onsdag 15 februari 2012

Oscar Steen inför derbyt: " Vi är ett av de mer avslappnade lagen faktiskt"


  
(Oscar Steen. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

En skyttekung, och en poängkung. Och så Oscar Steen. När Robert Rosén och Richard Gynge vräker in mål och assist glömmer man lätt bort tredje hjulet i kedjan. Han som skapar ytor och luckor åt de två andra.
– Det har väl gått skapligt för mig, Och de är spelskickliga, kan hålla i puck och lägga pass och sådär så det blir liksom en härlig hockey och spel med dem, säger Oscar Steen blygsamt.


Med fem mål och 20 assist är han själv nära sitt eget personliga poängrekord (9+22=31) i elitserien. Men att få Steen att säga något snällt om sin egen insats är helt hopplöst.

– Jo men jag säger ju att jag drar mitt strå till stacken … säger Steen och ramlar snabbt åter in på kedjekompisarnas insatser. De som allt fokus ligger på i media:

– Inte mig emot det är de värda, har man gjort 22 mål som Gynge och så många poäng som Robban så ska det vara lite fokus också. Man är med bra grabbar, det är bara köra på.

Okej, hur funkar det då?
– Jag började spela med dem innan jul, sedan har det rullat på skapligt och både Rosén och Gynge har varit jäkligt duktiga hela säsongen och har haft ett jäkla flyt så det gäller bara att försöka hänga på dem. De är duktiga, de kan hålla i pucken och hitta mycket bra lägen. Så det känns bra.

Beskriv din roll i kedjan:
– Den är väl ganska allround egentligen. Gynge är väl målskytten och Robban är duktig på att passa och hålla i pucken. Jag försöker väl göra lite av varje då, alltså skapa ytor, jobba tillbaka puckar, lägga fram puckar och allt det här. Så det har gått skapligt hittills, bara försöka jobba vidare.

Du börjar närma dig ditt personbästa?
– Ja det är bara att köra på. Poängen kommer ju lite här och där om du spelar bra liksom. Det kan gå bra ibland utan att det kommer poäng sedan kan det gå sämre så kommer de ändå. Men i slutändan så kommer de ju om du förstår vad jag menar, säger Oscar Steen.

 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Rollfördelningen i kedjan är enkel:

– Gynge är duktig på att göra mål så försöker vi andra skapa lägen åt honom.

Men snackar ni om att du ska göra det och jag det, delar ni upp det så?
– Ja självklart snackar vi om hur vi ska spela, lite sådär men sedan faller det väl lite naturligt också. Det blir många situationer på matcherna och så, säger Oscar Steen.

Förklaringen till att han själv har lyft stavas bättre självförtroende.
– Nä men jag kom ju från en situation i Modo där jag hade haft en lite tyngre säsong, så det kändes som att i början av fjolåret så fick man bygga upp sig själv, självförtroendemässigt och allt det där för att komma tillbaka. Sedan har det gått ganska stabilt åt rätt håll egentligen. Jag har gjort bra säsonger tidigare, sedan kom det en dipp det gör de för alla. Det gäller bara att jobba i och komma igen, det är inte mer med det.

Har du tagit hjälp av någon mental tränare?
– Nej egentligen inte, utan man... det finns de som gör det också men jag har bara försökt att träna bra till att börja med, sedan har man fått större förtroende från tränarna och då vågar man mer. Och då kommer självförtroendet allt eftersom. Det är väl lite så det har rullat på. Det är väldigt stor skillnad vad man har för roll i laget. Det är bra mycket svårare att lyckas om man har det som jag hade det i Modo.

Att Roger satt dig med era bästa poängsprutor är väl också ett slags bevis på förtroendet han har i dig?
– Jo precis jag tycker väl som i fjol och i år det är ganska spritt på fler, förutom Gynge och Rosén som gör poäng, så alla får ganska stort förtroende i AIK. Det är roligt att spela i ett lag där det är på det sättet och inte bara någon som gör det även om det har blivit så egentligen.

 
 (Steen vs Claesson. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Sjuan AIK har skaffat sig en liten, liten lucka ner till Djurgården på elfte platsen. Fem pinnar är inte mycket men det är ändå ett försprång:

– Ja precis men förlorar vi så är vi tillbaka, där nere igen. Så det blir svårt... det gäller väl bara att spela som förra derbyt, då gjorde vi ett bra derby. Men det har varit lite vartannat derby känns det som, så Djurgården kommer nog vara jäkligt sugna på att vinna. Så de kommer nog vara bättre på torsdag än de var senast.

Vad gjorde bra i senaste derbyt som ni ska ta med?
– Vi var väl aggressiva, åkte skridskor och förde spelet. I derbyn där Djurgården har varit bättre så är det de som har fått kommandot så det gäller väl att ta initiativet och våga, istället för att bara lägga iväg pucken och låta de andra ta över. Vi är lite bättre egentligen när vi anfaller än när vi inte har det här aggressiva spelet, för då kan vi lätt bli lite passiva och det blir lite lägen här och där (för motståndarna) så det kan trilla in en puck.

Kan ni dra någon mental nytta av den lilla men dock luckan?
– Ja jag tror Djurgården känner sig lite mer pressade. De hade tänkt ligga lite högre upp i tabellen medan vi, vi är väl lite mer... vi var här i fjol, körde samma race då och var väl lite mer beredda på att det kunde bli så här. Djurgården hade väl lite andra målsättningar och nu när de ligger där de ligger då blir det jäkligt svårt att slappna av och bara spela ut för dem, det är nog så för alla de här lite topptippade lagen, säger Oscar Steen och fortsätter:

– Jag tror rent generellt att vi är ett av de mer avslappnade lagen faktiskt. När jag spelade i Modo, så låg vi i samma situation runt strecken och då kändes det lite mer pressat, det blir lite mer stress utifrån som i Modo, det är en liten ort och allt det där, då får man så mycket högre förväntningar på dig och allt det där.

Och visst kan man se vem som är avslappnad och inte även under en match där det händer saker runtomkring en överallt:
– Jomen det tror jag man kan göra faktiskt. Man ser ju på en människa om man är avslappnad eller ser lite stressad ut. Man kan se det på kroppsspråk om man vågar göra den här extra grejen istället för att hålla igen. Så det är mycket psykologi nu för de här lagen runt strecken tror jag.

Inga kommentarer: