söndag 27 december 2009

Allt om OS-truppen...
(Foto Marie Hallman)


Så är då OS-truppen presenterad av förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson och assisterande coachen Mattias Norström. Den andra assisterande coachen, Tommy Albelin var inte med på det hotell där truppen offentliggjordes.


Själva truppen hittar ni längre ner i bloggen. Inga större överraskningar där utom möjligen Patric Hörnqvist, som fick många att höja på ögonbrynen. Själv saknar jag Micke Samuelsson, han har gått bra i höst, känns märkligt att han inte är med när OS dessutom spelas i hemstaden Vancouver.


Jag saknar även Detroitbacken Jonathan Ericsson och möjligen Jacob Markström, Brynäs, som tredjemålis.

Inget ont dock om Magnus Johansson eller Stefan Liv, de är väl värda sina platser också.(Norström och Gustafsson. Foto Marie Hallman)


Här har ni lite utvalt snack från presskonferensen där Bengt-Åke Gustafsson sa så här om...

...när truppen blev klar:

– Det har varit en process som blev finalized i tisdags, då hade jag, Notan och Abbe en liten konferens.


... det har funnits några spelare som de tre tränarna varit oense om?

–Nej, det skönaste har varit att vi har varit så överens och inte hade några större diskussioner. När vi vände saker fram och tillbaka så tyckte vi lika. Nu ser vi fram emot februari och att OS kör i gång.


... några av spelarna i truppen dras med skador just nu:

– Det gör inte så mycket. Visst hoppas jag att vi inte får allt för mycket skador men om killarna är borta en vecka eller två spelare ingen roll. Det är bara bra, då får de bara lite vila och är fräscha. Så länge de hinner spela en tio matcher två veckor före så är det bara bra med lite skador nu.


... hur de uttagna spelarna får reda på att just de är med i truppen:

– Vi skulle skicka mejl till dem men tyvärr är vår server på förbundet sönder. Det skulle gå ut mejl till de berörda spelarna klockan 14, så de fick veta att de var med, men nu får de väl se det på tv och i tidningar och så i stället. Det blir en liten överraskning för dem med.


... spelarna som inte kom med:

– De som inte är med i truppen är fortfarande med i resonemanget om det behövs reserver. Vi kommer inte att kommentera varför vi gjorde si eller så eller varför den och den inte är vald, utan vi pratar gärna om de som ÄR med, övriga är standby och fortfarande aktuella om det behövs göra ändringar.


... hur länge man får byta ut skadade/sjuka spelare:

– Fram till ett dygn före OS-hockeyn börjar. Det är ett direktoratsmöte ett dygn före den första matchen för turneringen, efter det får man inte byta längre.


... målvakterna i truppen:

– Inga större överraskningar som ni ser. Två veteraner och så Jonas (Gustavsson) som inte är veteran än men det känns tryggt med tre killar som kan spela väldigt bra när det biter emot. Alla har varit med och vunnit så det finns vinnarskallar så det räcker till.


... det finns någon uttalad förstemålvakt:

–Nej, det finns tre killar att tillgå, alla tre kan spela.


... backarna i truppen:

– Det är inga större överraskningar här heller, i alla fall inte i vår värld, ha, ha. Det känns som en bra blandning av erfarenhet och framför allt talang, det finns mycket talang här på sätt och vis. Vi har offensiva och allsidiga backar på alla sätt.


... tuffaste beslutet i valet av backarna:

– Den kanske svåraste biten har varit vart vi ska gå, vilken riktning vi ska ha/ inte ha. Vi tog ut åtta backar, var inne å att bara ta sju (varje lag får ha 20 utespelare, Maries anm.) men då har man risken där... man får ju inte ta in spelare när någon är skadad efter att turneringen börjar och får man en 2-3 backar skadade i början så får man bara spela med fem backar resten av turneringen så det kändes klart att ha åtta backar ändå. Sedan eftersom Notan och Abbe är backar så säger de att det är lättare att flytta upp en back som forward än att göra tvärtom.


... att det finns många unga svenska backar som fick ge plats åt ett mer rutinerat lag:

– Vi tycker de (som är uttagna) är bättre helt enkelt. Visst finns det mycket talang på väg framåt men de har lång väg att gå. Här (i OS-truppen) finns en otrolig erfarenhet och alla ingredienser man kan behöva i ett lag.


... forwards som är uttagna i truppen:

– Det ser bra ut på pappret och även här har vi satt ihop det med rutinerade spelare med allsidiga kunskaper. De flesta har mycket istid i sina klubbar. De är vana vid att spela både boxplay och pp, det finns mycket att blanda och ge på alla möjligheter. Det känns också väldigt bra.


...överraskningen Patric Hörnqvist:

– Han är en offensiv spelare som går i alla väder, som står framför mål och som smäller på. Han kör med fart och fläkt och allting, har de ingredienser som behövs i det här spelet där borta. Har gått väldigt bra i höst vad vi hört från framför allt rapporterna från Abbe som har inside där.


... Modin är uttagen trots att han mestadels varit skadad den här säsongen:

– Att han är skadad? Men det är underbart, då är han fräsch, inte trött i OS. Om han håller? Ja håller gör han ju, skadan är borta nu och förhoppningsvis så håller han sig frisk resten av vägen. Han är en sån som kan stå framför mål i PP om det behövs.


... om laget är byggt, som Bengt-Åke brukar göra, utifrån de centrar som finns med:

– Ja, självklart, centrarna börjar vi med. Något måste jag få bestämma, som den gamle center jag är, ha, ha.


... vem som kommer att spela med vem i turneringen:

– Allt finns här (pekar på skallen). Vi har byggt laget med lines, har tagit ut fyra lines. Nu har ni några veckor på er att sätta ihop linesen som ni vill ha dem, så har ni något att göra också, sedan får ni se om ni satte ihop dem rätt, he, he. Det finns många möjligheter här, det är det som är kul. Erat jobb är ju att spekulera i hur det ska vara, he, he.


... en line med Mattias Weinhandl och tvillingarna Sedin är ett alternativ:

– Ja, det är det. Fast det var länge sedan de spelade ihop.


... om att Detroitforwarden Johan Franzén nu är körd:

– Han tränar och sliter men med min docentbakgrund och så... (skämtar om att han inte är läkare, Maries anm) ett korsband är ett korsband. Det är möjligt att han kan börja röra sig när det närmar sig OS, men att han ska hinna tillbaka i den formen som han behöver ha, det ska inte kunna hända. Det säger de som kan det här och då får man lite på dem. Hans chans är att det händer ett under och att någon samtidigt blir skadad annars är det kört tyvärr.


... spelarna kommer få att veta formationerna redan nu?

– Nej inte förrän det är dags. Det här är ett lag i dag, det är två månader kvar tills det börjar. Det kanske blir några spelare utbytta på grund av skador så det får vi ta den dagen vi träffas.


... lagledningen kommer ringa spelarna och kolla om de är friska eller inte innan det blir kört att byta:

– Nej men självklart går man ut med information att är man halvskadad så måste man höra av sig. De som ska med ska vara beredda att göra sitt bästa för laget och för Sverige. Så det ansvaret ligger på spelarna, vi kommer inte att skicka över någon läkare utan man får hoppas att de är ärliga och vet om de har den kapacitet som krävs för att spela bra i ett OS.


... läget med Peter Forsberg, som är uttagen:

– Jag fick ett sms i går kväll eller om det var i morse, jag minns inte men då hörde vi av senast. Om vi haft tät kontakt? Nja allt är väl relativt, det beror på vad man menar med tät men vi har pratats vid några gånger. Jag har sagt att han kanske kommer vara med i OS-truppen men är det skadan ni är bekymrade för så är det inga problem med den.


... hoppas Bengt-Åke få ut av Foppa:

– Att han är frisk och kry och kan uppnå det som han visar emellanåt. Sedan hoppar jag han får vara frisk en längre tid före OS så att han får matchtempo i kroppen fullt ut, det är det viktiga. Att han kan lira, har han väl bevisat den månad som han har spelat.


... uttagningen av Douglas Murray:

– Det är lite grann storleken men också det defensiva jobbet han gör, döda utvisningar och såna saker. Honom måste man åka runt för att ta sig förbi, det blir en bit att åka det. Sedan när tillfälle ges så försöker han smälla på men det kan alla de här göra, så han är inte med för att tacklas utan mer för det defensiva jobbet.


... varför han får vara med nu när han inte var med i VM:

– För att han var skadad då. Jag pratade med honom då, då var han skadad och kunde inte komma och vara med, det kan han nu.


... han inte är orolig över att flera av spelarna i truppen dras/har dragits med skador:

– Äh, det är suveränt. De har ett program där borta som är sanslöst. Här får killarna åtminstone ledig en tio dagar före OS, där har de matcher som ligger och duggar tätt nu, och många resor som suger energi, De brejk man får om man är skadad ger mycket vila och energi, det är nästan så att man önskar att alla är borta i ett par veckor nu och sedan kommer tillbaka ett par veckor före OS, precis så att de får en tio matcher i kroppen lagom tills det börjar.


... vem som blir lagkapten;

– Det kan jag säga, det blir Lidas (Niklas Lidström). Han blir det för att han är Lidas.


... hur man är när man ”är Lidas”:

– Då leder man laget, är en vinnare och en underbar människa. Assisterande coacher är inte klart än, det tar vi senare. Men det finns 23 ledare i det här laget. Det är inte bara en som ska bidra utan alla ska leda. Själva kaptensrollen... det är ju den som får hålla i bucklan om man vinner och lämna över en vimpel till domarna före matchen och så men annars så är det (att leda laget) fördelat över alla 23. Det blir ingen extra börda för honom, han ska leda genom sitt spel på isen.


... uttagningen av Magnus Johansson, enda elitseriebacken i truppen.

– Det är bara titta på hur han har spelet i elitserien och i landskamperna. Det har varit otroligt bra dag ut och dag in. Han är en offensiv back, en rightare, behövs och kommer vara en tillgång i OS.


... att Johansson ibland väger lätt i det fysiska spelet:

– Men jag vill se de offensiva kvaliteterna hos honom. Det defensiva har vi hos andra spelare. Om man väger 82 och möter en som väger 100 kilo så har man underläge men det löser han. Annars skulle man ju bara ha stora spelare då?! Och stark, det är han.


... det var någon av dem som inte är med nu som var extra svår att hålla utanför truppen?

– Nej, det finns ingen som ... alla är med för att vi tyckte att de ska vara med.


Assisterande tränaren Mattias Norström svarade på några frågor också och sa så här om...

... de uttagna backarna:

– Vi har kollat alla alternativ, i NHL och i Europa. Det är kanske tråkigt att v inte vill prata om de som inte är med men vi tycker att de som ÄR uttagna förtjänar respekt för varför de är uttagna och har fått äran att representera Sverige.


... vilka kriterier man tittat på:

– Alltifrån tidigare erfarenhet till dagsform, rollen i klubblaget och Tre Kronor, vilken kille som kan ta en mindre roll i Tre Kronor än i NHL-laget, såna saker. Vi har tur i Sverige, vi har många backar som spelat bra i år.


... rollfördelningen i tränarstaben under matcherna:

– En del huvudtränare vill bestämma allt men det vanliga är väl att han tar forwards och en av de assisterande tränarna tar backarna. Tommy (Albelin) har den vanan, han står på banan varje dag, har rutinen att sköta backarna, därför vore det fel om jag skulle göra det. Min roll blir mer att förbereda spelarna om motståndarna, ge dem små detaljer under matchen, sånt som jag ska upptäcka från bänken om motståndarna, såna grejer.

Inga kommentarer: