söndag 27 december 2009

Melin " Vi står still för ofta"

Omstart efter juluppehållet för allsvenskan i dag.

AIK fick ett tungt resultat med sig hem, förlust 1-5 när man åkte till Mora.

Hemmalaget hade 3-0 efter förstaperioden, Daniel Viksten gjorde hattrick för Mora, hans tredje mål (Moras fjärde) kom 6.27 in i andra sedan var det kört.


(AIK-tränaren Roger Melin. FOTO Marie Hallman/ARKIVBILD)


Jag fick tag på AIK-tränaren Roger Melin i bussen på väg hem från Dalarna.

Melin tog time out efter bara sex minuter och säger så här om matchen:


– Vi startar riktigt dåligt, släpper till otroligt mycket chanser men som vi i och för sig räddar upp samtidigt som de gör en massa missar, sedan när de får 1-0 så rinner det på i första. Vi gör ju en riktigt dålig förstaperiod också, stod still och tittade på när matchen började medan de har riktigt bra fart, spelar avslappnat och bjuder på ett roligt spel, säger Melin och fortsätter:


– Sedan är vi det bättre laget i de två sista perioderna men vi lyckas inte göra mål. Vi har flest målchanser i andra och tredje men vi har ett par skott i ribban, ett i stolpen, vi har ett öppet mål som vi missar och lyckas bara peta in en puck (målskytt Richard Gynge) men samtidigt som vi bjuder in de som vi gör i första... eller bjuder in är väl fel, de spelar bra där.


Vad sa du under din time out redan efter sex minuter?

– Nä men vi står still och tittar på, de har fart, vi måste få alla att vakna. Men den där timeouten fick inte riktigt den verkan som jag hade tänkt mig, konstaterar Melin bistert.


För Mora inledde ju sitt målgörande dryga fem minuter efter timeouten och hade som sagt 3-0 efter första. Det har ju varit väldigt turbulent med snack om konkurs vid nyår, uteblivna löner, ordföranden som plötsligt reser till Moskva med mera senaste veckorna.


Hur har det här påverkat laget?

– Ja, det är ju... alltså jag tycker inte att man märker av det så mycket under träning och match och så vidare. Vi har haft en ganska bra stämning och harmoni ändå. Sedan har det inte varit så mycket snack om det direkt, eller snarare, så har det inte varit något snack alls om det.


Men även om det inte snackas på träning och match så kan det knappast ha gått obemärkt förbi hos spelarna?

– Nej det är klart att det inte har gjort det, men när man tränar så tränar man, när det är match så är det match. Jag tror inte att någon åker ut och tänker på annat, sedan under övrig tid så kan det ta energi så klart. Det ger ju inte de bästa förutsättningarna för att förbereda sig inför match och träning.


Vad kan du göra där?

– Just de där finns det inte mycket som jag kan göra något åt. Det vi kan göra är att försöka hålla fokus på det vi ska göra. Vi har en uppgift framför oss, ett mål att vara bland de tre och det målet lever vi efter fortfarande.


Okej. Nu har det blivit förlust hemma mot Malmö (2-4), förlorade efter förlängning (3-4) oavgjort mot Örebro borta och så nu förlust mot Mora.


Är du orolig inför fortsättningen, just med tanke på kvalseriemålet?

– Nej, jag tycker faktiskt att vi har gjort bra matcher, både mot Malmö och Örebro och i dag var det bra spel i två perioder så spelet har varit ganska bra. Det som är oroväckande är att vi släpper för många klara målchanser bakåt. Där har vi inte kunnat täta till och det är något vi måste bli bättre på om vi ska vinna matcher igen. Men spelet i det stora hela har varit ganska hyggligt. Det finns ingen oro, så.


Vad ska ni göra för att täppa till då?

– Vi måste få bättre fart, nu blir vi för stillastående.


Ni kanske går för mycket framåt?

– Nja, det är kanske tvärtom, ha, ha. Vi står still för mycket.


Förstemålvakten Christopher Heino Lindberg stod över söndagens match, han gick ju av under matchen mot Malmö hemma, sträckte sig enligt Melin, lite oklart om det är i ljumsken eller baksidan av låret men:

– Han tränar troligen i morgon igen, säger Melin.


Femtemålvakten Niklas Lundström var backup då tvåan Holmgren stod i mål, trean Jocke Strandberg var på julledighet i Göteborg och fyran Jonatan Bjurö var på julledighet i Malmö och ingen av dem hann hem till dess att bussen skulle ratta iväg mot Mora.


AIK spelar nästa match på tisdag, hemma mot Sundsvall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Marie du gör ett JÄTTEJOBB. Du är den helt klart vassaste och bästa hockeybloggaren som finns i Sverige.

Från en AIK:are som har det "tufft" nu..

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack du, det värmer!Jag hoppas det löser sig för er, verkligen! :)

Larry sa...

Enligt SVT Text har inte AIK-spelarna fått någon lön. Inte undra på att de inte vill prestera på topp...

Marie Hallman sa...

Larry: Jag tror inte just det spelar roll faktiskt. Det är ju knappast så att de åker runt och strejkar, det vore ju korkat för konkar AIK så måste de hitta nya klubbar och då vill ju alla ha spelat så bra och marknadsfört sig så bra som möjligt... dessutom är de professionella spelare, de kör på oavsett. Sedan kan förstås allt stök runtikring göra att man mår sämre och inte presterar sitt bästa men att de skulle spela dåligt i någon slags protest kan alla glömma. så funkar det inte