel, som tränare i juniorlaget och känner sig trygg med den nya ledningen:

– Det är alltid bra att få in lite nytt om det inte funkar med det man har. De (Tony och Hardy) är ganska olika som personer också.

Största skillnaden?
– Att Tony är mer engagerad. Han står och skriker i båset och tar tag i det i omklädningsrummet också och pratar med alla. Hardy var tvärtemot. Men Tony är extremt engagerad också, det var bra att vi fick in honom, det behövde vi.

 Nu väntar ett derby som är minst sagt livsviktigt. För båda lagen.
– Det som avgör … det är målvakterna och kanske pp. Det lag som har bäst pp för dagen vinner, annars är det mest tillfälligheter.

Ser du fram emot matchen?
– Ja det gör jag men sedan har man ju läst lite om läktargrejer som håll på att hända. Det är trist. Det är ju inget vi kan fokusera på men det kommer bli tråkigt om det inte är någon klack. De betyder så mycket. Men vi får köra på ändå, man är ju alltid taggad när det är derby, man vill ju aldrig förlora mot AIK.

Inga kommentarer: