torsdag 17 december 2009

Glenn och Pettersson ut, resten sitter säkert.


(Stefan Pettersson var förväntansfull inför säsongen, här under autografskrivningen vid ispremiären i augusti. Nu vill SSK att han ska byta klubb. FOTO Marie Hallman)


Backen Ryan Glenn och forwarden Stefan Pettersson har spelat färdigt i SSK.

Båda har informerats om att det inte kommer få mer speltid i SSK:s a-lag och att de är fria att söka nya klubbadresser.

– Beslutet är prestationsgrundat, säger SSK:s sportchef Mats Kilström.


Sju raka förluster blev för mycket. Nu måste något hända menar SSK:s ledning som väljer att behålla tränarna men alltså plocka bort två spelare – med förhållandevis hög lön.


– När man har såna här spelartyper som de här två, så har man förväntningar om var i hierarkin som de ska finnas. Vi tycker att vi i SSK har gjort det vi har kunnat hittills för att hjälpa de här två spelarna att nå upp till den här nivån där vi förväntar oss att de ska vara. Det har inte gått, säger Kilström och fortsätter:


– Ryan (Glenn) är ju en import också och importer ska rankas högt. Han är en av de två som sitter på våra transferkort, men han har hittills inte nått dit där han borde vara. Vi har säkert också skuld i det här, men alla individer passar inte in. Så är det när sporten är prestationsbaserad som den ju är.


Stefan Pettersson då?

– Det är samma sak med honom. Vi ser honom som en första, andra linespelare. Nu spelar han i tredje, ibland i fjärde kedjan. Det är inte hans melodi och under vad vi har förväntat oss.


Stefan har ju fått allt mindre istid, har det här med att lämna varit ett önskemål från honom eller Glenns sida?

– Nej, det är inga önskemål som de har haft. Men vi har haft diskussioner med båda två under hösten. Det har båda spelat runt 30 matcher men inte kommit upp på den nivå där vi vill ha dem mer än sporadiskt.


Hur reagerade Glenn och Pettersson?

– Det är väl aldrig kul att få en sån reaktion. Du kan ju tänka dig att du skulle gå in till din chef och han säger att du inte får skriva mer så förstår du, säger Kilström.


Spelarna har inte fått några förvarningar om vad som var på gång och några ultimatum har inte heller ställts, betonar han:

– Nej, vi arbetar inte så att vi går in med piskan och säger att nu har du tre matcher på dig, annars är det tack och hej utan vi har jobbat med de båda individuellt hela hösten för att få de dit vår förväntan är och tyvärr har vi inte lyckats. Det är ett misslyckande för båda parter. Därför är det bättre att de letar ny klubbadress där de får mycket speltid, rankas på den nivå där de ska vara och kan leverera det som förväntas av dem.


Glenn och Pettersson har, än så länge (torsdag kväll), inga nya klubbadresser klara. Inte vad SSK känner till i alla fall. Och tills de hittar nya klubbar så kommer de få träna med SSK:s juniorer – om de vill. Samtidigt som de behåller sina löner.

– Ja vi kommer att erbjuda dem istid där, så att de kan köra på om de vill vara kvar och träna i våra lokaler. Och givetvis uppbringar de sina löner. De har ju inte gjort något fel. Och de är ju fortfarande kontrakterade. Men nu har vi gett dem möjligheten att hitta nya klubbar.


Har de sagt att de kommer att köra med juniorerna också?

– Inte än men vi måste ju tillse så att de har någonstans att utöva sitt arbete. Sedan behöver killarna få sova en stund på saken, så att de ser mer klart på det. Sedan om de väljer att träna med juniorerna fram till jul, det får vi se. Men man måste ju träna, annars kan man ju inte spela i nästa klubb som man går till.


Vad händer om de inte hittar nya klubbar? Får de spela ändå hos er i så fall?

– Nej, det ska de inte göra. Då har vi, enligt kontrakten, möjlighet att låna eller hyra ut dem till en klubb som vi tycker passar.


Och om det inte finns någon sån klubb? Om det bara inte går att hitta en annan klubb, vad gör ni då?

– Den dagen, den sorgen, konstaterar Kilström


Som även slår fast att de kontrakt som är skrivna gör det möjligt för SSK att låna ut båda spelarna även till hockeyallsvenskan. Och tanken är givetvis att frigöra pengar till värvningar av nya spelare, medger Kilström.


Men vad gör ni om det tar tid att hitta nya klubbar till de här två? Och ni ändå betalar lön menar jag. Kommer ni att vänta då tills de har en ny klubb eller vågar ni köra på nu och hoppas att det löser sig?

– Det är en intern diskussion, jag vill inte spekulera om det här.


Har ni inte bestämt hur ni ska göra?

– Alltså, som situationen är så vill vi inte ersätta de här två med likvärdiga spelare som de här två är nu, utan ska vi ta in spelare så blir det såna som är där vi ville att de här två ska vara. Eftersom de här två rankas så att de hamnar där vi redan har tillräckligt med spelare så får vi ju konkurrens på fel ställe nu. Det är det vi vill undvika.


Det låter som spelare med mer spets alltså?

– Ja, det är så vi resonerar nu.


Är det fler spelare som sitter löst just nu?

– Nä, det finns inget som pekar mot det. Vi har inga såna tankar just nu.


Det har talats om tränarbyte. Är det på gång?

– Nej, vi har den tränarstab vi har och den tror vi stenhårt på.


Men man kan ju förstärka den organisationen. Det har förekommit uppgifter i andra media om att förre tränaren/sportchefen Stefan Nyman är på väg in?

– Men det var just en spekulation. Det stämmer inte, avslutar Kilström.FAKTA:

RYAN GLENNS HÖST I SSK:

Matcher: 31.

Istid snitt per match: 17 minuter 51 sekunder/match

Poäng: 1+7 =8 (tionde plats i interna poängligan)

Utvisningsminuter: 24 (sjua i SSK:s interna busliga)

Plus/minus: - 8 ( inne på 17 mål framåt, 25 mål bakåt)

Skott: 10 skott utanför mål + 47 skott på mål = 57 skott totalt.


STEFAN PETTERSSONS HÖST I SSK

Matcher: 30.

Istid snitt per match: 11 minuter och 15 sekunder/ match.

Poäng: 2+9 =11, vilket ger en åttonde plats i SSK:s interna poängliga.

Utvisningsminuter: 40 min (mest i SSK).

Plus/minus: - 8. (Inne på 11 mål framåt, 19 bakåt)

Skott: 19 skott utanför mål + 37 skott på mål = 56 skott totalt

Inga kommentarer: