torsdag 10 december 2009

Marie möter - Fredrik Linkan Bremberg.

Ibland är det enkelt. Fredrik Bremberg trivdes i Jokerit. Och Jokerit trivdes med ”Linkan”.


– Det tog en timme, sedan var det klart. Det var en snabb förhandling, säger Bremberg med ett skratt.


Det började med ett kontrakt som svensken kunde bryta när han ville. Men det ville han inte, istället blir Fredrik Bremberg nu kvar i Jokerit för resten av säsongen. Och förhandlingen med det finska storlagets ägare Harri Harkimo var enkel:


– Jokerit är nöjda med mig, jag är nöjd med dem. Vi sa vad vi ville ha, de sa vad de ville ha, sedan var det klart, konstaterar ”Linkan” glatt.


Det har talats om ett ”monsterkontrakt” i andra medier men det är väl att ta i, tycker Bremberg. Som inte vill nämna några summor utan bara konstaterar att:


– Det var ett väldigt bra kontrakt. Nästan bättre än de kontrakt man kan få i Schweiz kan jag väl säga, säger den före detta Djurgårdsforwarden.


Men det var inte bara pengarna som fick honom att stanna:


– Nä jag trivs väldigt bra också. Det är en bra organisation, allt sköts bra, allt är tipp, topp. Det har ju varit lite kaos för mig i år, i och med det här med Ryssland, så det är skönt att det är bra här. Där (i KHL) var det mesta kalkon. Som hur de sköter scouting till exempel, det är ju katastrofalt dåligt skött. Allt var så amatörmässigt, och då tänker jag på allt strul runt kontraktet, deras kontraktsbrott och så också, säger Linkan och fortsätter:


– Jag tycker det är dags att någon vågar gå ut och kapa den där ligan (KHL). Det är ingen som gör det, men det är dags nu. Det är Kalle Anka där borta, de vill vara som NHL men det kommer aldrig att hända.


Har det funnits KHL-klubbar som visat intresse?


– Ja, det har det men ingen som jag har tyckt varit bra. Ska jag tillbaka till det landet ska det vara något som är riktigt bra och det har det inte varit. Någon måtta får det vara, SÅ kul är det inte att spela där.


I Jokerit är det lättare att känna sig hemma. Det är många i laget som pratar svenska, och även ute i Helsingfors är svenska gångbart. Det känns nästan som hemma. Hockeyn i SM-liiga gillar han också även om det är svårare att göra mål där än i elitserien säger han.


– Jomen spelet är tajtare i och med att många rinkar är mindre. Jag köper ju hem Djurgårdens matcher och tittar på dem och det känns som att man har mer tid på sig nere i hörnorna i elitserien. Det känns som att det blir fler klarare målchanser i elitserien i och med att man har mer ytor att komma loss på där, säger Bremberg och fortsätter:


– Man måste vara mer vaken här (i SM-liiga), det är mer tacklingar, det blir det automatiskt, det blir ett mer Kanadainspirerat lir när det är mindre rinkar.


Men det är ju olika rinkar i olika arenor i Finland, en del har stor rink, andra liten. Är inte det svårt att anpassa sig till?


– Äh, alla är ju vana vid stor rink också. Alltså… alla tjatar om att det tar tid att spela på stor rink när man vant sig vid spel på liten. Men det köper jag inte. Det där sitter ju i ryggmärgen. Har man spelat halva sitt liv på en stor rink så borde det sitta där. Sedan är det lite mer fart och mer tacklingar, absolut, på de mindre rinkarna men det är bara roligt.


Va? Du gillar väl inte att bli tacklad???


– Nä, he, he men då gäller det att komma undan. Och det klarar jag, att hålla mig undan tacklingarna.


Har du åkt på någon fetingpropp än då?


– Njae, nej, ingen sån riktig smäll. Lite småtacklingar i så fall men inga stora. Man får vara lite vaken bara. Hålla upp huvudet och blicken. Det är inga problem, konstaterar Bremberg.


Som sin vana trogen har fortsatt ösa in poäng. Han har gjort 4 mål och 14 assist, alltså 18 poäng på 15 spelade matcher, står på plus fem och har en snittistid på 18 minuter och 17 sekunder per match. Han är redan näst bästa poängplockare i Jokerit, det är bara Jukka Hentunen som är bättre med 13+10=23 poäng på 25 matcher.


– Det har väl gått okej. Vi kunde både ha gjort mer poäng och fler mål i våran femma, så det kan fortfarande bli bättre och det kommer det att bli. Det är ändå skönt för mig nu att veta vad som kommer att hända. Att kunna slappna av och veta att det är det här som gäller nu.


Men Jokerit var jumbo när du kom in i laget, var inte det något som fick dig att tveka?


–Äh, nä. Och vi har ju börjat klättra nu. Vi fick en ny coach, då Hannu Jortikka kom in för en och en halv vecka sedan också. Plus att tabellen är jämn, det är bara två poäng upp till sjätteplatsen (slutspel) och det är 30 matcher kvar så nog kan vi gå till slutspel. Vi har ett så pass bra lag så det ska nog ordna sig, säger Jokeritforwarden.


Bloggen har fått en del frågor från Djurgårdsfans som undrar om Linkan följer sitt gamla lag. Och det gör han:


– Jag försöker köpa hem matcher när vi inte spelar själva. Man måste ju hålla lite koll på sina gamla vänner, he, he. Och det har sett okej ut så här långt. Lite upp och ner, men nu senast tog man två bra segrar så det ser bra ut. Jag tycker det är kul att det går bra för Djurgården. Det behövs.


Hur tror du att det går för DIF då? Utifrån hur de har spelat så här långt?


– Jag tror att de kommer campa runt slutspelsstrecket. Jag tror Modo och Brynäs kommer att lyfta sig så det blir tufft på slutet men jag tror och hoppas att de tar sig till slutspel. Sedan tror jag att HV och Linköping kommer att dra ifrån i toppen. Och även Frölunda, de kommer att spela bättre och bättre.


En annan fråga jag får ofta är om du kan tänka dig att komma tillbaka och spela i Djurgården nästa säsong?


–Ingen aning. Jag kanske inte är välkommen tillbaka, ha, ha, skrattar Linkan med glimten i ögat innan han fortsätter:


– Nämen man vet aldrig, jag har inte ens tänkt så långt. Nu tar jag de här månaderna här först så får vi se sedan vad som händer, avslutar Fredrik Bremberg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom att Linkan har fått/får bra lön från KHL och nu i Finland, så tror jag att han kommer hem nästa år=)


Linkan Sudden Nilsson MOT SM GULD!

Stefan sa...

Linkan är alltid välkommen tillbaka till DIF..Och kul att allt löst sig för han nu så han känner trygghet..

Erik sa...

En av Sveriges bästa spelare är alltid välkommen tillbaka när han vill!

Marie Hallman sa...

Anonym: Vi får se... beror på så mycket sånt där.

Stefan och Erik: Jag ska hälsa det där nästa gång jag pratar med honom:)Om han nu inte läser själv, jag hoppas det! :)