måndag 13 februari 2012

Hjelm: " Att vi förlorar de här två är ingen trend"


 
(Andreas Hjelm. FOTO GUSTAF BRUNDIN/ARKIV)

Fyra matcher, varav tre med tydligt skottövertag. Och ändå förlust varje gång. Västerås har blivit ett spöke för SSK:


– Vi spelar faktiskt väldigt, väldigt bra i dag men fick inte igenom pucken riktigt. De är väldigt bra på att täcka skott i egen zon, konstaterar Andreas Hjelm.


Det blev 22-22 i skott i första matchen, sedan har SSK vunnit skotten med 36-24, 27-15 och nu senast med 40-24. Men trots det har det samtidigt blivit förlust mot Västerås med 0-2, 1-5, 0-4 och nu i omstarten med 1-3. Och kanske börjar det sätta sig lite i skallen:

– Jo, som jag känner det så… när man är back och har pucken på blå och man märker att de är väldigt bra på att täcka skotten så blir man lite hämmad. Då vågar man inte ta skotten när man ser hur det (hur bra de täcker). Och det är svårt att spela mot ett lag som spelar så pass tajt och är så pass bra på att täcka alla vinklarna, plus att de är så bra på att kontra. Deras forwards är riktigt bra, säger Hjelm.

Men varför vågar man inte? Det kan ju inte bli värre än en kontring eller att skottet inte går igenom?
– Jomen det handlar om att få momentum. I vanliga fall så kanske man får igenom de två första skotten som back, men när man märker att det är riktigt svårt att få igenom skotten även om man försöker finta bort motståndarna så får man lite höga axlar. Man blir lite stel och vågar inte göra det som man vanligtvis vet att man kan göra. Och det gör det ännu lite svårare att få igenom puckarna när man är stel. Om man är avslappnad så är det lättare att finta bort de andra, eller att ta ett steg extra åt sidan och få igenom puckarna därifrån.

I ett sånt läge blir det så klart extra viktigt med en bra start. Och det var just vad Västerås fick, för SSK blev det ännu en kalldusch när gästernas 1-0-mål kom efter bara 42 spelade sekunder.

– Det är klart att det är tufft att jobba i motgång, det är inte bästa starten man kan få i det läget.

Samtidigt så har ni ju 19 minuter och 18 sekunder kvar att vända det underläget på?
– Ja, precis, det är ju mycket tid och många chanser kvar då. Det är ju så man tänker då, att vi har mycket kvar att ändra det här på. Vi fick nästan samma start mot Mora, då vände vi och vann så vi vet mycket väl att vi ska spela i 60 minuter men det är ändå svårt att jobba i motgång hela tiden. Då blir det jobbigt mentalt.

Att ni hade tre raka torsk mot Västerås, sitter sånt i?
– Nej, inte efter att man har haft uppehåll och så för då känns det som att de matcherna ligger så långt borta. Man tänker inte på det även om vi visste att de (VIK) hade vunnit de tre första. Så vi ville så gärna ha den här matchen för att visa att vi kan slå dem men tyvärr så blev det inte så, säger Andreas Hjelm.

Västerås förstafemma trivs som sagt väldigt bra mot SSK och inte helt oväntat var det William Karlsson som gjorde första målet och inte helt oväntat var Broc Little med och spelade fram målet. Sedan avslutade amerikanen målskyttet i tom kasse:

– Första målet var ett backskott som en kille framför mål styrde upp i nättaket. Det är svårt för målvakter att ta, deras förstaline är riktigt bra. Och Broc behöver få chanser för att göra mål, han är riktigt effektiv, konstaterar Andreas Hjelm.

SSK vann sju av de tio matcherna före uppehållet och såg ut att vara i kanonform trots att en av förlustmatcherna kom i den sista av de tio matcherna – 1-4 mot Borås borta. Att omstarten också slutade med förlust och att SSK bara gjort två mål på de två senaste matcherna är dock ingen trend utan mer än slump, menar SSK-backen.

 – Mot Borås kände vi att vi inte var mentalt riktigt med, men mot Västerås är vi mycket mer med. Vi har ett bra tryck på dem under långa stunder, arbetsinsatsen är riktigt bra i kväll även om vi förlorar med 1-3.  Vi kommer vinna bara vi fortsätter gnugga på som vi har gjort på slutet. Och det är klart att vi vann mycket innan uppehållet, men det där går ju upp och ner och vi får hoppas vi kan vinna och vända på det här så att vi kan ta den där play off platsen. Att vi förlorar de här två (mot Borås och Västerås) är ingen trend, utan vi ska börja vinna igen. Det kändes mer som att vi hade oflyt nu, jag tycker vi spelade bra ändå.

Nu har ni sju matcher kvar av serien. Vad har ni sagt i laget inför slutspurten?
– Vi har sagt att vi ska fortsätta spela vårt spel och att vi ska fortsätta jobba så hårt som vi har gjort, för då vet vi att vi kommer få de här vinsterna. Om man jobbar hårt så förtjärnar man oftast tur och jobbar vi hårt så kommer vi att klara det här. Självklart måste vi ha huvudet på skaft och vara lite kyliga i vissa situationer. Vi har många hemmatmatcher kvar, fyra av sju, och vi vet att vi har extra energi där. Så jag tror att om vi får ett par vinster där så klarar vi det här (en play off plats) faktiskt.

Men det lär bli tajt, det är väl bara Almtuna som inte har något streck att slåss runt i de matcher som återstår?
– Jo men oftast så går det där båda vägarna för båda lagen. Och vi känner oss ändå starka fysiskt, vi vet att vi kan jobba ner de flesta lagen bara vi är med mentalt så det ska nog gå bra.

2 kommentarer:

marcus sa...

Det är ju sjukt backarna inte ens vågade ta skott när man i en minut spelade 5 mot 3. Det tyckte jag var uruselt. I övrigt var det ok

Anonym sa...

Om dem nu är så enooormt jäkla bra på att täcka skott, hur svårt är de då att skottfinta ner 2-3 st spelare, spela runt pucken till öppna lägen som det blir mkt av då, förhelvete! Ni spelar ju inte i korpen, eller gör ni det för de låter nästan så.... Uselt!