onsdag 29 februari 2012

Rosén "Det stärker när alla sliter som djur och täcker skott. "


 (Poängkungen Rosén gjord 1+1 mot Brynäs. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Richard Gynge gjorde sitt 28:e mål (plus två assist). Robert Rosén gjorde sin 57:e och 58:e poäng (varav ett mål och en assist). AIK vann med 4-2 mot Brynäs och är nu klara för slutspel – med tre matcher kvar av grundserien:

– Ja, det är kul! Och skönt. Nu kan vi ha några omgångar på oss att ladda. Och det är skönt mentalt. Det tar ändå lite på psyket att spela såna här matcher där det gäller i varje byte, där varje bytet är otroligt viktigt. Det ska bli skönt att få spela ut lite nu, säger Rosén.


 (Gynge inledde målskyttet...FOTO: jesperzerman.se)

Förra året avslutade elitseiens poängkung säsongen med lite istid under en kvalseriemara med Modo. I år avslutas serien med att slipa på detaljer i spelet för att AIK ska gå in i kvarten så väl förberedda som möjligt:

– Jag tycker vi har hittat rätt i spelet nu är på slutet. Vi har en tajt defensiv, är giftiga framåt. Det är så man vinner i ett slutspel och det har vi visat nu att vi behärskar.

 (Jonas Liwing, Richard Gynge och Jocke Röslund myser lite. FOTO: jesperzerman.se)

AIK åkte till Gävle med uppdraget att vinna. Så klart. Men man hade inte snackat något om att en seger de facto kunde fixa slutspelsplatsen redan nu.

– Nej, faktiskt inte. Vi åkte dit för att vinna, för att sköta vårt. Det andra kan vi inte påverka. Så vi sa att vi gör vårt så får vi se vad det blir. Men det är klart att det är bra att vara klara redan nu. Men vi kommer inte att lägga oss ner och skita i matcherna som är kvar nu. Tvärtom. Det är nu vi kan spela ut, gå på känsla och tycka att allt är skitkul. Det har ju varit kul innan med men det kan vara viktigt att få vila huvudet lite mentalt från det absolut mest spänningsaktiga som vi har levt i ett tag nu.

 Det är stora kontraster för dig om man jämför förra våren och den här?
– Ja, verkligen. Jag har fått en helt annan roll och känner mig mycket mer delaktig. Det gör ju att det blir ofantligt mycket roligare, så visst är det kontraster.

Kommer du ihåg hur det kändes förra våren?
– Nja, jag försökte bara gå in och göra mitt bästa och ta vara på den istid som man fick. Det var ungefär som det har varit nu – att varje match var otroligt viktig. Det var egentligen samma spänningsaktiga som det har varit nu. Skillnaden är att nu slutar det positivt med några omgångar kvar av serien, säger Robert Rosén.

 (Sebastian Lauritzen med Tobias Viklund i släptåg.FOTO: jesperzerman.se)

För några omgångar sedan var fem-sex lag indragna i en strid där det bara skiljde en handfull poäng mellan det bäst och sämst placerad laget. Sedan dess har AIK lyckats dra ifrån lite och tagit poäng i nio av de elva senaste matcherna.

– Jag tror vi har haft lite nytta av förra året och de erfarenheterna som sitter lite i väggarna sedan då. De spelade ju med kniven på strupen i de sista 10-15 matcherna då med och behövde vinna alla då med. Det har man haft med sig i gruppen som en bra erfarenhet, gruppen har varit van vid det, har fått erfarenheter och har stärkts av att man klarade av det då. Den erfarenheten kan ha med saken att göra, det kan vara det som har gett utdelning. Sedan har vi varit bra hela säsongen tycker jag, fast vi har minimerat misstagen extra mycket i de sista tio matcherna.

(Ett nöje att stå ivägen när skottet kommer.FOTO: jesperzerman.se)

Har ni ändrat något i spelet nu på slutet?
– Nej, vi har inte pratat om att ändra något heller utan vi har bara skärpt till oss, har höjt oss till en annan nivå. Vi bjöd på alldeles för mycket tidigare på säsongen. Det går inte i längden. Nu får motståndarna verkligen jobba till sig chanserna, slår poängkungen fast.

Slutspelet har han inte tänkt så mycket på än. Eller i stort sett inte alls.
– Nej, i och med att det har varit så jämnt så har jag inte tagit något för givet. Utan det ska bara bli fantastiskt roligt. Det känns som att vi har något stort på gång och går in i slutspelet med stort självförtroende.

Beskriv den känslan, av att något stort är på gång?
– Det är när man trivs tillsammans, man offrar sig för varandra på isen. Har kul ihop. Alla jobbar otroligt hårt för att vi ska vinna, med stor offervilja och genom att göra allt för varandra. Det stärker när alla sliter som djur och täcker skott. Då vill man göra det med. Då vill man själv vara med och bidra.

(Nicklas Heinerö hade 7.17 i istid..FOTO: jesperzerman.se)

 Det har blivit officiellt nu i dagarna att Roger Melin lämnar AIK efter säsongen. Stör det på något sätt?
– Nej. Det enda är kanske möjligen att det blir en extra tändvätska som kan stärka gruppen till och med. Att vi vill göra något extra bra under den här sista månaden eller vad det blir tillsammans, med Roger som tränare. Han är oerhört populär, så det kan stärka oss att vi vill avsluta på ett snyggt sätt, säger Robert Rosén.

Något önskelag i slutspelat har han inte. Men…
– Jag kan tycka att det vore kul att få möta Brynäs. Fast egentligen spelar det ingen roll, man ska ju vinna oavsett vilka man möter. Men Brynäs spelar en rolig, offensiv hockey och har många skickliga spelare. Det blir roliga matcher. 


(Kent McDonell gör 3-2...FOTO: jesperzerman.se)

Något du tycker ni ska vässa lite extra under de tre matcher som är kvar?
 – Nja, man kan nu alltid vässa allting men det är viktigaste är att man spelar stabilt bakåt och börjar därifrån. I ett slutspel blir det ytterligare lite tajtare, det är där (i en stabil defensiv) det sitter, man vinner mycket på det. För egen del så… har jag ju aldrig spelat slutspel. Så det blir något nytt för mig. Och bara kul.

Inga kommentarer: